Current Affairs MCQ 4th November 2017

0
70
current affairs MCQ

Current Affairs MCQ 4th November 2017

Dear Sehpaathians

We are here with Multiple choice Questions based on Current affairs MCQ 4th November 2017Current Affairs MCQ 4th November 2017

1) India’s first conservation reserve for blackbuck in ________
a) Haryana
b) Assam
c) Karnataka
d) Allahabad
e) None of the above

Answer: d)
Explanation: Uttar Pradesh cabinet decided to make India’s first conservation reserve for blackbuck in Allahabad’s Meja. Among the five major decisions taken in the cabinet meeting, the black buck conservation reserve in Meja Forest Division of Allahabad is seen as the most important one

2) _________ Royal Opera House has been awarded the UNESCO Asia-Pacific Award for Cultural Heritage Conservation
a) Delhi
b) Assam
c) Karnataka
d) Mumbai
e) None of the above

Answer: d)
Explanation: The Royal Opera House has been awarded the UNESCO Asia-Pacific Award for Cultural Heritage Conservation. The building was closed to the public in 1993 and sat crumbling for years before a restoration project was undertaken eight years ago to replicate the heritage structure

3) Walmart India launched its first fulfillment centre in__________
a) Delhi
b) Assam
c) Karnataka
d) Mumbai
e) None of the above

Answer:(d)
Explanation: Walmart India launched its first fulfillment centre in Mumbai. The fulfillment centre is a new format of its cash-and-carry store model that will focus exclusively on FMCG products and staples and will not stock fresh food or electronics.

4) PM Modi Inaugurated International Mega Food event, World Food India 2017 at_________
a) Delhi
b) Assam
c) Karnataka
d) Maharashtra
e) None of the above

Answer: a) Narendra Modi inaugurated the most anticipated International Mega Food event- World Food India 2017, the biggest congregation of global investors and business leaders of major food companies. The event is organised by the Food Processing Industries Ministry in Delhi.

5) __________Prime Minister Kucinskis holds talk with PM Modi
a) Latvia
b) China
c) Australia
d) Indonesia
e) None of the above
Answer: a)
Explanation: Visiting Prime Minister of Latvia Maris Kucinskis held talks with Prime Minister Narendra Modi at Hyderabad House in New Delhi today. MEA spokesperson Raveesh Kumar tweeted that the two leaders discussed wide range of bilateral issues.Current Affairs MCQ 4th November 2017

6). ___________unveiled a superior payment wallet service, BHIM Yes Pay
a) ICICI
b) Axis Bank
c) HSBC
d) Yes Bank
e) None of the above
Answer: d)
Explanation: Yes Bank, unveiled a superior payment wallet service, BHIM Yes Pay by fully integrating the application with all the IndiaStack APIs and NPCI Products. Yes Bank has over 5.5 lakh registered users on BHIM Yes Pay.

7) “PRABAL DOSTYK – 2017” between the Indian Army and the __________ Army begins
a) Indonesia
b) Turkmenistan
c) Kazakhstan
d) Pakistan
e) None of the above

Answer: c)
Explanation: A fourteen-day joint training exercise “PRABAL DOSTYK – 2017” between the Indian Army and the Kazakhstan Army commenced with the Opening Ceremony at Bakloh, Himachal Pradesh.

8) Olympic bronze-medallist _________ Wins Silver in Commonwealth Shooting Championships
a) Gagan Narang
b) Suresh Chukkapalli
c) Vikas Seth
d) K Satchidanandan
e) None of the above
Explanation: (a) Gagan Narang won a silver medal in the men’s 50m rifle prone event at theCommonwealth Shooting Championships in Gold Coast, Australia. Annu Raj Singh has also won the bronze medal in the women’s 50m pistol competition.

9) Indiana, __________ in Pact for Sister-State Ties
a) Karnataka
b) Sikkim
c) Assam
d) Andhra Pradesh
e) None of the above

Answer: (a)
Explanation: Indiana, a State in the US, and Karnataka have signed an agreement to establish sister-state ties for cooperation in economic, educational and cultural fields. The two states will focus on workforce development, academic co-operation, information and communications technologies, advanced manufacturing, and materials.

10) World’s Third Largest Book Fair Opens in ________
a) Sharjah
b) Australia
c) Iraq
d) Iran
e) None of the above

Answer: a) World’s Third Largest Book Fair Opens in Sharjah, With more than 1.5 million book titles and 1,650 publishing houses from 60 countries, Sharjah International Book Fair (SIBF) opened its doors to public and trade visitors. It is the third largest book fair in the world. The book fair was held under the theme ‘A World in My Book’.

For Answers of Other Questions with Explanation Try the test on Our test App

IDIOM PHRASES QUESTIONS AND ANSWERS

 

 

 

(Visited 96 time, 1 visit today)