Current Affairs MCQ 6th November 2017

0
49
current affairs MCQ

Current Affairs MCQ 6th November 2017

Dear Sehpaathians

We are here with Multiple choice Questions based on Current affairs MCQ 6th November 2017Current Affairs MCQ 6th November 2017

1) ________-Prime Minister Saad al-Hariri resigned from his post
a) Italy
b) Austria
c) Lebanese
d) Armenia
e) None of the above

Answer: d)
Explanation: Lebanese Prime Minister Saad al-Hariri resigned from his post. He was Main Saudi Arabia’s capital, Riyadh when he announced the resignation. He has resigned as he feared for his life.

2) _________ has been named as the ambassador of the upcoming AIBA Women’s Youth World Championships
a) Saina Nehwal
b) Sania Mirza
c) Deepika Kumari
d) Mary Kom
e) None of the above

Answer: d)
Explanation: Five-time world champion and Olympic bronze medalist MC Mary Kom has been named as the ambassador of the upcoming AIBA Women’s Youth World Championships.

3) 7th Asia Ministerial Energy Roundtable Held in __________
a) Denmark
b) Austria
c) Bangkok
d) Mumbai
e) None of the above

Answer:(c)
Explanation: The Minister of Petroleum & Natural Gas and Skill Development & Entrepreneurship, Shri Dharmendra Pradhan was on an official visit to Bangkok, Thailand to participate in the IEF 7th Asian Ministerial Energy Roundtable (AMER7).

4) World Tsunami Awareness Day celebrated on _________
a) 4th November
b) 5th November
c) 6th November
d) 10th November
e) None of the above

Answer: b) The World Tsunami Awareness Day was observed across the world on 5 November. The theme for 2017 WTAD is ‘Reduce the Number of Affected People’. The day is celebrated to spread awareness among people across the world in matters related to the dangers of tsunami. The first WTAD was observed across the world in 2016 with the theme ‘Effective Education and Evacuation Drills’.

5) Nobel Prize Series — India 2018 (Science Impacts Life)’ to be held February 2018 in _______
a) Goa
b) Haryana
c) Odisha
d) Rajasthan
e) None of the above
Answer: a)
Explanation: The Goa government signed a trilateral MoU with the Department of Bio-Technology, Ministry of Science and Technology, Government of India (GoI) and Nobel Media, Sweden to hold the ‘Nobel Prize Series — India 2018 (Science Impacts Life)’ to be held from February 1-28, 2018 in Goa along with a month-long exhibition brought from Nobel Museum, Sweden.Current Affairs MCQ 6th November 2017

6). ___________bank Signs MoU with Government for Rs 1,000 Crore Financing
a) ICICI
b) Axis Bank
c) HSBC
d) Yes Bank
e) None of the above
Answer: d)
Explanation: Private sector lender Yes Bank signed an agreement with the government to provide Rs 1,000 crore financing for food processing projects. The funding will be provided to around 100 food processing projects with an average ticket size of Rs 10 crore each.

7) __________unveiled Asia’s largest artificial island-building ship
a) Indonesia
b) Turkmenistan
c) China
d) Pakistan
e) None of the above

Answer: c)
Explanation: China unveiled Asia’s largest artificial island-building ship. The 140-metre-long vessel, which has been dubbed as “magic island maker”, is capable of digging 6,000 cubic metres an hour, which is equivalent to three standard swimming pools. The vessel is expected to be delivered in June 2018 after being tested completely.
8) ________Small Finance Bank has received RBI approval to operate as Scheduled Commercial Bank
a) AU Small Finance Bank
b) Airtel Small Finance Bank
c) Ujjiwan Small Finance Bank
d) Equitas Small Finance Bank
e) None of the above
Explanation: (a) AU Small Finance Bank has received Reserved Bank of India (RBI) approval to operate as Scheduled Commercial Bank. This bank’s name has now been included in the Second Schedule of Reserve Bank of India Act, 1934.

9) _________Skill Development Authority and Singapore-based ITE Education Services (ITEES) signed a MoU for skill development in the State
a) Odisha
b) Sikkim
c) Assam
d) Andhra Pradesh
e) None of the above

Answer: (a)
Explanation: Odisha Skill Development Authority (OSDA) and Singapore-based ITE Education Services (ITEES) signed a memorandum of understanding (MoU) for skill development in the State.

10) Indian Air Force, along with the _______ successfully tested an indigenously developed lightweight ‘Glide’ bomb
a) DRDO
b) ISRO
c) NASA
d) RAW
e) None of the above
a
Answer: a) The Indian Air Force, along with the Defence Research and Development Organisation (DRDO) successfully tested an indigenously developed lightweight ‘Glide’ bomb in Chandipur in Odisha. With this DRDO announced that this bomb will soon be inducted into the armed forces.

For Answers of Other Questions with Explanation Try the test on Our test App

IDIOM PHRASES QUESTIONS AND ANSWERS

 

 

 

(Visited 84 time, 1 visit today)