Current Affairs MCQ 6th December 2017

0
24
current affairs MCQ

Current Affairs MCQ 6th December 2017

Dear Sehpaathians

We are here with Multiple choice Questions based on Current affairs MCQ 6th December 2017

1) Veteran __________ Shashi Kapoor passes away
a) Actor
b) Politician
c) Singer
d) Sportsperson
e) None of the above
Answer: a)
Explanation: Veteran actor Shashi Kapoor has passed away. The actor who has entertained us with some stellar performances breathed his last.

2) World Soil Day is celebrated on __________
a) 2 December
b) 1 December
c) 5 December
d) 3 December
e) None of the above
Answer: c)
Explanation: World Soil Day is being observed on December 05. In Udahagamandalam in Tamil Nadu the day is being observed by the Horticultural department in four centres.

3) India allows 1,300 Buddhists from Myanmar’s Rakhine state to enter ________
a) Rajasthan
b) UP
c) Uttarakhand
d) Mizoram
e) None of the above
Answer: (d)
Explanation: The Indian government has allowed over 1,300 tribal Buddhist refugees from Myanmar’s Rakhine region to enter Mizoram. The refugees left their homeland because of the ongoing war between the Myanmarese Army and the Arakan Army, made up of Buddhist insurgents.

4) _________Shamli becomes 23rd district to be included in National Capital Region
a) Rajasthan
b) UP
c) Uttarakhand
d) Goa
e) None of the above
Answer: b) Uttar Pradesh’s Shamli district was included in the National Capital Region (NCR), making it the 23rd district to be included in the region.

5) __________ participate in joint military exercises with US, UK and France
a) Serbia
b) UAE
c) Belarus
d) Denmark
e) None of the above
Answer: b)
Explanation: UAE Armed Forces along with the UK, US and French armies are participating in joint exercises in Abu Dhabi. The drill code-named as “Flag4”. The two-week exercise is part of the effort to consolidate multilateral relations, and to increase co-ordination between the UAE Armed Forces and participating nations.

6). _________to open new consular offices in India
a) UAE
b) Japan
c) China
d) Venezuela
e) None of the above
Answer: a)
Explanation: Boosting bilateral engagement with India, the United Arab Emirates will open several new consular centres in India and invest $75 billion of its sovereign wealth fund in the country.

7) _________government grants approval to Versova-Bandra sea link
a) Kerala
b) Assam
c) Delhi
d) Maharashtra
e) None of the above
Answer: d)
Explanation: The Maharashtra government accorded administrative approval to the Versova-Bandra sea link (VBSL) project, eight years after the state cabinet committee on Infrastructure (SCCI) cleared it.

8) ________launches India’s largest floating solar power plant
a) Kerala
b) Assam
c) Delhi
d) Maharashtra
e) None of the above
Explanation: (a) Kerala Electricity Minister MM Mani inaugurated India’s largest floating solar power plant at the Banasura Sagar dam in Wayanad district. The plant, worth approximately ₹9.25 crore, floats on 6,000 square metres of water surface

9) _______ records max violations under Environment Protection Act
a) Kerala
b) Assam
c) Delhi
d) Maharashtra
e) None of the above
Answer: (d)
Explanation : With a total of 97 cases, Maharashtra has recorded the most number of violations in 2016 under the Environment (Protection) Act, 1986, National Crime Records Bureau has revealed.

10) 6th International Tourism Mart 2017 begins in __________
a) Kerala
b) Assam
c) Delhi
d) Maharashtra
e) None of the above
Answer: b) In Assam, the 6th International Tourism Mart 2017 began in Guwahati. Assam Governor Jagdish Mukhi, Chief Minister Sarbanand Sonowal and Union Tourism minister K L Alphons attended the inaugural program.

For Answers of Other Questions with Explanation Try the test on Our test App

IDIOM PHRASES QUESTIONS AND ANSWERS

 

 

 

(Visited 17 time, 2 visit today)