Current Affairs MCQ 3rd and 4th October 2017

0
95
current affairs MCQ

Current Affairs MCQ 3rd and 4th October 2017

Dear Sehpaathians

We are here with Multiple choice Questions based on Current affairs MCQ 3rd and 4th  October 2017

1) International Day of Non-Violence is marked on________
a) 3rd October
b) 8th October
c) 2nd October
d) 1st October
e) None of the above

Answer: c)
Explanation: The International Day of Non-Violence is marked on 2 October, the birthday of Mahatma Gandhi, leader of the Indian independence movement and pioneer of the philosophy and strategy of non-violence

2) Meenakshi Sundareswarar Temple situated at______has been adjudged best ‘Swachh Iconic Place’ in India
a) Tamil Nadu
b) Assam
c) Andhra Pradesh
d) Mumbai
e) None of the above

Answer: a)
Explanation: The Meenakshi Sundareswarar Temple has been adjudged best ‘Swachh Iconic Place’ in India. Madurai District Collector K. Veera Raghava Rao and Corporation Commissioner S. Aneesh Sekhar will receive the award from Uma Bharati, the Minister for Drinking Water and Sanitation.

3) India and ______ to Conduct First Joint Tiger Count
a) China
b) Nepal
c) Japan
d) Belarus
e) None of the above

Answer:(b)
Explanation: For the first time, Nepal and India will undertake a joint tiger census in their national parks, forests and protected areas adjoining the two countries using a globally-recognised method.

4) Global Entrepreneurship Summit 2017 to be Held in___________
a) Assam
b) Hyderabad
c) Delhi
d) Mumbai
e) None of the above

Answer: b) A high-level delegation from the Government of India and the United States met NITI Aayog to plan the 2017 Global Entrepreneurship Summit. The summit will be held on November 28-30 at the Hyderabad International Convention Centre in Hyderabad, India. This year’s theme is “Women First, Prosperity for All” to celebrate the entrepreneurial spirit in all its strengths and diversity.

5) Ministry of _______ Adjudged Best for ‘Swachhta Pakhwada’
a) Railways
b)Health
c) Education
d) Communications
e) None of the above
Answer: b)
Explanation: The Ministry of Health and Family Welfare has been adjudged as the best department for its contribution during Swachhta Pakhwada, an inter-Ministry initiative of Swachh Bharat Mission of Ministry of Drinking Water and Sanitation.

6). President Appoints Commission to Examine Sub-Categorisation of _______ caste
a) OBCs
b) ST
c) SC
d) Minority
e) None of the above
Answer: a)
Explanation: President Ram Nath Kovind has appointed a five-member Committee. The Committee will be headed by Delhi High Court’s former Chief Justice G Rohini to examine sub-categorization of Other Backward Classes (OBCs) under Article 340 of the Constitution.

7) GIFT City’s IFSC Bags _______ Place in Global Financial Centres Index
a) 10th
b) 15th
c) 16th
d) 12th
e) None of the above

Answer: a)
Explanation: Gujarat International Finance Tec-City (GIFT City)’s International Financial Services Centre (IFSC) has bagged the 10th spot in the latest edition of Global Financial Centres Index (GFCI), London.

8) Yatra Online Inc has tied up with ________ to bring the hospitality firm’s inventory on its platform
a) OYO
b) Paytm
c) Yahoo
d) Snadeal
e) None of the above
Explanation: (a) Yatra Online Inc has tied up with OYO to bring the hospitality firm’s inventory on its platform.The partnership brings OYO’s inventory onto an online travel agent platform and with this Yatra’s total hotel inventory will expand to over 70,000 hotels in India

9) Mukhya Mantri Kaushal Samvardhan and Kaushalya Yojana flagged off in _____
a) Assam
b) Madhya Pradesh
c) Andhra Pradesh
d) Maharashtra
e) None of the above

Answer: (b)
Explanation: Madhya Pradesh Government has implemented the Chief Minister’s Skill Promotion and Skills Scheme to provide jobs by providing employment oriented training to the youth.

10) The 2017 Nobel _________ Prize has been awarded “for decisive contributions to the LIGO detector and the observation of gravitational waves” to Rainer Weiss, Barry C. Barish and Kip S. Thorne
a) Chemistry
b) Medicine
c) Physics
d) peace
e) None of the above

Answer: c) The 2017 Nobel Physics Prize has been awarded “for decisive contributions to the LIGO detector and the observation of gravitational waves” to Rainer Weiss, Barry C. Barish and Kip S. Thorne of the Laser Interferometer Gravitational-wave Observatory.

For Answers of Other Questions with Explanation Try the test on Our test App

IDIOM PHRASES QUESTIONS AND ANSWERS

 

 

 

(Visited 93 time, 1 visit today)