Current Affairs MCQ 21st June 2017

0
189
current affairs MCQ

Current Affairs MCQ 21st June 2017

Dear Sehpaathians

We are here with Multiple choice Questions based on Current affairs 21st June 2017

1). A new Mobile App “____________” has been launched by Dr. Harshvardhan
a) Celebrating Yoga
b) Celebrate Yoga
c) Yoda Celebration
d) Yoga and U
e) None of the above

Answer: a)
Explanation: Minister for Science & Technology Dr. Harshvardhan launched a Mobile App “Celebrating Yoga” developed by Ministry of Science & Technology in New Delhi.

2). The World Refugee Day is observed across the world on __________
a) 20 June
b) 21 June
c) 22 June
d) 10 June
e) None of the above

Answer: a)
Explanation: The World Refugee Day is observed across the world on 20 June to commemorate the strength, courage, and perseverance of millions of refugees.

3) Energy Conservation Building Code ________ has been launched by Piyush Goyal
a) 2017
b) 2014
c) 2016
d) 2012
e) None of the above

Answer:(a)
Explanation: Piyush Goyal, Minister of State (IC) for Power, Coal, New and Renewable Energy and Mines launched the Energy Conservation Building Code 2017 (ECBC 2017)

CA MCQ 21st June 20174) Rural Development Ministry gives away ________ awards
a) 144
b) 140
c) 154
d) 164
e) None of the above

Answer: a) The Rural Development Ministry has given away 144 awards under various categories to states and other organisations in a function in New Delhi

5) __________becomes 71st country to ratify UN International Convention on Road Transports
a) Japan
b) Italy
c) India
d) France
e) None of the above
Answer: c)
Explanation: India has become the 71st country to ratify the United Nations International Convention on Road Transports, TIR. The Convention is a multilateral treaty to boost International Transport of Goods.

6). Online financial services marketplace BankBazaar opens office in ____________
a) Malaysia
b) Italy
c) India
d) Japan
e) None of the above

Answer: a)
Explanation: Online financial services marketplace BankBazaar has begun its operations in Malaysia to strengthen its presence in South East Asia.

Answers to the quiz and More questions are attached in the Sehpaathi Test Application below

Sehpaathi Test Application: CHALLENGE YOURSELF

Test: CA 21st June 2017 under Current Affairs Category

7). _________won six medals in the Wushu competition of the first ever BRICS Games
a) China
b) Japan
c) Australia
d) India
e) None of the above

Answer: d)
Explanation: India won six medals in the Wushu competition of the first ever BRICS Games, which concluded in Guangzhou, China

8) First Afghanistan-___________ air corridor was inaugurated by Afghan President Ashraf Ghani
a) China
b) Japan
c) Australia
d) India
e) None of the above

Explanation: (d) Afghan President Ashraf Ghani inaugurated the first Afghanistan-India air corridor at the Kabul International Airport

9) __________Bank has started insolvency resolution process against Lanco Infratech Ltd
a) IDBI
b) HSBC
c) HDFC
d) IDFC
e) None of the above

Answer: d)
Explanation: IDBI Bank has started insolvency resolution process against Lanco Infratech Ltd. following a directive from the Reserve Bank of India (RBI).

10) Mangalyaan completes _________ Earth days in its orbit
a) 100
b) 10000
c) 1000
d) 500
e) None of the above

Answer: c)
Explanation: Indian Mars Orbiter Mission (MOM) also called Mangalyaan completes 1000 Earth days in its orbit on 19th June 2017

 

(Visited 172 time, 1 visit today)