Current Affairs MCQ 3rd February 2018

current affairs MCQ

Current Affairs MCQ 3rd February 2018

Dear Sehpaathians

We are here with Multiple choice Questions based on Current affairs MCQ 3rd February 2018

Current Affairs 3rd February 2018Q1. The Central Statistics Office (CSO) revised the gross domestic product (GDP) growth rate for 2015-16 to ____________ from the earlier estimates of 8%.
(a) 7.8%
(b) 7.9%
(c) 8.2%
(d) 8.1%
(e) 8.3%

Q2. The Govt. has announced which Project on the lines of Operation Flood to realize agriculture potential of the country?
(a) Operation Blue Project
(b) Operation Bluemoon
(c) Operation Green Money
(d) Operation Green
(e) Operation Green Rain

Q3. India has slipped to which place on an annual Global Democracy Index according to the data compiled by the Economist Intelligence Unit (EIU)?
(a) 34th
(b) 42nd
(c) 38th
(d) 39th
(e) 45th

Q4. The government and World Bank signed a $100 million (about Rs 6,400 crore) loan agreement to promote rural economy in selected blocks of which Indian state?
(a) Kerala
(b) Maharashtra
(c) Tamil Nadu
(d) Goa
(e) Madhya Pradesh

Q5. In the Union Budget 2018, how much amount has been allocated for the National Livelihood Mission?
(a) Rs5580 Crore
(b) Rs5750 Crore
(c) Rs5389 Crore
(d) Rs4450 Crore
(e) Rs7450 Crore

Current Affairs 3rd February 2018Q6. Name the officer who recently took charge as the new Director General of Military Operations (DGMO) of the Indian Army.
(a) Lt General A K Bhatt
(b) Lt General Praveen Kumar
(c) Lt General Mahesh Rawat
(d) Lt General Prkash Chaudhary
(e) Lt General Anil Chauhan

Q7. The world’s oldest man Francisco Nunez Olivera has died just over a month after celebrating his 113th birthday. He was from ___________.
(a) Russia
(b) Greece
(c) Denmark
(d) Spain
(e) Indonesia

Q8. Ashgabat is the capital city of ___________.
(a) Uzbekistan
(b) Iran
(c) Oman
(d) Turkmenistan
(e) Nigeria

Q9. According to the data compiled by the Economist Intelligence Unit (EIU), which among the following country is ranked the lowest on an annual Global Democracy Index?
(a) Syria
(b) Iraq
(c) North Korea
(d) Iran
(e) Pakistan

Q10. What is the name of the program initiated by the government which is responsible for water supply in around 500 cities?
(a) Nirmal Jal Yojana
(b) Amrita Program
(c) Aradhana Program
(d) Amrut Program
(e) None of the given options is true


1. C        2. D      3. B       4. C       5. B        6. E       7. D      8. D        9. C       10. D

For Detailed Explanation Try the test on Our test App





Error: Your Requested widget "id=text-45 " is not in the widget list.

  • [do_widget_area ampforwp-above-footer]
    • [do_widget_area ampforwp-above-loop]
      • [do_widget_area ampforwp-below-header]
        • [do_widget id="text-47"]
      • [do_widget_area ampforwp-below-loop]
        • [do_widget_area footer]
          • [do_widget id="text-3"]
          • [do_widget id="text-5"]
        • [do_widget_area sidebar-event]
          • [do_widget id="text-7"]
        • [do_widget_area td-default]
          • [do_widget id="media_image-17"]
          • [do_widget id="media_image-16"]
          • [do_widget id="media_image-15"]
          • [do_widget id="media_image-13"]
          • [do_widget id="media_image-14"]
          • [do_widget id="td_block_social_counter_widget-2"]
          • [do_widget id="td_block_ad_box_widget-2"]
          • [do_widget id="td_block_7_widget-3"]
          • [do_widget id="td_block_13_widget-2"]
          • [do_widget id="text-46"]
        • [do_widget_area td-footer-1]
          • [do_widget id="text-28"]
        • [do_widget_area td-footer-2]
          • [do_widget_area td-footer-3]
            • [do_widget_area widgets_for_shortcodes]
              • [do_widget id="text-29"]
              • [do_widget id="text-30"]
              • [do_widget id="text-31"]
              • [do_widget id="text-32"]
              • [do_widget id="text-33"]
              • [do_widget id="text-34"]
              • [do_widget id="text-35"]
              • [do_widget id="text-36"]
              • [do_widget id="text-37"]
              • [do_widget id="text-38"]
              • [do_widget id="text-39"]
              • [do_widget id="text-40"]
              • [do_widget id="text-41"]
              • [do_widget id="text-42"]
              • [do_widget id="text-43"]
              • [do_widget id="text-44"]
              • [do_widget id="text-45"]
            • [do_widget_area wp_inactive_widgets]
              • [do_widget id="td_block_7_widget-2"]
              • [do_widget id="recent-comments-2"]
              • [do_widget id="recent-posts-3"]
              • [do_widget id="text-20"]
              • [do_widget id="text-15"]
              • [do_widget id="media_image-2"]
              • [do_widget id="media_image-8"]
              • [do_widget id="media_image-10"]
              • [do_widget id="media_image-11"]
              • [do_widget id="search-6"]
              • [do_widget id="text-16"]
              • [do_widget id="text-27"]
              • [do_widget id="categories-2"]
              • [do_widget id="widget_tptn_pop-2"]
              • [do_widget id="lptw-fluid-images-recent-posts-2"]
              • [do_widget id="facebook-likebox-6"]
              • [do_widget id="googleplus-badge-2"]

            (Visited 1 time, 1 visit today)