Current Affairs MCQ 29th September 2020

0
73

 

Current Affairs 29th September 2020

Current Affairs of the morning are here with the top headlines of the morning. Current Affairs are very important for all competitive exams including Banking, SSC, RBI, NABARD, etc.

 

01. which of the following among the android app had been launches to allow the loan distribution programme?

A. Arthika Spandana

B. LOANPAY

C. HIND LOAN

D. EASY LOAN

Answer: A.

Explanation: Karnataka Chief Minister, B.S. Yediyurappa has launched the “Arthika Spandana” programme of disbursing loans to the tune of Rs 39,300 crores through various cooperative institutions. Under this scheme, Rs 15,300 crores would be disbursed to the agriculture sector while a sum of Rs 24,000 crores would be earmarked for the non-agricultural sector.

02. Internation equal payment day observe on every tear of which of the following day?

A. 18 SEPTEMBER

B. 19 SEPTEMBER

C. 20 SEPTEMBER

D. 21 SEPTEMBER

Answer: A.

Explanation: nternational Equal Pay Day is observed globally for the first time on 18th September 2020. On the occasion of the first International Equal Pay Day, and in the midst of the fallout from the global COVID-19 pandemic, the Equal Pay International Coalition (EPIC) will host a virtual global Call to Action to encourage all labour market actors to take the necessary steps to ensure that equal pay is at the heart of recovery efforts worldwide.

03. Who among of the following famous person has been honoured with Asian Game Changer Award 2020?

A. Vikas Khanna

B. Amitav Paul

C. Amrita Kumari

D. Sunil Kumar Das

Answer: A.

Explanation: Chef Vikas Khanna has been chosen to be honoured with the prestigious Asia Game Changer Award 2020. This award is given to him for feeding millions of people across India in the COVID-19 pandemic through a massive food distribution drive ‘FeedIndia’. He is the only Indian among the six honourees named by the leading organisation. He coordinated his massive food distribution drive in India from thousands of miles away in his Manhattan home in New York.

04. Ashok Gasti recently passed away who is the following among of profession?

A. Rajya Sabha MP

B. Vocalist

C. transcriptionist

D. singer

Answer: A.

Explanation: Rajya Sabha MP from Karnataka, Ashok Gasti passed away due to COVID-19. He was born in 1965 and belonged to Raichur district, Karnataka. The first-time he took oath as Rajya Sabha MP on July, 2020. He is credited for organising the BJP in Raichur district.

05. Who among of following re-elected as Deputy Chairman of Rajya Sabha?

A. Harivansh Narayan Singh

B. SUNIL KUMAR YADAV

C. ANIL KUMAR PANDEY

D. PRITHVI SING

Answer: A.

Explanation: Janata Dal (United) parliamentarian Harivansh Narayan Singh has been re-elected as the Deputy Chairman of Rajya Sabha. The upper house has cleared his name with a voice vote. The proposal to elect Harivansh as the deputy chairman of Rajya Sabha was moved by BJP President JP Nadda.

06. Who among of the following woman Wins US Open Tennis Tournament?

A. Naomi Osaka

B. Yesing zedu

C. zadhu sihu

D. disxau sugu

Answer: A.

Explanation: Japan’s Naomi Osaka defeated Victoria Azarenka of Belarus to clinch the Women’s Singles title in the 2020 US Open Tennis tournament. This is the third Grand Slam title for the fourth seed Osaka. Osaka previously won the title at the 2018 US Open and 2019 Australian Open. She is now the first Asian player to win three Grand Slam singles titles. The victory has moved up Osaka to number 3 in the world rankings.

07.  Who among of the following man wins F1 Tuscan grand Prix 2020?

A. Lewis Hamilton

B. Sunita kumari

C. Sunil paul

D. Anil Kumar yadav

Answer: A.

Explanation: Lewis Hamilton (Mercedes-Great Britain) has won the Formula One Tuscan Grand Prix 2020 held at Mugello Circuit, Italy. This was his 6th win of the season and 90th F1 win of his career.

08. In recent days who among of the follow person awarded 2020 Dayton Literary Peace Prize?

A. Margaret Atwood

B. Sudeep Kumar

C. Nitish Mishra

D. Anil sign

Answer: A.

Explanation: Margaret Atwood has won the 2020 Dayton Literary Peace Prize’s lifetime achievement award. The award celebrates literature’s power to foster peace, social justice and global understanding. The Richard C. Holbrooke Distinguished Achievement Award is named for the late U.S. diplomat who brokered the 1995 Bosnian peace accords reached in the Ohio city.

09. Which among of following country become member of UN’s ECOSOC body?

A. INDIA

B. RUSSIA

C. HUNGRY

D. ITALY

Answer: A.

Explanation: India has been elected as a member of the United Nation’s Commission on Status of Women, a body of the Economic and Social Council (ECOSOC). India will be a member of United Nation’s Commission on Status of Women for four years, 2021 to ‘25.

10. In recent adys who among of the following chosen as a brand ambassador of 9 stack?

A. Suresh raina

B. Amitabh Kumar Patel

C. Abhinash kumar Paul

D. Anil  Kumar Yadav

Answer: A.

Explanation: Online poker platform 9stacks has signed Suresh Raina as its brand ambassador. The partnership will see the cricketer in the brand’s upcoming campaigns and promote 9stacks through various engagement activities.