Current Affairs MCQ 24th June 2017

0
166
current affairs MCQ

Current Affairs MCQ 24th June 2017

Dear Sehpaathians

We are here with Multiple choice Questions based on Current Affairs MCQ 24th June 2017

1). Rural Uttarakhand and rural ______ have declared themselves as the 4th and 5th Open Defecation Free (ODF) States of India
a) Haryana
b) Assam
c) Tripura
d) Andhra Pradesh
e) None of the above

Answer: a)
Explanation: Under the Swachh Bharat Mission Gramin (SBM-G), rural Uttarakhand and rural Haryana have declared themselves as the 4th and 5th Open Defecation Free (ODF) States of India, respectively.

2). 53 New Projects for 9 Cities Approved in ___________ under the Atal Mission for Rejuvenation and Urban Transformation (AMRUT)
a) Punjab
b) Indore
c) Odisha
d) Andhra Pradesh
e) None of the above

Answer: c)
Explanation: The state government approved 53 urban projects with a total investment of Rs 538 crore under the Atal Mission for Rejuvenation and Urban Transformation (AMRUT).

3) Hike Messenger launched the new version of the app in collaboration with _______ bank
a) Yes Bank
b) Andhra Bank
c) ICICI Bank
d) Axis Bank
e) None of the above

Answer:(a)
Explanation: Hike Messenger launched the new version of the app with a completely new interface and the addition of a mobile wallet, in partnership with YES Bank

 

Current Affairs MCQ 24th June 2017

4) According to Mercer’s 23rd annual Cost of Living Survey, ________ is the most expensive city in India
a) Mumbai
b) Delhi
c) Lucknow
d) Goa
e) None of the above

Answer: a) Mumbai is the most expensive city for expatriates in India and is ranked higher than major global cities such as Paris, Canberra, Seattle and Vienna

5) PSLV-C38, carrying 31 satellites, has been lifted off from Sriharikota, _________
a) Maharashtra
b) Andhra Pradesh
c) Delhi
d) Assam
e) None of the above
Answer: b)
Explanation: Indian Space Research Organisation’s (ISRO) workhorse rocket PSLV C-38 lifted off from the spaceport of Sriharikota, Andhra Pradesh carrying the Cartosat-2 series satellite – a dedicated satellite for the defense forces – along with 30 co-passenger satellites.

6). Government announces another _____ cities under Smart City Mission
a) 30
b) 40
c) 35
d) 25
e) None of the above

Answer: a)
Explanation: Government announced the names of another 30 cities for development as smart cities under Smart City Mission. With this the total number of smart cities has gone up to 90

Answers to the quiz and More questions are attached in the Sehpaathi Test Application below

Sehpaathi Test Application: CHALLENGE YOURSELF

Test: CA 24th June 2017 under Current Affairs Category

 

7). The __________ reconstituted the Oversight Committee by appointing three more members
a) SBI
b) RBI
c) DCB bank
d) Axis Bank
e) None of the aboveA

Answer: b)
Explanation: The Reserve Bank of India reconstituted the Oversight Committee by appointing three more members. The high-level panel was formed to examine the process to resolve mounting bad loans in the banking sector.

8) _________ appointed as Under-Secretary-General of UN Counter-Terrorism Office
a) Vladimir Voronkov
b) Vladimir Putin
c) Angela Merkel
d) Donald Trump
e) None of the above

Explanation: (a) United Nations Secretary-General António Guterres has appointed Vladimir Ivanovich Voronkov of the Russian Federation as Under-Secretary-General of the newly created United Nations Counter-Terrorism Office.

9) US has cleared the sale of 22 unmanned Guardian drones to ______
a) Russia
b) Japan
c) India
d) Iran
e) None of the above

Answer: c)
Explanation: The US has cleared the sale of 22 unmanned Guardian drones to India. This deal has been termed as a “game changer” ahead of Prime Minister Narendra Modi’s visit to Washington for his maiden meeting with President Donald Trump

10) Indian agricultural microbiologist Shrihari Chandraghatgi has been conferred the Ministry of Environment Award for 2017 in _________
a) Russia
b) Japan
c) China
d) Iran
e) None of the above

Answer: b)
Explanation: Indian agricultural microbiologist Shrihari Chandraghatgi has been conferred the Ministry of Environment Award for 2017 in Japan for developing cutting edge technologies to address burning environmental problems

(Visited 70 time, 1 visit today)