Current Affairs MCQ 8th January 2021

0
78

 

Current Affairs 8th January 2021

Current Affairs of the morning are here with the top headlines of the morning. Current Affairs are very important for all competitive exams including Banking, SSC, RBI, NABARD, etc.

 

01. Which of the following country
recently withdraws from Open Skies
Treaty?
A. Japan
B. US
C. Israel
D. China

Answer: B.

Explanation: The United States has formally withdrawn itself from the Treaty of Open Skies.
● The US Department of State spokesman informed that six months had passed since the US
notified the countries party to an agreement about its decision to withdraw.

02. Which of the following has became
the world’s first central bank with a
million Twitter followers?
A. European Central Bank
B. US Federal Reserve
C. Reserve Bank of India
D. People’s Bank of China

Answer:  B.

Explanation: Reserve Bank of India, in a first among Central Banks, has become
the first monetary authority that has gained 1 million followers on
its official Twitter Handle.
● India’s monetary authority has beaten the European Central Bank
and US Federal Reserve on Twitter by becoming the most popular
central bank to be followed on the microblogging site.

03. Recently, a bioluminescent, or light
emitting variety of ________
‘Roridomyces phyllostachydis’ was
discovered in Meghalaya.
A. Starfish
B. Mushroom
C. Fern
D. Palm 

Answer:  B.

Explanation: A mushroom documentation project in the forests of Northeast India
has led to a new discovery: a bioluminescent, or light emitting variety
of mushroom.
● The new species — named Roridomyces phyllostachydis — was first
sighted in Meghalaya’s Mawlynnong in East Khasi Hills district.
● It is now one among the 97 known species of bioluminescent fungi in
the world.

04. The ‘Copernicus Sentinel-6
Michael Freilich satellite’ has been
successfully launched by NASA
and ___________.
A. Roscosmos
B. European Space Agency
C. JAXA
D. Indian Space Research
Organisation

Answer: B.

Explanation:

The US space agency NASA and the European
Space Agency (ESA) successfully launched ‘Copernicus Sentinel-6 Michael Freilich satellite to monitor the rising global sea level.
● The mission, called the Jason Continuity of Service
(Jason

-CS) mission, is designed to measure the
height of the ocean, which is a key component in
understanding how the Earth ’s climate is changing.

05.  National Pharmacy Week was
celebrated in India from _________ to
_________.
A. 12 November, 18 November
B. 16 November, 22 November
C. 17 November, 23 November
D. 14 November, 20 November

Answer: B.

Explanation:  The Indian Pharmaceutical Association in collaboration
with Delhi Pharmaceutical Trust celebrated the 59th
National Pharmacy Week between November 16, 2020
and November 22, 2020.
● 2020 Theme: Pharmacists: Frontline Health
Professionals

06. According to The EIU’s 2020
Worldwide Cost of Living (WCOL)
Survey, Which of the following is
the world’s most expensive city in
the world?
A. Moscow
B. Hong Kong
C. New York
D. Tokyo

Answer: B.

Explanation: Hong Kong, Paris and Zurich are the world’s most expensive
cities, according to The EIU’s 2020 Worldwide Cost of Living
(WCOL) Survey.
● The survey, which compares the price of a basket of 138 items in
about 130 cities around the world.
● Damascus (Syria), Taskent (Uzbekistan), Lusaka (Zambia) ranked
the last three spots as the cheapest cities in the list.

07.India, Singapore and __________ are
conducting trilateral maritime
exercise SITMEX-20 in Andaman Sea.
A. Indonesia
B. Thailand
C. Vietnam
D. Japan

Answer: B.

Explanation: Indian Navy Ships including indigenously built ASW corvette
Kamorta and missile corvette Karmuk are participating in the 2nd edition of India, Singapore and Thailand Trilateral Maritime
Exercise SITMEX-20 in Andaman Sea.

● First edition of SITMEX, hosted by Indian Navy, was conducted
off Port Blair in September last year.
● The SITMEX series of exercises are conducted to enhance
mutual inter-operability and imbibing best practices between
Indian Navy, Republic of Singapore Navy and Royal Thai Navy.

08. Recently, Who among the following
virtually participated in the G20
Finance Ministers meeting?
A. Shaktikanta Das
B. Nirmala Sitharaman
C. Urjit Patel
D. Ajay Bhusan Prasad Pandey

Answer: B.

Explanation: Minister for Finance Nirmala Sitharaman virtually
participated in the G20 Finance Ministers meeting
in New Delhi.
● Finance Ministers of the G20 countries gathered to
discuss their views on the global economic outlook
and downside risks in wake of the COVID-19 crisis
and how G20 could carry forward the collective
global action initiated during the crisis.

09. International Maritime
Organisation (IMO) is
headquartered in _________.
A. Bern
B. Paris
C. New York
D. London

Answer: D.

Explanation:  The Indian Regional Navigation Satellite System (IRNSS)
has been recognised by the International Maritime
Organisation (IMO) as

a part of the World Wide Radio
Navigation System (WWRNS) for operation in the Indian
Ocean Region. ● India has become the fourth country in the world to have
its independent regional navigation satellite system
recognised by the International Maritime Organisation
(IMO).

10.  Who among the following Indian
has recently addressed the Boston
Center of Excellence for Health &
Human Development?
A. Satyendar Kumar Jain
B. Harsh Vardhan
C. Rajesh Bhushan
D. Preeti Sudan

Answer:  B.

Explanation:

Health Minister Harsh Vardhan addressed the Boston Center
of Excellence for Health and Human Development through a
Video Conference.
● Saluting millions of front

-line health workers who bravely
carried on with their duty in spite of risk and adversity,
including professionals other than doctors and nurses, Dr.
Vardhan elaborated India

’s strategy to contain COVID
-19
.
● He also congratulated the Boston Center of Excellence for