Current Affairs MCQ 31th January 2021

0
94

 

Current Affairs 31th January 2021

Current Affairs of the morning are here with the top headlines of the morning. Current Affairs are very important for all competitive exams including Banking, SSC, RBI, NABARD, etc.

 

01.  Recently, ‘Mahashay’ Dharampal
Gulati passed away. He was the
owner of _________.
A. Britannia
B. MDH
C. GSK Consumer
D. Amul

Answer:B.

Explanation:

‘Mahashay’ Dharampal Gulati, the owner of Mahashian Di
Hatti (popularly known as MDH), passed away at the age of
98
.
● He was born in 1923 in Sialkot, Pakistan. He was fondly called ‘dalaji’ and ‘Mahashayji’. ● A school dropout, Dharampal Gulati joined his father’s spice
business in the early days.
● Back in 2019, the government honored him with Padma
Bhushan, the third-highest civilian award in the country.

02.  Indian Navy Day is observed every
year on _________.
A. 01 December
B. 02 December
C. 03 December
D. 04 December

Answer: D.

Explanation: In India, December 4 is observed as the
National Navy Day every year, to celebrate
the achievements and role of the naval force
to the country.

03. Who among the following has been
named as the new FICCI President
for the year 2020-21?
A. Siddhartha Lal
B. Uday Shankar
C. Vinod Dasari
D. Pawan Munjal

Answer:  B.

Explanation: Uday Shankar has been named as the President of
the Federation of Indian Chambers of Commerce &
Industry (FICCI) for the year 2020-21.
● He will be succeeding the incumbent President
Sangita Reddy.

04. The statue of Maa Annapurna that was
stolen over 100 years ago is returning
to its original home in Varanasi from
__________.
A. Japan
B. UK
C. Australia
D. Canada

Answer:  D.

Explanation: The statue of Maa Annapurna, which was stolen over 100
years ago is being brought back to its original home in
Varanasi, India from Canada.
● The idol of Maa Annapurna, the goddess of food, is the
18th
-century idol which is carved in the Benares style.
● This idol was stolen from a temple of Varanasi and
smuggled out of the country around 100 years ago
somewhere around 1913

05.  India’s first homes for transgender
children in need of care and
protection will soon be established in
__________.
A. Pune
B. Agra
C. Bengaluru
D. Chennai

Answer:  C.

Explanation: India’s first homes for transgender children in need of
care and protection will soon be established in Bengaluru.
● The Ministry of Women and Child Development gave its
nod for the project.

06.  International Day of Banks is
observed every year on
__________.
A. 02 December
B. 03 December
C. 04 December
D. 05 December

Answer: C.

Explanation: International Day of Banks is observed globally on
the 4th of December.

● On 19 December 2019, the UN General Assembly
adopted resolution 74/245, which designated 4
December as the International Day of Banks.
● It also recognises the significant potential of
multilateral development banks and other
international development banks in financing
sustainable development and providing know-How

07. Recently, the manufacturer of MH-
60 Romeo chopper shared the photo of MH-60 in Indian colours.
India is buying MH-60 from
_________.
A. Russia
B. France
C. AMERICA
D. Israel

Answer: C.

Explanation: American defence manufacturer Lockheed Martin
shared the photo of MH -60 Romeo chopper in Indian colours.
● The chopper will be inducted in the Indian Navy. ● India had signed $2.6 billion deal with US in 2019 to
buy 24 MH -60 Romeo helicopters from Lockheed Martin.

08. The Indian Navy (IN) is undertaking a
Passage Exercise (PASSEX) with
___________ in the Eastern Indian
Ocean Region (IOR).
A. Japan
B. Russia
C. Australia
D. USA

Answer:  B.

Explanation: The Indian Navy (IN) is undertaking a Passage Exercise
(PASSEX) with Russian Federation Navy (RuFN) in the
Eastern Indian Ocean Region (IOR) from 4 to 5 December
2020.
● PASSEXs are conducted regularly by IN with units of friendly foreign navies, whilst visiting each other ’s ports or during a rendezvous at sea.

09. The government of Bangladesh sent
a batch of 1642 Rohingyas to the
newly developed facility at
__________.
A. Bhashan char
B. Bhola Island
C. New Moore
D. Manpura Island

Answer: A.

Explanation: The government of Bangladesh sent a batch of
1642 Rohingyas to the newly developed facility
at Bhashan char.
● The refugees were taken to Chattogram from
Cox’s Bazar camps from where they were
transported to the Bhashan char under the
supervision of the Bangladesh navy.
● 22 NGOs have started work at the Bhashan
char to provide cooked food to the refugees.
Food items have been stored for 3 months for
the refugees.

10. International Volunteer Day for
Economic and Social Development
is observed every year on
__________.
A. 02 December
B. 03 December
C. 04 December
D. 05 December

Answer: D.

Explanation:

International Volunteer Day is observed on
December
5
.

● The day is observed to promote the culture of
volunteering, encourage the governments to
support the efforts put in by volunteers in order to
achieve the Sustainable Development Goals (SDGs)
at all levels.
● 2020 theme “Together We Can Through
Volunteering”.