Current Affairs MCQ 29th January 2021

0
78

 

Current Affairs 29th January 2021

Current Affairs of the morning are here with the top headlines of the morning. Current Affairs are very important for all competitive exams including Banking, SSC, RBI, NABARD, etc.

 

01. Recently, a “Five-star” village scheme was launched in Uttarakhand. Five-star village scheme has been launched by _________.
A. Employees’ Provident Fund Organisation
B. Indian Posts
C. Ministry of Health and Family Welfare
D. Khadi and Village Industries Commission

Answer:  B.

Explanation: The Union Minister of State for Communication Sanjay
Dhotre launched five-star village postal scheme to ensure
the universal coverage of flagship postal schemes in
Dehradun for rural areas of Uttarakhand.
● The scheme has been launched by Indian Post that seeks
to bridge the gaps in public awareness and reach of postal
products and services, especially in interior villages.

02.  Recently, Which of the following
state has got its first eco-bridge for
small animals?
A. Assam
B. Uttarakhand
C. Maharashtra
D. Sikkim

Answer: B.

Explanation: Uttarakhand’s Ramnagar Forest Division has built the state’s first eco -bridge across Kaladhungi -Nainital highway.

03. World Computer Literacy Day is
observed every year on
_________.
A. 29 November
B. 30 November
C. 01 December
D. 02 December

Answer: D.

Explanation: The World Computer Literacy Day is observed annually on 2nd December to create awareness and drive digital literacy
● The international event of this day was created by Indian company NIIT to mark its 20th anniversary in 2001.
● The main objective of celebrating this day is to
encourage women and children, and those people
who have been left out of this technological
advancement for a long time now.

04. According to air pollution data released
by the US Air Quality Index, which of the
following city has topped the list of
world’s most polluted cities?
A. New Delhi
B. Kolkata
C. Lahore
D. Dhaka

Answer: 

Explanation: According to air pollution data released by the US Air
Quality Index, Pakistan’s cultural capital Lahore has
once again topped the list of world’s most polluted
cities.
● According to the index, Lahore reported a particulate
matter (PM) rating of 423.
● New Delhi came in second with a PM of 229, while
Nepal’s capital Kathmandu ranked the third-worst city
with a PM of 178.

05.  Recently, the Deep Depression
over the southeast and adjoining
southwest Bay of Bengal has
intensified into a cyclonic storm
‘Burevi’. Burevi name was given
by __________.
A. Indonesia
B. Maldives
C. Myanmar
D. Vietnam

Answer: B.

Explanation: The Deep Depression over the southeast and adjoining
the southwest Bay of Bengal has intensified into a cyclonic storm.
● It is expected to emerge into the Gulf of Mannar and its
adjoining the Comorin area.

06.  Which of the following bank has
signed a $132.8 million loan to
strengthen the power distribution
Sector?
A. Assam
B. Meghalaya
C. Karnataka
D. Punjab

Answer: B.

Explanation: The Asian Development Bank (ADB) and the government of India signed a $132.8 million loan
to strengthen and modernize the distribution
network and improve the quality of power supplied to households, industries, and businesses in India ’s northeastern state of Meghalaya.

07.  Suryadhar Lake has been inaugurated
in _________.
A. Himachal Pradesh
B. Uttarakhand
C. Sikkim
D. Arunachal Pradesh

Answer: B.

Explanation: Uttarakhand Chief Minister Trivendra Singh Rawat inaugurated
the Suryadhar lake at Doiwala near Dehradun.
● It will address the drinking water and irrigational needs of
nearly 20 villages around it and is also set to become a major
tourist and water sports destination in coming times.
● Located at the trijunction of Haridwar, Rishikesh and Dehradun,
and endowed with great scenic beauty, the lake is all set to
emerge as a major water sports destination for tourists.

08.  Who among the following has
become the first Indian to be
appointed as global CEO of Bata?
A. Pradeep Tyagi
B. Aman Pandey
C. Sandeep Kataria
D. Rohit Dubey

Answer:  C.

Explanation: Footwear major Bata Shoe Organization announced the
appointment of Sandeep Kataria as the company’s Chief
Executive Officer, effective immediately.
● With this, Kataria becomes the first Indian to be elevated to
the global role of the of Bata.
● He takes over from Alexis Nasard, who is stepping down after
almost five years in the role.

09. National Pollution Control Day is
observed every year __________.
A. 29 November
B. 30 November
C. 01 December
D. 02 December

Answer:  D.

Explanation: In India, the National Pollution Control Day is
observed every year on December 2 to
commemorate the life of people lost in the
the unfortunate incident of Bhopal Gas Tragedy that
occurred in the year 1984 on the night of
2–3 December.
● Through this day, awareness is created about the
rising pollution of air, water, and soil, as well as
shifts the attention of people with regards to the
pollution control acts.

10.  The 7th India-Suriname Joint
Commission Meeting was held
virtually. What is the capital of
Suriname?
A. Georgetown
B. Paramaribo
C. Cayenne
D. Montevideo

Answer: B.

Explanation:  The 7th India -Suriname Joint Commission Meeting was held virtually.
● During the meet, both sides discussed the
significance of the mechanism in reviewing bilateral
ties, deepening political dialogue and exchanging
views on multilateral and regional cooperation.