Current Affairs MCQ 5th November 2017

0
48
current affairs MCQ

Current Affairs MCQ 5th November 2017

Dear Sehpaathians

We are here with Multiple choice Questions based on Current affairs MCQ 5th November 2017

1) President of __________- on a Three-Day Visit to India
a) Italy
b) Austria
c) US
d) Armenia
e) None of the above

Answer: d)
Explanation: President of Armenia, Serzh Sargsyan arrived in New Delhi on a three-day visit to India. He attended the World Food India Conference 2017.

2) _________ Krishna Sobti to Receive 2017 Jnanpith Award
a) Writer
b) Actress
c) Poet
d) Musician
e) None of the above

Answer: d)
Explanation: Renowned Hindi litterateur Krishna Sobti has been chosen for 53rd Jnanpith Award for the year 2017, the Jnanpith Selection Board announced.

3) 7th Asia Ministerial Energy Roundtable Held in __________
a) Denmark
b) Austria
c) Bangkok
d) Mumbai
e) None of the above

Answer:(c)
Explanation: The Minister of Petroleum & Natural Gas and Skill Development & Entrepreneurship, Shri Dharmendra Pradhan was on an official visit to Bangkok, Thailand to participate in the IEF 7th Asian Ministerial Energy Roundtable (AMER7).

4) Kenneth Juster Confirmed as the Next US Ambassador to________
a) India
b) Iraq
c) Austria
d) Pakistan
e) None of the above

Answer: a) The US Senate has confirmed by a voice vote the nomination of Kenneth Juster as the next US Ambassador to India. Juster, 62, has played a key role in the landmark Indo-US civil nuclear deal.

5) __________Gets Government Nod for Acquiring HPCL
a) ONGC
b) HCL
c) OICL
d) ICICI
e) None of the above
Answer: a)
Explanation: ONGC has received the Information Memorandum from the Department of Investment and Public Asset Management for acquiring the majority stake in fellow public sector undertaking HPCL.

6). ___________bank Signs MoU with Government for Rs 1,000 Crore Financing
a) ICICI
b) Axis Bank
c) HSBC
d) Yes Bank
e) None of the above
Answer: d)
Explanation: Private sector lender Yes Bank signed an agreement with the government to provide Rs 1,000 crore financing for food processing projects. The funding will be provided to around 100 food processing projects with an average ticket size of Rs 10 crore each.

7) “PRABAL DOSTYK – 2017” between the Indian Army and the __________ Army begins
a) Indonesia
b) Turkmenistan
c) Kazakhstan
d) Pakistan
e) None of the above

Answer: c)
Explanation: A fourteen-day joint training exercise “PRABAL DOSTYK – 2017” between the Indian Army and the Kazakhstan Army commenced with the Opening Ceremony at Bakloh, Himachal Pradesh.
8) Olympic bronze-medallist _________ Wins Silver in Commonwealth Shooting Championships
a) Gagan Narang
b) Suresh Chukkapalli
c) Vikas Seth
d) K Satchidanandan
e) None of the above
Explanation: (a) Gagan Narang won a silver medal in the men’s 50m rifle prone event at theCommonwealth Shooting Championships in Gold Coast, Australia. Annu Raj Singh has also won the bronze medal in the women’s 50m pistol competition.

9) BRO Builds World’s Highest Motorable Road in _______
a) Ladakh
b) Sikkim
c) Assam
d) Andhra Pradesh
e) None of the above

Answer: (a)
Explanation: The Border Roads Organisation (BRO) has built the world’s highest motorable road at a height of over 19,300 feet. The road has been constructed in the Ladakh region of Jammu and Kashmir.

10) No Tax on Cash Sales of Agricultural Produce for Less than ________
a) Rs. 2 lakh
b) Rs. 4 lakh
c) Rs. 6 lakh
d) Rs. 8 lakh
e) None of the above

Answer: a) The Income Tax Department has clarified that the cash sales of agricultural produce by a cultivator to a trader for less than 2 lakh rupees will not attract tax under the Income Tax Act.

For Answers of Other Questions with Explanation Try the test on Our test App

IDIOM PHRASES QUESTIONS AND ANSWERS

 

 

 

(Visited 39 time, 1 visit today)