Current Affairs MCQ 26th October 2020

0
95

Current Affairs 26th October 2020

Current Affairs of the morning are here with the top headlines of the morning. Current Affairs are very important for all competitive exams including Banking, SSC, RBI, NABARD, etc.

 

01. World Cotton Day is observed every
year on _________.
A. 05 October
B. 06 October
C. 07 October
D. 08 October

Answer: C.

Explanation: The WHO-recognised World Cotton Day (WCD) is observed on 7th October since 2019 to celebrate the international cotton industry and its contribution to communities and the global economy.
● WCD Day was initiated by the Group of Cotton 4 countries namely Benin, Burkina Faso, Chad and Mali to reflect the importance of cotton as a global commodity.

02. My Ganga My Dolphin campaign was launched on the occasion of
Ganga River Dolphin Day. Ganga River Dolphin Day was observed on ________.
A. 05 October
B. 06 October
C. 07 October
D. 08 October

Answer: A.

Explanation: The Ganga River Dolphin Day is observed on October 5 every year since 2010.
● The day is celebrated on this day because on October 5 Dolphins were declared as National Aquatic Animal.
● My Ganga My Dolphin campaign was launched on the occasion.

03. Recently, Who among the following has launched ‘Jan Andolan for COVID-19 Appropriate Behaviour’?
A. Amit Shah
B. Narendra Modi
C. Rajnath Singh
D. Prahlad Singh Patel

Answer: B.

Explanation: Prime Minister Narendra Modi has launched a campaign on Jan
Andolan for COVID -19 Appropriate Behaviour.

● The campaign has been launched in view of the upcoming festivals
and winter season as well as the opening up of the economy.
● Mr Modi appealed to the people to unite to fight Corona. ● He urged the people to always remember to wear a mask, wash
hands, follow social distancing and practice ‘Do Gaz Ki Doori.

04. Recently, The Indian Coast Guard have launched offshore patrol vessel ‘Vigraha’ in _________.
A. Kolkata
B. Chennai
C. Mumbai
D. Kochi

Answer: B.

Explanation: The Indian Coast Guard launched the Offshore Patrol vessel ‘Vigraha’ at a private shipyard in Kattupalli, north of Chennai.
● ICGS ‘Vigraha’ is the seventh and last in the series of seven vessels that was designed and built exclusively for the Coast Guard by Larsen and Toubro (L&T) Shipbuilding as a part of the ‘Make in India’ initiative.

05. Who among the following recent launched the ‘Ayush Standard
Treatment Protocol’?
A. Prahlad Singh Patel
B. Pralhad Joshi
C. Dharmendra Pradhan
D. R. K. Singh

Answer: D.

Explanation: The Union Health Minister Dr. Harsh Vardhan recently
launched the Ayush Standard Treatment Protocol.
● The protocol comprises the self-care guidelines on preventive health measures that will help in protecting against COVID-19 pandemic.

06. Which of the following institute will launch an e-learning hub and library
as a pilot project for villagers in Mavoor?
A. IIM Ahmedabad
B. IIT Madras
C. IIM Kozhikode
D. IIT Delhi

Answer: C.

Explanation: The Indian Institute of Management, Kozhikode
will launch an e-learning hub and library as a pilot project for villagers in Mavoor.
● Mavoor village is one of the five villages that has been adopted by the institute under Unnat Bharat Abhiyan (UBA).
● IIM Kozhikode has adopted five villages namely Mavoor, Kuttikkattoor, Narikkuni, Puthur and Puthuppadi of Kozhikode under the UBA
initiative.

07. Recently, The University Grants Commission announced a list of ________ unrecognised universities and termed as fake.
A. 8
B. 13
C. 24
D. 44

Answer: C.

Explanation: University Grants Commission announced a list of 24
unrecognised universities.
● These Universities have been termed as fake.
● The maximum number of these universities are operating from
the states of Uttar Pradesh followed by Delhi.

08. The Reserve Bank of India has spelt out that finance companies cannot be set up with foreign direct investment (FDI) from ________.
A. UAE
B. Mauritius
C. Singapore
D. Japan

Answer: B.

Explanation:

The Reserve Bank of India has spelt out that finance companies cannot be set up with foreign direct investment (FDI) from Mauritius.
● Indian manufacturing or any other non -financial services companies have no such restrictions on FDI.
● the RBI stance originates from suspected round -tripping of funds by promoters of Indian companies.

09. Which of the following country has
recently test fired new hypersonic
‘TSIRKON’ missile?
A. Russia
B. China
C. USA
D. France

Answer: A.

Explanation: Russia says it has successfully tested a new hypersonic anti
-ship
cruise missile in TSIRKON (Zircon) Hypersonic Cruise missile.
● The Tsirkon test comes amid tensions over arms control between
Russia and the United States.
● The missile hit its target at a distance of 450 kilometres (280
miles) in four and a half minutes after reaching hypersonic
speeds of more than Mach
8

10. Which of the following statements is/are
true?
A. Indian Air Force Day is celebrated every
year on 8th of October.
B. This year Indian Air Force celebrated its
88th anniversary.
C. Indian Air Force was officially
established on 8 October 1932 as the
Royal Indian Air Force.
D. The name was changed to Indian Air
Force in 1961.
a. A and B
b. A and C
c. A, B and C
d. A, B and D

Answer: C.

Explanation: Indian Air Force Day is celebrated every year by the Indian Air
Force on 8th of October.
● This year Indian Air Force celebrated its 88th anniversary.
● Indian Air Force was officially established on 8 October 1932 by
the British Empire as the Royal Indian Air Force.
● The name was changed to Indian Air Force in 1950.