Current Affairs MCQ 29th September 2017

0
95
current affairs MCQ

Current Affairs MCQ 29th September 2017

Dear Sehpaathians

We are here with Multiple choice Questions based on Current affairs MCQ 29th September 2017

1) INS Tarasa Commissioned into Indian_______
a) Navy
b) Army
c) Airforce
d) Defence
e) None of the above

Answer: a)
Explanation: INS Tarasa, a Water Jet Fast Attack Craft intended for extended coastal and offshore surveillance and patrolling, was commissioned into the Indian Navy. Western Naval Command chief Vice Admiral Girish Luthra has commissioned the vessel. The vessel has been built in Kolkata.

2) __________ and US Partner to Build 1st Ever Space Station Near Moon
a) Russia
b) China
c) Australia
d) Japan
e) None of the above

Answer: a)
Explanation: Russian and US space agencies, Roscosmos and NASA, have agreed to jointly build a“deep space gateway”, the first-ever astronaut-tended space station around the Moon.

3) Minister of _________ Shri Manoj Sinha Launched First Ever India Mobile Congress 2017
a) Communication
b) Education
c) Health
d) Railway
e) None of the above

Answer:(a)
Explanation: The Minister of Communication Shri Manoj Sinha launched DoT’s first ever Mobile, Internet and Technology event in India – India Mobile Congress 2017 at Pragati Maidan, New Delhi.

4) India to host South Asian boxing Championship in _________
a) Guwahati
b) Bangalore
c) Jaipur
d) Udaipur
e) None of the above

Answer: a) India will host the South Asian Boxing Championship for the first time in Guwahati from December 6 to 10. Boxing Federation of India (BFI) after its executive committee meeting, stated that the country will also host the ‘India International Open tournament’ in New Delhi in the third week of January.

5) Which bank Cuts Savings Account Interest Rate by 0.5%
a) Syndicate
b) RBS
c) ICICI
d) Axis Bank
e) None of the above
Answer: a)
Explanation: Public sector Syndicate Bank has cut savings account interest rate by 0.50 percent to 3.50 percent for deposits up to Rs 25 lakh.

6). ________Announces Test Project Allowing Tweets to be Expanded From 140 to 280 Characters
a) Facebook
b) Google
c) Yahoo
d) Twitter
e) None of the above
Answer: d)
Explanation: Twitter has announced a test project allowing tweets to be expanded to 280 characters, double the existing limit in the latest effort to boost flagging growth at the social network.

7) ________Registered National E-Governance Services Ltd as Information Utility
a) IBBI
b) ICCI
c) ICC
d) BBI
e) None of the above

Answer: a)
Explanation: The Insolvency and Bankruptcy Board of India (IBBI) registered National E-Governance Services Limited (NeSL) as an Information Utility (IU) under the IBBI (Information Utilities) Regulations, 2017.

8) The World Maritime Day is celebrated across the world on ________-
a) 29 September
b) 27 September
c) 20 September
d) 28 September
e) None of the above
Explanation: (d) The World Maritime Day is celebrated across the world on 28 September. The theme for 2017 World Maritime Day is ‘Connecting Ships, Ports and People’. The idea behind introducing the theme is to provide an opportunity to focus on the many diverse actors involved in the shipping and logistics areas.
9) India, US, Afghanistan Join Hands for 1st Trade Show in _____
a) Delhi
b) Mumbai
c) Kandhar
d) Kabul
e) None of the above

Answer: (a)
Explanation: For the first time, India, US and Afghanistan will hold a joint trade and investment show in Delhi, as New Delhi steps up to its role of being a bigger development partner to Afghanistan..

10) ‘Incredible India’ Campaign Launched in Cairo,
a) Japan
b) China
c) Egypt
d) UAE
e) None of the above

Answer: c) India launched a campaign to woo Egyptian travellers and make them aware of magnificent holiday options in the country. The month-long “Incredible India!” campaign has been organised by the Embassy of India in Cairo.

 

(Visited 102 time, 1 visit today)