Current Affairs MCQ 16th February 2018

0
453

Current Affairs MCQ 16th February 2018

We are here with the Multiple Choice Questions based on Current Affairs of 16th February 2018.

Q1. DAC, the defence ministry’s highest decision-making body on procurement has recently approved capital infusion worth Rs.15,935 crore to bolster the strength of the armed forces. What does ‘A’ stands for in DAC?
(a) Account
(b) Allocation
(c) Amount
(d) Acquisition
(e) None of the given options is true

Q2. Reserve Bank of India has made banks’ priority sector norms lenient by saying that all loans to _______________ will henceforth qualify as priority sector lending.
(a) NBFC
(b) MSME
(c) Payment Banks
(d) Small Finance Banks
(e) None of the given option is true

Q3. India-Russia Agriculture Business Summit 2018 was held recently in _____________.
(a) Pune
(b) Bengaluru
(c) New Delhi
(d) Pune
(e) Chennai

Q4. India’s first Online Radio Station named ___________ was launched recently in India.
(a) Radio Tara
(b) Radio Sampark
(c) Radio Vihar
(d) Radio Tarang
(e) Radio Umang

Attempt Current affairs on Sehpaathi Test APP

Q5. State-owned Bank of Baroda has decided to exit by March-end its ___________ operations after 21 years amid a probe into alleged compliance lapses by the bank there.
(a) Russia
(b) South Africa
(c) Indonesia
(d) France
(e) Oman

Q6. Name the Kannada litterateur who has been recently elected as president of the Sahitya Akademi.
(a) Chandrashekar Kambar
(b) Vishwanath Prasad Tiwari
(c) Madhav Koushik
(d) Vinayak Krishna Gokak
(e) U.R. Ananthamurthy

Q7. As per the recent notification of the Reserve Bank of India (RBI), lenders shall identify incipient stress in loan accounts, immediately on default, by classifying stressed assets as SMA. SMA stands for _____________________.
(a) Simple Making Accounts
(b) Special Motion Accounts
(c) Specially Made Accounts
(d) Special Mention Accounts
(e) None of the given options is true

Q8. The RBI came up with the guidelines for individual financial institutions to highlight the status of stressed borrowers and furnish the details to the RBI to be stored in a central database- CRILC. What does ‘R’ stands for in CRILC?
(a) Regulatory
(b) Rating
(c) Repository
(d) Recovery
(e) Rolling

Q9. NITI Aayog has recently released the ‘Healthy States, Progressive India Report’. Which of the following state has topped the list in the terms of annual incremental performance?
(a) Uttar Pradesh
(b) Jammu and Kashmir
(c) Bihar
(d) Madhya Pradesh
(e) Jharkhand

Attempt Current affairs on Sehpaathi Test APP

Q10. Radha Mohan Singh is the present Union Minister of _______________.
(a) Commerce and Industry
(b) Drinking Water and Sanitation
(c) Health and Family Welfare
(d) Agriculture and Farmers Welfare
(e) Food Processing Industries

Answers:

1. D       2. B      3. E      4. E       5. B        6. A       7. D      8. C        9. E       10. D

For Detailed Explanation Try the test on Our test App

IDIOM PHRASES QUESTIONS AND ANSWERS

Attempt Current affairs on Sehpaathi Test APP