Current Affairs MCQ 3rd November 2017

0
72
current affairs MCQ

Current Affairs MCQ 3rd November 2017

Dear Sehpaathians

We are here with Multiple choice Questions based on Current affairs MCQ 3rd November 2017Current Affairs MCQ

1) __________Govt Adds 18m to Shivaji statue, to be World’s Tallest at 210m
a) Haryana
b) Assam
c) Karnataka
d) Maharashtra
e) None of the above

Answer: d)
Explanation: The 210-metre-high statue of Chhatrapati Shivaji Maharaj has received environmental clearance, making it the world’s tallest statue, once built. the Maharashtra government plans to build it in the sea off the Mumbai coast.

2) _________ to Host 9th Global Green Film Fest
a) Delhi
b) Assam
c) Karnataka
d) Maharashtra
e) None of the above

Answer: a)
Explanation: The ninth edition of CMS Vatavaran – an international film festival on environment and wildlife – has begun in New Delhi. It will showcase 113 films, including four from Kashmir, one of the most ecologically sensitive zones facing the threat of global warming.

3) President of India Inaugurates 21st World Congress of Mental Health in __________
a) Delhi
b) Assam
c) Karnataka
d) Maharashtra
e) None of the above

Answer:(a)
Explanation: The President of India, Shri Ram Nath Kovind, inaugurated the 21st World Congress of Mental Health being organized by the World Federation for Mental Health in partnership with Caring Foundation and other institutions in New Delhi.

4) _____________ Signs MoUs with Singapore for Skilling State’s Youth
a) Delhi
b) Assam
c) Karnataka
d) Maharashtra
e) None of the above

Answer: b) Assam government has MoUs and Terms of Reference (ToR) with Singapore for skilling youth of the state. The MoU and ToR for North East Skills Centre (NESC) were signed between Skill, Employment and Entrepreneurship Department, of Assam government and ITE Education Service, Singapore.

5) Ajay Bisaria Named India’s Next High Commissioner to _________
a) Pakistan
b) China
c) Australia
d) Indonesia
e) None of the above
Answer: a)
Explanation: India has appointed Ajay Bisaria as the next high commissioner to Pakistan. He is currently ambassador to Poland. Bisaria takes over from Gautam Bambawale, who was last month appointed India’s ambassador to China.Current Affairs MCQ

6). ___________ Cuts Benchmark Lending Rate by 0.05% Across Maturities
a) ICICI
b) Axis Bank
c) HSBC
d) SBI
e) None of the above
Answer: d)
Explanation: The country’s largest lender State Bank of India (SBI) slashed benchmark lending rate by 0.05 per cent across maturities. The reduction in the marginal cost of funds based lending rate (MCLR) came after a gap of almost 10 months.

 

7) _________Appointed Karnataka’s First Woman Police Chief
a) Tejaswi Narendran
b) Sunaina Chukkapalli
c) Neelmani N Raju
d) Vineeta Singh
e) None of the above

Answer: c)
Explanation: Neelmani N. Raju has been appointed as Karnataka’s first woman Director General and Inspector General of Police. She will take over from Rupak Kumar Dutta, who is retiring from service.

 

8) ____________ Selected for Ezhuthachan Puraskaram
a) T V Narendran
b) Suresh Chukkapalli
c) Vikas Seth
d) K Satchidanandan
e) None of the above
Explanation: (d) Noted Malayalam Poet and literary critic, K Satchidanandan, has been selected for Ezhuthachan Puraskaram 2017. This is Kerala government’s highest literary honour. The award is for his contributions to Malayalam literature and poetry.

9) Indiana, __________ in Pact for Sister-State Ties
a) Karnataka
b) Sikkim
c) Assam
d) Andhra Pradesh
e) None of the above

Answer: (a)
Explanation: Indiana, a State in the US, and Karnataka have signed an agreement to establish sister-state ties for cooperation in economic, educational and cultural fields. The two states will focus on workforce development, academic co-operation, information and communications technologies, advanced manufacturing, and materials.

10) AIIB Grants Rs13,000 cr Loan to ________
a) Sikkim
b) Assam
c) Andhra Pradesh
d) Delhi
e) None of the above

Answer: c) China-sponsored Asian Infrastructure Investment Bank (AIIB) approved USD 2 million loan (Rs. 13,000 crores) for five projects in Andhra Pradesh.

For Answers of Other Questions with Explanation Try the test on Our test App

IDIOM PHRASES QUESTIONS AND ANSWERS

 

 

 

(Visited 81 time, 1 visit today)