Current Affairs MCQ 17th February 2021

0
217

 

Current Affairs 17th February 2021

Current Affairs of the morning are here with the top headlines of the morning. Current Affairs are very important for all competitive exams including Banking, SSC, RBI, NABARD, etc.

 

1. Union Environment Minister, Prakash Javadekar along with his French counterpart, Barbara Pompili
has launched ______________________ in New Delhi.
Answer: Indo-French Year of the Environment
Indo-French Year of the Environment is the Indo-French partnership on Environment, Biodiversity, Climate
Change and other allied areas to be undertaken throughout 2021.
2. The Central government has recently announced that, it will soon set up a new Centre for Wetland
Conservation and Management (CWCM) in ___________________________.
Answer: Chennai.

3. The NITI Aayog has recently released its plan for Little Andaman. The plan is named as ________________.
Answer: “Sustainable Development of Little Andaman Island: Vision Document”.
It has been planned for the sustainable and holistic development of the island in Andaman and Nicobar. The
Little Andaman is a 680 sq km fragile Island in the Andaman&Nicobar.
4. Microsoft has launched new India Development Center (IDC) facility of Microsoft in____________.
Answer: Noida
This center in NCR is the third development center of Microsoft in India after Bengaluru and Hyderabad. It will
serve as a leading hub for driving advanced engineering and innovation.

5. Centre for Wetland Conservation and Management (CWCM) has been established at National Centre
for Sustainable Coastal Management (NCSCM), in _________________.
Answer: Chennai

6. Union Budget 2021-22 has proposed setting up of how many new Sainik Schools in India, in
partnership with NGOs, private schools and State-owned schools?
Answer: 100

7. Premier medical institution in Chandigarh, Post Graduate Institute of Medical Education and
Research (PGIMER) has launched first ‘______________________’ in India.

Answer: Amputee Clinic
‘PGI Amputee Clinic’ has been set up with the aim of improving amputation patient care by providing a
collection of services under one roof with significant coordination.
8. Recently, a maiden contingent of 34 CRPF women personnel were inducted into the specialized
jungle warfare commando force. The commando force is called ____________________.
Answer: CoBRA.
The contingent would now be deployed in the anti-naxal operations grid of India. Commando Battalion for
Resolute Action (CoBRA) COBRA is a special operation unit of the Central Reserve Police Force (CRPF) of
India.

9. The National Horticulture Fair was held and organised by the Indian Institute of Horticultural
Research (IIHR). IIHR is located at___________________.
Answer: Banglore.
10. Which state government has launched the ‘Har Ghar Pani, Har Ghar Safai’ mission virtually.
Answer: Punjab,
This mission is the part of the government’s campaign to complete the goal of 100 per cent potable piped
water supply in all rural households by March 2022.

Current Affairs 17th February 2021 Hindi

करंट अफेयर्स mcq आने वाली सभी परीक्षाओं के लिए बहुत जरूरी है | यह करंट अफेयर्स आने वाली परीक्षाएं जैसे IBPS PO, IBPS Clerk, SBI PO, SBI Clerk, RBI, NABARD आदि के लिए अति महत्वपूर्ण है | साथ ही करंट अफेयर्स SSC CGL, UPSC आदि परीक्षाओं के सामान्य ज्ञान के लिए आवश्यक है | 17 फ़रवरी 2021 के करंट अफेयर्स इस प्रकार

1. केंद्रीय पर्यावरण मंत्री, प्रकाश जावड़ेकर अपने फ्रांसीसी समकक्ष बारबरा पोम्पिली के साथ
ने नई दिल्ली में ______________________ लॉन्च किया है।
उत्तर: पर्यावरण का इंडो-फ्रेंच वर्ष
पर्यावरण का इंडो-फ्रेंच वर्ष पर्यावरण, जैव विविधता, जलवायु पर इंडो-फ्रेंच साझेदारी है
2021 के दौरान किए जाने वाले परिवर्तन और अन्य संबद्ध क्षेत्र।
2. केंद्र सरकार ने हाल ही में घोषणा की है कि, वह जल्द ही वेटलैंड के लिए एक नया केंद्र स्थापित करेगी
___________________________ में संरक्षण और प्रबंधन (CWCM)।
उत्तर: चेन्नई।

3. NITI Aayog ने हाल ही में लिटिल अंडमान के लिए अपनी योजना जारी की है। योजना को ________________ नाम दिया गया है।
उत्तर: “लिटिल अंडमान द्वीप का सतत विकास: विजन डॉक्यूमेंट”।
यह अंडमान और निकोबार में द्वीप के सतत और समग्र विकास के लिए योजना बनाई गई है।
लिटिल अंडमान अंडमान और निकोबार में 680 वर्ग किमी का नाजुक द्वीप है।
4. Microsoft ने ____________ में Microsoft का नया भारत विकास केंद्र (IDC) सुविधा शुरू की है।
उत्तर: नोएडा
NCR में यह केंद्र बेंगलुरु और हैदराबाद के बाद भारत में Microsoft का तीसरा विकास केंद्र है। यह
उन्नत इंजीनियरिंग और नवाचार ड्राइविंग के लिए एक प्रमुख केंद्र के रूप में सेवा करें।

5. राष्ट्रीय केंद्र में वेटलैंड संरक्षण और प्रबंधन केंद्र (CWCM) की स्थापना की गई है
सतत तटीय प्रबंधन (NCSCM) के लिए, _________________ में।
उत्तर: चेन्नई

6. केंद्रीय बजट 2021-22 में भारत में कितने नए सैनिक स्कूलों की स्थापना का प्रस्ताव है
गैर सरकारी संगठनों, निजी स्कूलों और राज्य के स्वामित्व वाले स्कूलों के साथ साझेदारी?
उत्तर: 100

7. चंडीगढ़ में प्रीमियर मेडिकल संस्थान, पोस्ट ग्रेजुएट इंस्टीट्यूट ऑफ मेडिकल एजुकेशन और
रिसर्च (PGIMER) ने भारत में पहला) ______________________ ’लॉन्च किया है।

उत्तर: एमपूति क्लिनिक
‘PGI Amputee Clinic’ को एक प्रदान करके विच्छेदन रोगी की देखभाल में सुधार करने के उद्देश्य से स्थापित किया गया है
महत्वपूर्ण समन्वय के साथ एक छत के नीचे सेवाओं का संग्रह।
8. हाल ही में, सीआरपीएफ की 34 महिला कर्मियों के दल को विशेष में शामिल किया गया
जंगल युद्ध कमांडो बल। कमांडो बल को ____________________ कहा जाता है।
उत्तर: कोबरा।
इस टुकड़ी को अब भारत के नक्सल विरोधी अभियान ग्रिड में तैनात किया जाएगा। के लिए कमांडो बटालियन
रिजॉल्यूट एक्शन (CoBRA) COBRA सेंट्रल रिजर्व पुलिस फोर्स (CRPF) की एक विशेष ऑपरेशन यूनिट है
भारत।

9. भारतीय बागवानी संस्थान द्वारा राष्ट्रीय बागवानी मेला आयोजित और आयोजित किया गया था
अनुसंधान (IIHR)। IIHR ___________________ पर स्थित है।
उत्तर: बंग्लोर।
10. किस राज्य सरकार ने G हर घर पानी, हर घर सफाई ’मिशन का शुभारंभ किया है।
उत्तर: पंजाब,
यह मिशन 100 प्रतिशत पीने योग्य पाइप के लक्ष्य को पूरा करने के सरकार के अभियान का हिस्सा है
मार्च 2022 तक सभी ग्रामीण घरों में पानी की आपूर्ति।