Current Affairs MCQ 23rd December 2017

current affairs MCQ

Current Affairs MCQ 23rd December 2017

Dear Sehpaathians

We are here with Multiple choice Questions based on Current affairs MCQ 23rd December 2017

Current Affairs MCQ 23rd December 2017

1) ________ Tops Forbes India Celebrity List 2017
a) Salman Khan
b) Shahid Kapoor
c) Aamir Khan
d) Irfan khan
e) None of the above
Answer: a)
Explanation: With earnings of Rs232.83 crore, actor Salman Khan has topped the Forbes India Celebrity 100 list 2017 for the second consecutive year.

2) India’s First design University Opens in ________
a) Himachal Pradesh
b) Maharashtra
c) Haryana
d) UP
e) None of the above
Answer: c)
Explanation: India’s first and only design university, ‘World University of Design’ opened its campus at Sonipat, Haryana. The University is promoted by Om Parkash Bansal Educational and Social Welfare Trust of Mandi Gobindgarh, Punjab.

3) Indian Navy Conducts Exercise Naseem-Al-Bahr with ______ Navy
a) Oman
b) Russia
c) Iraq
d) USA
e) None of the above
Answer: (a)
Explanation: Indian Naval Ships Trikand and Teg are deployed to Oman for bilateral exercise ‘Naseem Al Bahr’ or ‘Sea Breeze’. This exercise is the 11th edition.

4) Loan Agreement Signed Between India & _________ for Pare Hydroelectric Plant Project

a) Oman
b) US
c) Iraq
d) Germany
e) None of the above
Answer: d) A loan agreement has been signed between India and Germany for providing additional funding of EUR 20 million for the Pare Hydroelectric Plant project under Indo-German Bilateral Development Cooperation.

5) National Mathematics Day is celebrated on__________
a) 21 December
b) 20 December
c) 22 December
d) 23 December
e) None of the above
Answer: c)
Explanation: The famed Mathematician Srinivasa Ramanujan’s birth anniversary on December 22 is celebrated as National Mathematics Day. It was in 2012 that then Prime Minister Manmohan Singh declared December 22 as National Mathematics Day.

6). _______ and Sri Lanka Completes 2nd phase of Joint Oceanographic Survey
a) India
b) Denmark
c) China
d) Japan
e) None of the above
Answer: a)
Explanation: Indian Navy in collaboration with its Sri Lankan counterpart has successfully completed the second phase of the joint oceanographic survey conducted off the South Western Coast of Sri Lanka. The survey commenced with the arrival of Indian Naval Ship Sutlej in Sri Lanka.

Current Affairs MCQ 23rd December 2017

7) ________ Government Signs Agreements With Alphabet X
a) Andhra Pradesh
b) Assam
c) Karnataka
d) Delhi
e) None of the above
Answer: a)
Explanation: The government of Andhra Pradesh has entered into an agreement with the moonshot factory of Alphabet (earlier Google) X to bring the breakthrough Free Space Optical Communication (FSOC) technology in order to provide internet through the government Fibergrid project.

8) RBI Puts ___________ Under PCA
a) Axis Bank
b) Bank of Baroda
c) United Bank of India
e) None of the above
Explanation: (c) The Reserve Bank of India has put Kolkata-based United Bank of India under the prompt corrective action (PCA) framework. The additional action points were in the view of high net non-performing assets, low leverage ratio and need to raise capital.

9) Vijay Rupani Remains ___________ Chief Minister, Nitin Patel His Deputy
a) Himachal Pradesh
b) Gujarat
c) Kerala
d) New Delhi
e) None of the above
Answer: (b)
Explanation : Vijay Rupani will continue as chief minister of Gujarat and Nitin Patel as his deputy chief minister, the Bhartiya Janata Party has made the announcement after a meeting of the party’s newly-elected legislators in the state’s capital Gandhinagar.

10) India-__________Deal Inked for Information Exchange
a) Switzerland
b) Germany
c) Austria
d) China
e) None of the above
Answer: a) In a move aimed at combating black money stashed abroad, India signed an agreement with Switzerland that would allow automatic sharing of tax-related information from January 1, 2018.

For Answers of Other Questions with Explanation Try the test on Our test App





(Visited 43 time, 1 visit today)