Current Affairs MCQ 7th october 2020

0
87

 

Current Affairs 7th october 2020

Current Affairs of the morning are here with the top headlines of the morning. Current Affairs are very important for all competitive exams including Banking, SSC, RBI, NABARD, etc.

 

01. Who among the following broken MS
Dhoni’s record of most dismissals by
wicket-keeper in T20Is?
A. Sarah Taylor
B. Trisha Chetty
C. Jane Smit
D. Alyssa Healy

Answer: D.

Explanation: Australia’s wicket-keeper batswoman Alyssa Healy on
broke MS Dhoni’s record of having most dismissals as a
wicket-keeper in the shortest format of the game.
● She achieved the feat against New Zealand in the second
T20I of the three-match series at the Allan Border Field in
Brisbane.

02. International Day of Awareness on
Food Loss and Waste Reduction is
observed every year on ___________.
A. 26 September
B. 27 September
C. 28 September
D. 29 September

Answer: D.

Explanation: International Day of Awareness on Food Loss and Waste
Reduction is observed globally on 29th September.
● This year is the first-ever observance of the International Day
of Awareness of Food Loss and Waste.
● 2020 theme “Stop food loss and waste. For the people. For
the planet.”

03. Who among the following has
launched the ICMR’s vaccine web
portal and National Clinical Registry
for Covid-19?
A. Prakash Javadekar
B. Harsh Vardhan
C. Smriti Irani
D. Ravi Shankar Prasad

Answer: B.

Explanation: Health and Family Welfare Minister Dr Harsh Vardhan has launched the ICMR’s vaccine web portal and
National Clinical Registry for Covid-19.
● This vaccine web portal will provide information related to the COVID-19 vaccine development in India
and abroad.

04.  Recently, Google dedicated a doodle
to Zohra Segal. Zohra Segal was a/an
________.
A. Actress
B. Scientist
C. Novelist
D. Cricketer

Answer: A.

Explanation: Google dedicated a doodle to Zohra Segal, one of the country’s first female actors to truly achieve
recognition on the international stage.
● Zohra Sehgal (1912 – 2014) was an Indian actress, dancer, and choreographer.
● She acted with the Indian People’s Theatre Association (IPTA) and Prithviraj Kapoor’s Prithvi Theatre for 14
years.
● Sehgal appeared in several British films, television shows, and Bollywood productions in a career that
spanned over six decades.

05.

Road transport ministry notifies H-
CNG as automotive fuel. H-CNG

has Hydrogen content of
________.
A. 2%
B. 8%
C. 10%
D. 18%

Answer: D.

Explanation:

The Road Transport and Highways Ministry has notified
regulations for various alternative fuels to further promote
sustainable transportation.
● After testing use of H

-CNG (18 per cent mix of hydrogen) as
compared to neat CNG for emission reduction, the Bureau of
Indian Standards has developed specifications of hydrogen – enriched compressed natural gas (H-CNG) for automotive purposes as a fuel.

06. World Heart Day is observed every
year on ___________.
A. 26 September
B. 27 September
C. 28 September
D. 29 September

Answer: D.

Explanation:

World Heart Day is observed on 29th September
every year.
● The day is celebrated to create awareness of
Cardiovascular Disease (CVD) including heart
disease & stroke and highlights the preventive
and control measures.

07. Recently, Moctar Ouane has been
named as the transitional Prime
Minister of ________.
A. Algeria
B. Libya
C. Armenia
D. Mali

Answer: D.

Explanation: Mali’s interim President Bah Ndaw has named former Malian Foreign Minister Moctar Ouane as prime
minister.
● The appointment opens the way for the country’s neighbours to lift sanctions imposed after its August
military coup.
● A veteran diplomat, Ouane, served as Mali’s ambassador to the United Nations from 1995-2002, and as
foreign minister from 2004-2009 during Amadou Toumani Toure’s presidency.

08. Recently, PM Modi inaugurated the
first museum “Ganga Avalokan” in
Ganga dedicated to showcase the
culture, biodiversity and rejuvenation
activities done in Ganga river in
_______.
A. Kanpur
B. Rishikesh
C. Devprayag
D. Haridwar

Answer: D.

Explanation:

Prime Minister Narendra Modi inaugurated six mega
projects in Uttarakhand under the Namami Gange
Mission through video conference.

09.

Recently, naval exercise JIMEX-
2020 concluded. JIMEX is

conducted every year between
India and _______.
A. Russia
B. New Zealand
C. France
D. Japan

Answer: D.

Explanation: Japan Maritime Self-Defence Force (JMSDF) & Indian Navy
completed 3 days of highly successful Exercise led by CCF2
& FOCWF.
● Ships undertook Anti-Air & Anti Submarine Warfare
exercises, Weapon firings, Seamanship, tracking & tactical
maneuvers.

10. ‘Doodh Duronto Specials’ train
transports milk from________ to
Delhi.
A. Bihar
B. Tamil Nadu
C. Gujarat
D. Andhra Pradesh

Answer: D.

Explanation: Doodh Duronto Specials transported three crore
litres of milk from Renigunta in Andhra Pradesh to
New Delhi.
● Doodh Duronto Special introduced during the lock
down period from Renigunta to Hazrat Nizamuddin
to supply milk to the people of the national capital is
being operated on a regular basis and the total milk
transportation crossed 3 crore liters mark.