Current Affairs MCQ 2nd November 2017

0
90
current affairs MCQ

Current Affairs MCQ 2nd November 2017

Dear Sehpaathians

We are here with Multiple choice Questions based on Current affairs MCQ 2nd November 2017Current Affairs MCQ

1) __________Announces Lifetime Pensions for ‘Hindi Satyagrahis’
a) Haryana
b) Assam
c) Karnataka
d) Sikkim
e) None of the above

Answer: a)
Explanation: The state government of Haryana has announced lifetime monthly pension of Rs 10,000 for ‘Hindi Satyagrahis’ and those from the state who were jailed during the Emergency.

2) Govt Sets up ________-Panel to Oversee PSU Bank Mergers
a) Arun Jaitley
b) Rahul Gandhi
c) PM Modi
d) Urijit Patel
e) None of the above

Answer: a)
Explanation: The government set up a ministerial panel, led by finance minister ArunJaitley, to consider and oversee mergers among the country’s 21 state-run banks.Members of the panel on PSU bank consolidation include railway and coal minister Piyush Goyal, and defence minister Nirmala Sitharaman.

3) _________ and India Agreed to Combat Terror, Extremism
a) Saudi Arabia
b) Tunisia
c) Iran
d) Russia
e) None of the above

Answer:(b)
Explanation: India and Tunisia agreed to jointly combat terrorism and extremism while ramping up cooperation in the field of security. A review of bilateral ties was undertaken as External Affairs Minister Sushma Swaraj co-chaired the 12th India- Tunisia Joint Commission Meeting with her Tunisian counterpart Khemaies Jhinaoui.

4) _____________ Tops List of New Tuberculosis Cases in 2016
a) Saudi Arabia
b) Zambia
c) India
d) Qatar
e) None of the above

Answer: c) India topped the list of seven countries, accounting for 64 percent of the 10.4 million new tuberculosis (TB) cases worldwide in 2016, according to a new report by the World Health Organization

5) According to World Bank ________ Makes it to Top 100 in ‘ease of doing business’
a) Japan
b) China
c) Australia
d) India
e) None of the above
Answer: a)
Explanation: India broke into the top 100 in the World Bank’s Ease of Doing Business rankings, notching up the biggest improvement among all countries on the back of big gains on a number of measures

6). ___________ Appointed Private Secretary to President
a) T V Narendran
b) Suresh Chukkapalli
c) Vikas Seth
d) Vikram Singh
e) None of the above
Answer: d)
Explanation: Railway officer Vikram Singh was appointed Private Secretary to President Ram NathKovind. Singh is a 1997 batch officer of the Indian Railway Traffic Service.The Appointments Committee of the Cabinet has approved his appointment to the post for a period of two years.).

Current Affairs MCQ

7) Bharti AXA Life Appoints _________ as CEO
a) T V Narendran
b) Suresh Chukkapalli
c) Vikas Seth
d) Vikram Singh
e) None of the above

Answer: c)
Explanation: Bharti AXA Life Insurance, a joint venture between Bharti Enterprises and AXA, has appointed Vikas Seth as Chief Executive Officer. The appointment is subject to requisite IRDAI approval.

8) ____________ Appointed as Consul General of Korea
a) T V Narendran
b) Suresh Chukkapalli
c) Vikas Seth
d) Vikram Singh
e) None of the above
Explanation: (b) Suresh Chukkapalli, Chairman of Phoenix Group of Hyderabad, has been appointed as Honorary Consul General in Hyderabad by the Republic of Korea, with consular jurisdiction over the state of Telangana.Suresh Chukkapalli was given charge/invested formally at a ceremony in New Delhi.

9) Tata Steel Elevates __________ as Global CEO, MD
a) T V Narendran
b) Suresh Chukkapalli
c) Vikas Seth
d) Vikram Singh
e) None of the above

Answer: (a)
Explanation: Tata Steel has elevated T V Narendran as Chief Executive Officer and Managing Director globally. He was appointed as Managing Director of Tata Steel for India and South East Asia on November 1, 2013.

10) __________ Sanctions Rs2,317crore for Financing Solar Power Projects
a) SBI
b) ICICI
c) Axis Bank
d) Bank of Baroda
e) None of the above

Answer: a) State Bank of India announced sanction of credit facilities amounting to Rs2,317croreto corporates for financing Grid Connected Rooftop Solar projects under an SBI-World Bank program.

For Answers of Other Questions with Explanation Try the test on Our test App

IDIOM PHRASES QUESTIONS AND ANSWERS

 

 

 

(Visited 110 time, 1 visit today)