Current Affairs MCQ 1st January 2021

0
88

 

Current Affairs 1st January 2021

Current Affairs of the morning are here with the top headlines of the morning. Current Affairs are very important for all competitive exams including Banking, SSC, RBI, NABARD, etc.

 

01. recently, Katerina Sakellaropoulou
has been sworn in as first female
president of _________.
A. Algeria
B. Peru
C. Greece
D. Cyprus

Answer: C.

Explanation: Katerina Sakellaropoulou was sworn as Greek president at the Greek parliament.
● The former top judge is the first female head of state in the history of modern Greece.

02. Which of the following state has
become the top performer in the
field of organ donation?
A. Haryana
B. Rajasthan
C. Maharashtra
D. Karnataka

Answer: C.

Explanation: According to the data released by the National Organ & Tissue Transplant Organization (NOTTO) shows that Maharashtra has been the most significant contributor in the field of organ donation.

03.

In November 2020,

‘One Rank One
Pension Scheme’ has completed
________ years.
A. 3
B. 4
C. 5
D. 6

Answer: c.

Explanation: The one rank one pension scheme of armed
forces has completed 5 years of successful
journey in 2020.
● The scheme was redefined in the year 2015.

04. Recently, Whihc of the folloiwng
country was removed from the list
of State Sponsors of Terrorism?
A. Zambia
B. Sudan
C. Namibia
D. Mozambique

Answer: B.

Explanation: Sudan was removed from the list of State Sponsors of Terrorism.
India has welcomed its removal.
● Also, India welcomed the normalization of Sudan’s relations with
Israel.

05. Recently, Which of the following
has developed fire detection and
suppression system for passenger
buses?
A. Ordnance Factory Board
B. Defence Research and
Development Organisation
C. Ashok Leyland
D. Tata Motors

Answer: B.

Explanation: Recently, Which of the following
has developed fire detection and
suppression system for passenger
buses?
A. Ordnance Factory Board
B. Defence Research and
Development Organisation
C. Ashok Leyland
D. Tata Motors

06. Recently, 1st BRICS Finance
Ministers and Central Bank
Governors’ Meeting under
chairmanship of __________.
A. China
B. Russian
C. India
D. South Africa

Answer: B.

Explanation: Finance Minister Nirmala Sitharaman participated in the 1st BRICS
Finance Ministers and Central Bank Governors’ Meeting under the
Russian Chairmanship to discuss the BRICS Economic and Financial
Cooperation agenda for 2020.
● Sitharaman talked about outcomes and initiatives of G-20 Saudi
Arabia in 2020 on the Finance Track and highlighted role of BRICS
members in reflecting Emerging Market Economies concerns in
these initiatives.

07. Recently, the ESIC has extended the
Atal Beemit Vyakti Kalyan Yojana
from July 2020 ________.
A. January 2021
B. June 2021
C. March 2021
D. April 2021

Answer: B.

Explanation: The ESIC has extended the Atal Beemit Vyakti
Kalyan Yojana from July 2020 to June 2021.
● Apart from this, it was also decided that the rate of
relief under the scheme will be enhanced from
present 25 per cent of the average daily earning to
50 per cent of average daily earning.

08. India’s longest motorable single- lane Dobra-Chanti bridge has been inaugurated in Uttarakhand in ________ district.
A. Nainital
B. Tehri Garhwal
C. Rishikesh
D. Almora

Answer: B.

Explanation: Dobra-Chanti, the country’s longest suspension
bridge in Tehri district of Uttarakhand, has been
opened to the public.
● Dobra-Chanti bridge is the first such suspension
bridge in the country, which is 725 meters in
length and is designed to take load of heavy
vehicles.

09. In November 2020, India has signed 4
pacts including a $100M grant for key
connectivity project with ________.
A. Bangladesh
B. Myanmar
C. Maldives
D. Bhutan

Answer: C.

Explanation: India and the Maldives on signed four agreements, including one
for a $100-million grant for a connectivity project.
● One of four memorandums of understanding (MoUs) signed by
the two sides was for the grant of $100 million by India for the
$500-million Greater Male Connectivity Project (GMCP) that will
link capital Male with three islands.

10. World Science Day for Peace
and Development is observed
every year on _________.
A. 08 November
B. 09 November
C. 10 November
D. 11 November

Answer: C.

Explanation: World Science Day for Peace and Development is observed every year on
10 November.
● The day highlights the significant role of science in society and the need to
engage the wider public in debates on emerging scientific issues.
● It was proclaimed by UNESCO in 2001 and was first celebrated worldwide
on 10 November 2002.