Current Affairs MCQ 27th September 2020

0
74

 

Current Affairs 27th September 2020

Current Affairs of the morning are here with the top headlines of the morning. Current Affairs are very important for all competitive exams including Banking, SSC, RBI, NABARD, etc.

 

01. Titan has partnered with which of
the following bank to launch the
first contactless payment watches
named as ‘Titan Pay’?
A. ICICI Bank
B. State Bank of India
C. Punjab National Bank
D. HDFC Bank

Answer: B.

Explanation:  Amid the push for more digital transactions in the country, especially during the novel coronavirus pandemic and the way
forward to the new normal, Titan Company has partnered with the country’s largest lender State Bank of India (SBI) to to
launch contactless payment watches.
● Known as Titan Pay, Titan and SBI are launching a range of stylish new watches with contactless payment functionality for
the first time in India.
● With this launch, SBI account holders can tap their Titan Pay watch on contactless payment POS machine without the
need of swiping or inserting their SBI bank card.
● Payments of up to ₹2,000 can be made without entering a PIN.

02. Recently, PR Krishnakumar passed
away. He was a/an ________.
A. Painter
B. Novelist
C. Ayurveda physician
D. Climate activist

Answer: C.

Explanation: In Tamil Nadu, prominent Ayurveda physician and Managing Director of the iconic Coimbatore Arya Vaidya Pharmacy, PR Krishnakumar passed away in Coimbatore.
● Krishnakumar, who had done yeomen service for the popularisation of the Ayurvedic system of medicine, had been conferred the Padma Shri award in 2009.

03.  World Patient Safety Day is observed
every year on ________.
A. 14 September
B. 15 September
C. 16 September
D. 17 September

Answer: D.

Explanation: The World Patient Safety Day is observed on September 17 to
create global awareness for patient safety and urge people to
show their commitment to make healthcare safer.
● The aim of this day is to create a global awareness for patient
safety and urge people to show their commitment to making
healthcare safer.
● The theme for 2020 WPSD is ‘Safe health workers, Safe
patients’.

04. Which of the following has become the first country to pass
legislation requiring financial entities to declare their climate-
related risks?

A. UK
B. Australia
C. Japan
D. New Zealand

Answer: D.

Explanation: New Zealand has become the first country to pass legislation requiring financial entities to declare their climate-related risks.
● This means that about 200 of the country’s biggest companies and banks would have to report on the impact
that extreme weather events or climate policies will have on their business.

05. India’s first exclusive private jet
terminal inaugurated has been
inaugurated in ________.
A. Bengaluru
B. New Delhi
C. Mumbai
D. Hyderabad

Answer: B.

Explanation: India’s first exclusive private jet terminal was inaugurated by Union Civil Aviation Minister Hardeep Singh
Puri at the Indira Gandhi International Airport in Delhi.
● The exclusive terminal will handle flight operations of private jets.
● The terminal has 57 parking bays and so can handle up to 150 private jet flights per day.

06. Recently, PM Modi inaugurated the Kosi Rail Mega Bridge in ________.
A. West Bengal
B. Bihar
C. Uttar Pradesh
D. Jharkhand

Answer: B.

Explanation: Prime Minister Narendra Modi dedicated the historic Kosi Rail
Mahasetu to the nation through video conference.
● The 1.9 km long Kosi mega bridge has been completed at a
total cost of 516 crore rupees.
● With the construction of the bridge the rail distance between
Nirmali and Saraigarh would come down from the present
298 kms to 22 kms.

07. India has been ranked at ________
spot on the World Bank’s annual
Human Capital Index?
A. 84th
B. 95th
C. 116th
D. 122nd

Answer: C.

Explanation: India has been ranked at the 116th position in the
latest edition of the World Bank’s annual Human Capital Index
● The index benchmarks the key components of human
capital across countries.
● India’s score increased to 0.49 from 0.44 in 2018.

08. World Bamboo Day is observed every
year on ________.
A. 16 September
B. 17 September
C. 18 September
D. 19 September

Answer: C.

Explanation: World Bamboo Day is observed every year on 18 September to
raise awareness of the benefits of bamboo and to promote its
use in everyday products.
● People and businesses from around the world use this day to
raise awareness of the benefits of bamboo and to promote its
use in everyday products

09. Which of the following country has
issued ‘world’s first’ sovereign bond
linked to UN sustainability goals?
A. Japan
B. Mexico
C. Brazil
D. Canada

Answer: B.

Explanation: MEXICO issued what it described as the world’s first sovereign bond linked to the sustainable development
goals set by the United Nations, raising 750 million euros (S$1.2 billion).
● The government did not specify how it would spend the money raised.

10. Which of the following state has
topped the India Happiness Report
2020?
A. Assam
B. Telangana
C. Mizoram
D. Rajasthan

Answer: C.

Explanation:

The first all India Happiness Report covering all States and
Union Territories measuring happiness across the country,
what contributes to people’s happiness, the impact of
COVID

-19 on happiness, and insights from thought leaders.
● The study is based on a nationwide survey covering 16,950
people between March and July 2020 by Professor Rajesh K
Pillania.
● In the happiness rankings of states and union territories,
Mizoram, Punjab, Andaman and Nicobar Islands are the top
three.