Current Affairs MCQ 25th June 2017

0
227
current affairs MCQ

Current Affairs MCQ 25th June 2017

Dear Sehpaathians

We are here with Multiple choice Questions based on Current affairs 25th June 2017

 

1).___________has become the country’s first city to deliver diesel at home
a) Bengaluru
b) New Delhi
c) Chennai
d) Hyderabad
e) None of the above

Answer: a)
Explanation: Bengaluru has become the country’s first city where one can have fuel delivered at one’s doorstep, just like milk and newspapers, only weeks after oil ministry announced that the Centre was thinking of rolling out such a system

2). _____________Government’s Kanyashree Prakalpa was awarded the first prize in United Nations Public Service Award for Asia Pacific
a) Punjab
b) West Bengal
c) Odisha
d) Andhra Pradesh
e) None of the above

Answer: b)
Explanation: West Bengal Government’s Kanyashree Prakalpa was awarded the first prize in United Nations Public Service Award for Asia Pacific. Out of 552 initiatives from 62 different countries, West Bengal Government’s initiative was chosen the best.

3) Hike Messenger launched the new version of the app in collaboration with _______ bank
a) Yes Bank
b) Andhra Bank
c) ICICI Bank
d) Axis Bank
e) None of the above

Answer:(a)
Explanation: Hike Messenger launched the new version of the app with a completely new interface and the addition of a mobile wallet, in partnership with YES Bank

Current Affairs MCQ 25th June 2017

4) Venkaiah Naidu inaugurates ‘Homes For All’ property show in ______________
a) Mumbai
b) Delhi
c) Ahmedabad
d) Panaji
e) None of the above

Answer: c) Union Minister for Urban Development, Housing and Poverty Alleviation Venkaiah Naidu inagurated the ‘Homes For All’ property show organized by Ahmedabad Municipal corporation and GIHED CREDAI today in Ahmedabad.

5) Government clears proposal for setting up new airport in __________
a) Mumbai
b) Greater Noida
c) Delhi
d) Guwahati
e) None of the above

Answer: b)
Explanation: Government has cleared proposal for setting up a new airport in Jewar in Greater Noida. Briefing media in New Delhi, Civil Aviation Minister Ashok Gajapathi Raju said, in-principle approval for a greenfield airport at Jewar has been granted to cater to the growing flying requirements of National Capital Region

6). World Bank’s Board of Executive Directors has approved a loan assistance of _________million dollars for the ASPIRe
a) 44
b) 40
c) 35
d) 25
e) None of the above

Answer: a)
Explanation:  World Bank’s Board of Executive Directors has approved a loan assistance of 44 million dollars for the Assam State Public Finance Institutional Reforms (ASPIRe) Project.

 

Answers to the quiz and More questions are attached in the Sehpaathi Test Application below

Sehpaathi Test Application: CHALLENGE YOURSELF

Test: CA 25th June 2017 under Current Affairs Category

 

7). _________has signed an MoU with Housing and Urban Development Corporation for housing subsidy under PMAY
a) EPFO
b) SEBI
c) DCB bank
d) Axis Bank
e) None of the above

Answer: a)
Explanation: Employees Provident Fund Organisation (EPFO) has signed an MoU with the Housing and Urban Development Corporation (HUDCO) to enable members of its housing scheme to avail subsidy and interest subvention under the Pradhan Mantri Awas Yojana (PMAY).

8) _________ named new Home Secretary
a) Rajiv Gauba
b) Indira Padmani
c) Jai Prakash
d) Arvind Male
e) None of the above

 

Explanation: (a) Urban development secretary Rajiv Gauba will be the new home secretary after the completion of the tenure of Rajiv Mehrishi on August 30.

9) PM Modi leaves for ____________ on the first visit of his 3-nation tour
a) Russia
b) Japan
c) Portugal
d) Iran
e) None of the above

Answer: c)
Explanation: Prime Minister Narendra Modi today embarked on a three-nation visit. In the first leg of his tour, he will reach Portuguese capital, Lisbon.

10) India and ________ have agreed to a roadmap for the development of bilateral defense cooperation
a) Russia
b) Japan
c) China
d) Iran
e) None of the above

Answer: a)
Explanation: India and Russia have agreed to a roadmap for the development of bilateral defense cooperation. The roadmap includes specific activities to be concluded by both sides, and aims to enhance cooperation in the field of political and military dialogue, exercises, exchange of visits, military cooperation and training of military personnel

(Visited 149 time, 1 visit today)