Current Affairs MCQ 22nd June 2017

0
193
current affairs MCQ

Current Affairs MCQ 22nd June 2017

Dear Sehpaathians

We are here with Multiple choice Questions based on Current affairs 22nd June 2017

1). Ram Nath Kovind resigned from the post of governor of __________
a) Bihar
b) Assam
c) Tripura
d) Andhra Pradesh
e) None of the above

Answer: a)
Explanation: Bihar Governor Ram Nath Kovind has resigned from his gubernatorial post. The resignation follows his nomination as the ruling NDA’s presidential candidate

2). The International Day of Yoga is celebrated across the world on __________
a) 20 June
b) 21 June
c) 22 June
d) 10 June
e) None of the above

Answer: b)
Explanation: The International Day of Yoga is celebrated across the world on 21 June. It aims to raise awareness worldwide of the many benefits of practicing yoga

3) Wi-Fi hotspots across __________ launched
a) Hyderabad
b) Guwahati
c) Patna
d) Nainital
e) None of the above

Answer:(a)
Explanation: Hyderabad Mayor B. Rammohan on Tuesday launched the ‘Hyderabad City Wi-Fi Project’ or ‘Hy-Fi’ with over 1,000 hotspots where citizens can access Internet free for about half-an-hour

Current Affairs MCQ 22nd June 2017

4) ____________resigned from the post of Head Coach of the Indian Cricket team
a) Anil Kumble
b) R Ashwin
c) Virat Kohli
d) Sachin tendulkar
e) None of the above

Answer: a) Anil Kumble, the former Indian Captain, resigned from the post of Head Coach of the Indian Cricket team

5) To promote Cooperation in the Field of Archives, __________ and Portugal sign an agreement
a) Japan
b) Italy
c) India
d) Japan
e) None of the above
Answer: c)
Explanation: A Protocol of Cooperation was signed between the National Archives of India and the Minister of Culture of the Portuguese Republic in the field of archives in Lisbon, Portugal.

6). ________Defence Minister Sylvie Goulard quits
a) Malaysia
b) Italy
c) France
d) Japan
e) None of the above

Answer: c)
Explanation: French Defence Minister Sylvie Goulard quit her job, saying she did not want to stay on because of a probe overshadowing her MoDem party’s afairs in the European Parliament.

Answers to the quiz and More questions are attached in the Sehpaathi Test Application below

Sehpaathi Test Application: CHALLENGE YOURSELF

Test: CA 22nd June 2017 under Current Affairs Category

7). Government asks banks, post offices to deposit scrapped Rs. 500, Rs. 1,000 notes to RBI by _________
a) 20 June
b) 20 July
c) 20 August
d) 22 August
e) None of the above

Answer: b)
Explanation: Government has asked banks to deposit demonetised notes at RBI by the 20th of July

8) The Indian Navy’s first indigenously built floating dock __________ launched
a) FDN-1
b) FDN-2
c) FDN-4
d) FDN-7
e) None of the above

Explanation: (d) The Indian Navy’s first indigenously built floating dock (FDN-2), developed by Larsen & Toubro Ltd. (L&T), was launched at L&T’s shipyard in Kattupalli

9) __________Bank has started insolvency resolution process against Lanco Infratech Ltd
a) IDBI
b) HSBC
c) HDFC
d) IDFC
e) None of the above

Answer: d)
Explanation: IDBI Bank has started insolvency resolution process against Lanco Infratech Ltd. following a directive from the Reserve Bank of India (RBI).

10) Mangalyaan completes _________ Earth days in its orbit
a) 100
b) 10000
c) 1000
d) 500
e) None of the above

Answer: c)
Explanation: Indian Mars Orbiter Mission (MOM) also called Mangalyaan completes 1000 Earth days in its orbit on 19th June 2017

 

(Visited 167 time, 1 visit today)