Current Affairs MCQ 22nd September 2017

0
593
current affairs MCQ

Current Affairs MCQ 22nd September 2017

Dear Sehpaathians

We are here with Multiple choice Questions based on Current affairs MCQ 22nd September 2017Current affairs MCQ 22nd September 2017

1) BCCI Nominates ________ for Padma Bhushan Award
a) M S Dhoni
b) R Ashwin
c) Virat Kohli
d) Sachin Tendulkar
e) None of the above

Answer: a)
Explanation: The Indian cricket board, BCCI has nominated Mahendra Singh Dhoni for the country’s third highest civilian award – the Padma Bhushan, for his contribution to the game.

2) Official Slogan and Emblem of FIFA Women’s World Cup _______ 2019 launched
a) France
b) Indonesia
c) China
d) Japan
e) None of the above

Answer: a)
Explanation: The official emblem and slogan for FIFA Women’s World Cup France 2019 were unveiled in Paris, France. The emblem features the competition trophy wrapped in blue and white, with eight shards of light around football at the top of the trophy symbolizing the eighth edition of the FIFA Women’s World Cup.The slogan of the tournament “Dare To Shine” reflects the development of football, especially women’s football. FIFA President Gianni Infantino and French Football Federation (FFF) President Noel le Graet attended the unveiling event.

3) _________ has become the first state in the country to set up family welfare district committees
a) Assam
b) Tripura
c) Punjab
d) Gujarat
e) None of the above

Answer:(a)
Explanation: Tripura has become the first state in the country to set up family welfare district committees to examine the complaints of women against their husbands and in-laws and find an amicable solution.

4) Akshay Kumar Appointed __________ Swachh Bharat Mission Brand Ambassador
a) Karnataka
b) Rajasthan
c) Goa
d) Uttarakhand
e) None of the above

Answer: b) Uttarakhand Chief Minister Trivendra Singh Rawat announced the appointment of actor Akshay Kumar as the brand ambassador of the Swachh Bharat Mission in the state.

5) 13th Inter-Governmental Commission Meeting in _________
a) Kazakhstan
b) Iran
c) Iraq
d) Italy
e) None of the above
Answer: a)
Explanation: Union Minister for Petroleum and Natural Gas and Skill Development and Entrepreneurship, Shri Dharmendra Pradhan is in Astana, Kazakhstan to co-chair the 13th Meeting of Inter-Governmental Commission (IGC) with Kazakhstan.Current affairs MCQ 22nd September 2017

6). India has replaced ________ as the top retail destination in 2017
a) US
b) Iraq
c) Iran
d) China
e) None of the above
Answer: d)
Explanation: India has replaced China as the top retail destination in 2017 as part of the global retail development index. The change in ranking was an outcome of four factors including increased consumer spending beyond essentials, rising mobile and internet penetration, favorable foreign investment climate and bold action on cashless transaction and GST.

7) WHO Grants $175,000 for ‘Vulnerable Population’ of ______
a) Iran
b) China
c) Bangladesh
d) France
e) None of the above

Answer: c)
Explanation: The World Health Organization (WHO) has released its first tranche of emergency funding of $175,000 to provide life-saving healthcare to the “vulnerable population” in Bangladesh’s Cox’s Bazar.
8) _____countries have signed a treaty to ban nuclear weapons
a) 40
b) 20
c) 30
d) 50
e) None of the above
Explanation: (d) Fifty countries have signed a treaty to ban nuclear weapons, a pact that the world’s nuclear powers spurned but supporters hailed as a historic agreement nonetheless

9) Fino Payments Bank Launches Mobile Banking App called _______
a) BPay
b) FPay
c) MPay
d) JPay
e) None of the above

Answer: (a)
Explanation: Fino Payments Bank has launched its mobile banking app called BPay. Fino aims to make banking easy for millions of underbanked people in India. The upgraded BPay app is available on Android at present.

10) B Sambamurthy Appointed as _______ Interim Chairman
a) NPCL
b) NPCI
c) PFRDA
d) GIC
e) None of the above

Answer: b) National Payments Corporation of India (NPCI) has appointed B Sambamurthy as interim Chairman of the board. He will replace M Balachandran, who was Non-Executive Chairman of NPCI