Current Affairs MCQ 5th December 2017

0
22
current affairs MCQ

Current Affairs MCQ 5th December 2017

Dear Sehpaathians

We are here with Multiple choice Questions based on Current affairs MCQ 5th December 2017

1) __________becomes first Indian captain to complete 1,000 runs in a calendar year twice
a) M S Dhoni
b) Rahul Dravid
c) Virat Kohli
d) R Aswin
e) None of the above
Answer: c)
Explanation: Kohli is the first Indian captain to complete 1,000 runs in a calendar year twice. With 1009 runs (average – 77.61) in ten Tests in 2017. Last year, he had totalled 1215 runs at an average of 75.93 in 12 Tests.

2) Indian Navy Day is celebrated on __________
a) 2 December
b) 1 December
c) 4 December
d) 3 December
e) None of the above
Answer: c)
Explanation: The 46th Indian Navy day is observed on 4th December 2017; On December 04 every year celebrate achievements and role of the naval force to the country.

3) _________reports most human trafficking cases in 2016
a) Rajasthan
b) UP
c) Uttarakhand
d) West bengal
e) None of the above
Answer: (d)
Explanation: More than 8,000 cases of human trafficking were reported in India in 2016, while 23,000 victims, including 182 foreigners, were rescued during the year, according to National Crime Records Bureau data.

4) _________CM Vasundhara Raje announces special fund for startups led by women
a) Rajasthan
b) UP
c) Uttarakhand
d) Goa
e) None of the above
Answer: a) Rajasthan Chief Minister Vasundhara Raje announced a special fund for startups led by women so as to encourage them as entrepreneurs. The platform is intended to foster innovation, create jobs and facilitate investment.

5) __________ assembly approves death for raping girls aged below 12 years
a) Sikkim
b) Madhya Pradesh
c) Bihar
d) Delhi
e) None of the above
Answer: b)
Explanation: The Madhya Pradesh Assembly has unanimously passed a bill that imposes death penalty for convicts in rape and gangrape cases involving girls aged 12 years or below.

6). _________launches special ‘decapitation unit’ against North Korea
a) South Korea
b) Japan
c) China
d) Venezuela
e) None of the above
Answer: a)
Explanation: The South Korean military has launched a special ‘decapitation unit’ as part of its ‘Beheading Operation’ that aims to target the North Korean leadership in case of a conflict.

7) 1st International exhibition and Conference on AYUSH & Wellness sector begin in _______
a) Kerala
b) Assam
c) Delhi
d) Maharashtra
e) None of the above
Answer: c)
Explanation: The first International exhibition and Conference on AYUSH and Wellness sector- AROGYA 2017 begin in New Delhi. The four day event will be inaugurated by Ayush Minister Shripad Yesso Naik.

8) ________launches land exploration satellite
a) US
b) Japan
c) China
d) Venezuela
e) None of the above
Explanation: (c) China launched a land exploration satellite into a preset orbit, designed for remote sensing exploration of land resources. The satellite was launched on a Long March-2D rocket from Jiuquan Satellite Launch Centre in China’s northern Gobi Desert.

9) _______to launch new virtual currency
a) US
b) Japan
c) China
d) Venezuela
e) None of the above
Answer: (d)
Explanation : Venezuelan President Nicolas Maduro has announced the creation of a new virtual currency in a bid to ease the country’s economic crisis.

10) ________ tests ‘jellyfish shredder’ to save aircraft carriers
a) US
b) Japan
c) China
d) Austria
e) None of the above
Answer: c) China has tested its “jellyfish shredder” weapon aimed at protecting its fleet of aircraft carriers. The system, towed by a tugboat ahead of the aircraft carrier, destroys jellyfish by chopping them into thousands of pieces.

For Answers of Other Questions with Explanation Try the test on Our test App

IDIOM PHRASES QUESTIONS AND ANSWERS

 

 

 

(Visited 6 time, 1 visit today)