Current Affairs MCQ 5th January 2021

0
106

 

Current Affairs 5th January 2021

Current Affairs of the morning are here with the top headlines of the morning. Current Affairs are very important for all competitive exams including Banking, SSC, RBI, NABARD, etc.

 

01. Which of the following state
government has flagged off the
Medical Mobile Unit ‘Jeevan
Dhara’ to provide a complete
range of health care services?
A. Uttarakhand
B. Bihar
C. Assam
D. Himachal Pradesh

Answer: D.

Explanation: In order to provide a complete range of health care services
for people living in remote and inaccessible areas of Himachal
Pradesh, the state government flagged off the Medical
Mobile Unit Jeevan Dhara, from the Ridge in Shimla.
● The van would function as a Mobile Primary Health Centre.
He said free medical consultancy and screening would be
provided to the patients through Jeevan Dhara Mobile Health
and Wellness Centre.

02.

Which of the following Central Armed

Police Forces is organizing a Para-
Cycling expedition “Infinity Ride

2020″?
A. Border Security Force
B. Central Reserve Police Force
C. Central Industrial Security Force
D. Indo-Tibetan Border Police

Answer: A.

Explanation: Border Security Force (BSF) is organizing a Para-
Cycling expedition “Infinity Ride 2020″, in association

with Aditya Mehta Foundation.
● The expedition commenced from Srinagar will
culminate at the Southern tip of India at Kanyakumari
Tamil Nadu on 31st December this year.

03. Recently, Mridula Sinha passed
away. She served as the first
female governor of _________.
A. Sikkim
B. Uttar Pradesh
C. Karnataka
D. Goa

Answer: D.

Explanation:

Former Governor of Goa and veteran BJP leader, Mridula
Sinha passed away. She was the first woman Governor of
Goa.
● She was also a proficient writer, making extensive
contributions to the world of literature as well as culture. She
has served as the head of the BJP ’s women ’s wing and
Chairperson of Central Social Welfare Board in the Ministry of Human Resource Development.

04. Recently, Sudeep Tyagi
announced his retirement. He was
associated with which of the
following sports?
A. Football
B. Cricket
C. Badminton
D. Kabaddi

Answer: B.

Explanation:

Indian cricketer, Sudeep Tyagi has announced his retirement
from all forms of cricket.
● The 33 -year -old had played for the Indian national cricket team in four ODIs and a lone T20I as a fast bowler.
● Apart from this, the right -arm medium -fast bowler had also
featured in 14 games in the Indian Premier League (IPL) for
Chennai Super Kings (CSK) and Sunrisers Hyderabad (SRH).

05. International Men’s Day is
observed every year on ________.
A. 17 November
B. 18 November
C. 19 November
D. 20 November

Answer: C.

Explanation: International Men’s Day is observed every
year on November 19.
● The day celebrates the achievements and
contributions of men and boys to the nation,
society, community, family, marriage, and
childcare.
● The ultimate aim of the day is to promote
basic humanitarian values.

06. The Reserve Bank of India has
proposed merging financially
troubled Lakshmi Vilas Bank (LVB)
with ________ .
A. Indusland Bank
B. DBS Bank of India
C. IDFC FIRST Bank
D. Bandhan Bank

Answer: d.

Explanation: The Reserve Bank of India has proposed merging financially troubled
Lakshmi Vilas Bank (LVB) with DBS Bank India Ltd (DBIL).
● As a part of the proposal, Rs 2,500 crore will be injected into the
merged entity.

07. Which of the following in
partnership with United States
Agency for International
Development (USAID) have jointly
launched Project Kirana?
A. Google
B. Mastercard
C. Facebook
D. Flipkart

Answer: B.

Explanation: The Mastercard and the United States Agency
for International Development (USAID) have
jointly launched Project Kirana in India.
● The project will work to increase revenue
streams and adopt digital payments in kirana
shops owned or operated by women.

08. Recently,The world’s last known
white giraffe has been fitted with a
tracking device. This giraffe is in
_________.
A. Algeria
B. Kenya
C. Sudan
D. Tanzania

Answer: B.

Explanation: In order to keep poachers at bay, the world’s only
known White Giraffe was fitted with GPS tracking
device in north east Kenya.
● The Giraffe is white in colour due to a rare genetic
condition called Leucism.

09. Who among the following will be
conferred with the Vatayan Lifetime
Achievement Award?
A. Prakash Javadekar
B. Ramesh Pokhriyal
C. Manish Sisodia
D. Ravi Shankar Prasad

Answer: B.

Explanation:

Union Education Minister Ramesh Pokhriyal
‘Nishank’ will be conferred with the Vatayan Lifetime
Achievement Award at a virtual ceremony on
November 21.

● Vatayan International Awards given by the Vatayan-
UK organization in London, honours poets, writers

and artists for their exemplary work in their
respective fields.

10. Dharmendra Pradhan laid the
foundation stone for the first 50
LNG fuelling stations, across the
major National Highways. LNG has
________ as its main constituent.
A. Ethane
B. Butane
C. Methane
D. Ethanol

Answer: A.

Explanation: Dharmendra Pradhan, Minister of Petroleum & Natural Gas and
Steel laid the foundation stone for the first 50 LNG fuelling
stations, across the golden quadrilateral and major National
Highways.
● Government will set up LNG stations at the distance of 200
-300
km on golden quadrilateral, and within 3 years, we will have
1000 LNG stations on all major roads, industrial hubs and mining
areas.