Current Affairs MCQ 4th July 2020

0
356
current affairs 4th july 2020

Current Affairs For 4th July 2020:

Current Affairs of the morning are here with the top headlines of the morning. Current Affairs are very important for all competitive exams including Banking, SSC, RBI, NABARD etc.

01.Who among of the following take initiative called “Drug Discovery Hackathon 2020” was launched on 2nd July 2020?
A. Ramesh Pokhriyal & Dr. Harsh Vardhan
B. Umesh Dhande
C.  Sunesh Yadav
D. Amit Shaw

Answer:A.
Explanation:A national initiative called Drug Discovery Hackathon 2020 was launched on 2nd July 2020. The initiative was launched by Ramesh Pokhriyal (Union HumaResource Development Minister) and Dr. Harsh Vardhan (Union Minister for Health & Family Welfare and Science and Technology).

02.Recently,Who among of the following has been passed away?
A.Saroj Khan
B.Anil Mohan
C.Dhubraj Patel
D.Aniket Barma

Answer:A.

Explanation:Three-time National Award winner, veteran Bollywood choreographer, Saroj Khanpassed away due to cardiac arrest on early Friday morning. She was 71. According to Times Now, Khan passed away due to cardiac arrest. She was admitted to Guru Nanak Hospital in Bandra last Saturday after she complained of breathing issues.

03. India’s foreign exchange reserves                       Largest in the world.
A.4th
B.5th
C.6th
D.7th

Answer:B.
Explanation:Recently, India’s foreign exchange reserves, which currently stand at more than USD 500 billion, are the fifth largest in the world after China, Japan, Switzerland and Russia, as per the International Monetary Fund.

04.Which of the following among of state announces ”Dream Kerala Project” for expats who lost jobs due to COVID-19?
A. Rajasthan
B. Bihar
C.Kerala
D.Assam

Answer:C.
Explanation:The Chief Minister  Pinarayi Vijayan stated that the expatriates are the key contributors to the state’s economic growth and with more people returning home after losing their jobs amid COVID-19 pandemic, the state cabinet has decided to implement the ”Dream Kerala project.”

05.Which of The following river is selected for rejuvenating?The sanction amount of USD 400 mn was approved by World bank
A.GANGA
B.YAMUNA
C.TAPTI
D.NARMADA

Answer:A. Explanation:World Bank enhances support for rejuvenating Gangasanctions USD 400 mn. New Delhi, Jun 30 The World Bank on Monday said it has enhanced its support for Government of India’s program to rejuvenate Ganga river with a USD 400 million (about Rs 3,000 crore) assistance that will help stem pollution in the river

06.National Anisette Day Observe Every year on                        .
A. 2 July
B.3 July
C.4 July
D.5 July

Answer:A.
Explanation: National Anisette Day is observed on 2nd July every year and is popular in Spain, Italy, Portugal, and France. Let us tell you that Anisette is anise-flavoured liquor that is made by distilling aniseed and sometimes made by adding sugar.

07. National Fried Clam Day Observe Every year on                        .
A.2 July
B.3 July
C.4 July
D.5 July

Answer:B.
Explanation: National Fried Calm Day is celebrated every year on 3rd July. Fried clam is the process of deep-frying the clams after being coated in the bread crumbs and striping it further. This is a traditional way to prepare fried crumbs.

08. Which of the following bank has been launch “e-Kishan Dhan” app For Farmers?
A.ICICI BANK
B.STATE BANK OF INDIA
C.UNION BANK OF INDIA
D.HDFC BANK

Answer:D.
Explanation:HDFC Bank has launched the ‘e-Kisaan Dhan’ app for farmers all over India. Through their mobile phones, the farmers will be able to access the services, both banking and agriculture.

09. Who among the following Launches 1st Edition of “Matsya Sampada” – Fisheries and Aquaculture Newsletter?
A.Giriraj Singh
B.Ajay Kumar Bhadrak
C.Anil Kumar das
D.Sunita Sing Patel

Answer:A.
Explanation:
Union Minister for Fisheries, Animal Husbandry and Dairying, Giriraj Singh has launched the 1st Edition newsletter “Matsya Sampada” fisheries and aquaculture published by the Department of Fisheries and the operational guidelines of Pradhan Mantri Matsya Sampada Yojana (PMMSY). This newsletter will be published on a quarterly basis.

10.World UFO day observed every year on                  .
A.1 July
B.2 July
C.3 July
D.4 July

Answer:B.
Explanation:
World UFO Day is observed on 2nd July. It was founded by the UFO hunter Haktan Akdogan. The first World UFO Day was celebrated in 2001 and spread awareness among people to gaze at the heavens scanning for unidentified flying objects.

Important Days July-Dec(Opens in a new browser tab)