Current Affairs MCQ 18th October 2020

0
65

 

Current Affairs 18th October 2020

Current Affairs of the morning are here with the top headlines of the morning. Current Affairs are very important for all competitive exams including Banking, SSC, RBI, NABARD, etc.

01. Recently, President Ram Nath
Kovind presented the
International Gandhi Awards for
Leprosy to _________.
A. N.S. Dharmashaktu
B. Leprosy Mission Trust, New
Delhi
C. Vikram Misri
D. 1 and 2

Answer: D.

Explanation: President Ram Nath Kovind on presented the International Gandhi
Awards for Leprosy to Dr N S Dharmashaktu under the Indian nomination
(individual) category and the Leprosy Mission Trust under the institutional
category.

02. Who among the following has
been named as India’s Davis
Cup captain?
A. Rohit Rajpal
B. Leander Paes
C. Mahesh Bhupathi
D. Rohan Bopanna

Answer: B.

Explanation: Rohit Rajpal will continue as India’s non-playing Davis Cup captain while veteran Leander
Paes, too, has retained his place in the six-member squad picked for the tie against
Croatia next month.
● Zeeshan Ali will be the coach.

03. Recently, Kirk Douglas passed
away. He was a famous _______.
A. Writer
B. NASA’s astronaut
C. Football player
D. Actor

Answer: D.

Explanation: Hollywood legend and veteran actor Kirk Douglas passed away in Beverly Hills,
California in the US.
● Douglas was prolific as a film actor, with more than 90 credits to his name –
ranging over six decades from the 1940s to the 2000s.

04. RBI will conduct “Financial
Literacy Week 2020” from _______
to _______.
A. 08 February to 12 February
B. 09 February to 13 February
C. 10 February to 14 February
D. 11 February to 15 February

Answer: C.

Explanation: The Reserve Bank of India (RBI) will conduct the “Financial Literacy Week 2020” from February 10
to February 14, 2020.

05. The 5th India-Russia Military
Industrial Conference was held
in ________.
A. Agra
B. Pune
C. Shimla
D. Lucknow

Answer:  D.

Explanation: The fifth India-Russia Military Industrial Conference was held on the sidelines of
the ongoing Def Expo 2020 in Lucknow.
● Over 100 Russian and over 200 Indian industry leaders participated in the
conference.
● 14 MoUs were signed between Indian and Russian companies under the Make in
India initiative.

06. Recently, Giriraj Kishore passes
away. He was a famous
_______.
A. Painter
B. Journalist
C. Cricketer
D. Novelist

Answer: B.

Explanation: Well-known Hindi novelist and Padma Shri awardee Giriraj Kishore passed away.
● Giriraj Kishore was best known for his novel ”Pehla Girmitiya” that was based on
Mahatma Gandhi”s stay in South Africa.

07.  International Day of Women and
Girls in Science is observed every
year on ________.
A. 09 February
B. 11 February
C. 08 February
D. 12 February

Answer: B.

Explanation: International Day of Women and Girls in Science is celebrated on 11 February every year to
promote the participation of women and girls in science.
● According to the United Nations, less than 30% of the world’s researchers are women.

08. The 33rd African Union (AU)
summit was held in ________.
A. Khartoum
B. Juba
C. Kampala
D. Addis Ababa

Answer: D.

Explanation: The 33rd African Union (AU) summit was held in Addis Ababa, Ethiopia.
● The theme of the summit was “Silencing the Guns: Creating conducive conditions
for Africa’s development”.

09. Which of the following Indian state
will host the 13th Conference of
Parties (COP) of the Convention
on the Conservation of Migratory
Species of Wild Animals (CMS)?
A. Odisha
B. Jharkhand
C. Andhra Pradesh
D. Gujarat

Answer: D.

Explanation: The 13th Conference of Parties (COP) of the Convention on the Conservation of Migratory Species of
Wild Animals (CMS), is going to be hosted by India during 17 to 22 February at Gandhinagar,
Gujarat.
● The theme of CMS COP13 in India is, “Migratory species connect the planet and we welcome them
home”.

10. ‘Ajeya Warrior-2020’ is a Joint
Military Exercise between India and
_______.
A. Oman
B. United Kingdom
C. South Africa
D. Japan

Answer: B.

Explanation: Fifth edition of Joint Military Exercise ‘Ajeya Warrior-2020’ between India and the
United Kingdom will be conducted at Salisbury Plains, United Kingdom from 13 to
26 February 2020.
● The exercise is conducted alternatively in the United Kingdom and India.