Current Affairs MCQ 24th September 2017

0
56
current affairs MCQ

Current Affairs MCQ 24th September 2017

Dear Sehpaathians

We are here with Multiple choice Questions based on Current affairs MCQ 24th September 2017Current Affairs MCQ 24th September 2017

1) Dabur India Ties Up with ______ for Ayurveda Marketplace
a) Amazon
b) Snapdeal
c) Flipkart
d) Paytm
e) None of the above

Answer: a)
Explanation: Dabur India has tied up with e-commerce major Amazon for an online ayurveda marketplace which will house all ayurvedic brands and products of the country. The company will also offer consumers an insight into various ayurvedic medicines for treating a variety of ailments.

2) ________Gets $300 Million Asian Development Bank (ADB) Loan
a) West Bengal
b) Delhi
c) Haryana
d) Assam
e) None of the above

Answer: a)
Explanation: Multilateral funding agency ADB has sanctioned a USD 300 million loan facility for carrying forward fiscal reforms in West Bengal. The board of Asian Development Bank (ADB) approved a loan of USD 300 million to continue a comprehensive series of fiscal reforms in West Bengal.

3) World’s Richest Woman Liliane Bettencourt Passes Away. She belongs to _______
a) France
b) Austria
c) US
d) China
e) None of the above

Answer:(a)
Explanation: Liliane Bettencourt, heir to the French L’Oreal hairspray empire and the world’s wealthiest woman, has died aged 94. She was from France. Bettencourt, whose net worth was estimated at about €33bn (£29bn) this year

4) India bags 4 more Medals at 5th Asian Indoor & Martial Arts Games in ________
a) Turkmenistan
b) China
c) Afghanistan
d) Japan
e) None of the above

Answer: a) In the 5th Asian Indoor and Martial Arts Games at Ashgabat, Turkmenistan, India bagged four medals. Sajan Prakash of India finished second with the silver medal in the Men’s 100-metre butterfly event. Divya Gurling Shilwant and Pratiksha Chandrakant Parhar bagged a bronze each in women’s Alysh classic in 70 kg and 75 kg categories in the Belt Wrestling Discipline.

5) Which bank is India’s most trusted and most popular bank
a) SBI
b) BOB
c) ICICI
d) Axis Bank
e) None of the above
Answer: a)
Explanation: State Bank of India (SBI) is India’s most trusted and most popular bank according to a survey conducted by Brand Finance, a business valuation and strategic consultancy headquartered in London.

6). _______ is the First State to Launch Electric Bus Service in India
a) Delhi
b) Rajasthan
c) Maharashtra
d) Himachal Pradesh
e) None of the above
Answer: d)
Explanation: The Himachal Pradesh government on launched first-of-its-kind electric bus service in the 51km-long stretch road between Manali and Rohtang Pass. The bus service was flagged off by State Transport Minister GS Bali.Current Affairs MCQ 24th September 2017

7) India Gets its First High Horsepower Locomotive from _______
a) France
b) Denmark
c) Canada
d) China
e) None of the above

Answer: a)
Explanation: India has received its first High Horsepower Locomotive with the bodyshell of 12000 HP loco from Alstom France at Kolkata port. This first-of-its-kind high-power electric locomotive will be used to haul freight trains at twice the existing speed by 2018.

8) Govt Launches Campaign to Sensitise Women About _________-
a) Cancer
b) AIDS
c) Tumor
d) TB
e) None of the above
Explanation: (a) Minister of State Health and Family Welfare Anupriya Patel launched a nationwide health campaign to sensitise women about the early screening and the preventive care for cancer. Themed ‘Nurturing the Nurturer’, the campaign was launched by FICCI Ladies Organisation (FLO) in partnership with the Apollo Hospitals group.

9) Indian Army organized Operation __________ for National Integration
a) Sadbhavana
b) Samhavana
c) Savana
d) Sagar
e) None of the above

Answer: (a)
Explanation: The Indian Army has organized Operation Sadbhavana for National Integration. These operations are carried out by Indian Army in Jammu & Kashmir and North East states respectively.

10) President Ram Nath Kovind visits holy Himalayan shrines of Kedarnath & Badrinath in________
a) Assam
b) Uttarakhand
c) UP
d) Andhra Pradesh
e) None of the above

Answer: b) President Ram Nath Kovind visited the holy Himalayan shrines of Kedarnath and Badrinath in Uttarakhand. Accompanied by Governor Dr KK Paul and Chief Minister Trivendra Singh Rawat, the President offered prayers and performed Rudrabhishek at Kedarnath temple.

(Visited 46 time, 1 visit today)