Current Affairs MCQ 14th November 2017

0
38
current affairs MCQ

Current Affairs MCQ 14th November 2017

Dear Sehpaathians

We are here with Multiple choice Questions based on Current affairs MCQ 14th November 2017

1) Hospitals in_________- will soon e-register deaths medically
a) UP
b) Karnataka
c) Delhi
d) Maharashtra
e) None of the above
Answer: b)
Explanation: In the next two to three months, all hospitals in Karnataka are likely to have an e-mortality (e-mor) software to help medically register deaths. The software developed by the National Centre for Disease Informatics (NCDI), which is headquartered in Bengaluru, will help identify the underlying cause of death.

2) Borut Pahor won President Election in ________
a) Slovenia
b) Iran
c) Dubai
d) Saudi Arabia
e) None of the above

Answer: a)
Explanation: Slovenia’s internet-savvy President Borut Pahor won the second term in a runoff vote that was marred by an abysmally low turnout. Centre-left ex-premier Pahor, 54, had been touted to win in October, but a record low 44-percent turnout triggered a repeat vote, with 1.7 million people called back to the ballot box.

3) Indian Chef Vikas Khanna to open India’s first culinary museum in ___________
a) Assam
b) Karnataka
c) Kerala
d) Maharashtra
e) None of the above

Answer: (b)
Explanation: Indian Chef Vikas Khanna will launch India’s first living culinary museum at his alma mater, Karnataka’s Manipal University. The ₹26-crore venture, which would formally open in April 2018, is aimed at preserving India’s rich culinary heritage.

4) __________-to build police station powered by AI, not humans
a) Australia
b) US
c) Japan
d) China
e) None of the above
Answer: d) The Chinese government has announced that it will build an artificial intelligence (AI)-powered police station without any human personnel. The station will be open to the public 24/7 and will feature face-scanning technology to replace ID Cards.

5) Prime Minister Narendra Modi attends ASEAN Summit in___________
a) Qatar
b) Philippines
c) Egypt
d) Israel
e) None of the above
Answer: b)
Explanation: Prime Minister Narendra Modi participated in the opening ceremony of the ASEAN Summit in the Philippines’ capital Manila. After the inaugural proceedings of the summit, Mr Modi visited the reputed International Rice Research Institute and the Mahaveer Foundation in Manila.

6). World Kindness Day is an international observance on ______
a) 11 November
b) 10 November
c) 13 November
d) 15 November
e) None of the above
Answer: c)
Explanation: World Kindness Day is an international observance on 13 November. It was introduced in 1998 by the World Kindness Movement a coalition of nations kindness NGOs. It is observed in many countries, including Canada, Japan, Australia, Nigeria and United Arab Emirates.

7) A powerful _________ magnitude earthquake that struck the Iraq-Iran border region
a) 8.3
b) 7.1
c) 7.3
d) 8.1
e) None of the above
Answer: c)
Explanation: A powerful 7.3 magnitude earthquake that struck the Iraq-Iran border region killed over 340 people across both countries sent people fleeing their homes into the night and was felt as far away as the Mediterranean coast.

8) ISRO launches water rocket to mark International event in ___________-
a) Lucknow
b) Assam
c) Bangalore
d) Kochi
e) None of the above
Explanation: (c) The Indian Space Research Organization (ISRO) on Sunday launched a water rocket to mark an international Water Rocket Launch Competition in Bengaluru. The competition, aimed at teaching rocket science to high school students, saw participation by 11 teams from countries including Japan, Cambodia, and Thailand.

9) __________ named Sportswoman of the Year
a) Mithali Raj
b) Sania Mirza
c) Saina Nehwal
d) Deepika Kumari
e) None of the above
Answer: (a)
Explanation : Indian women’s cricket team captain Mithali Raj bagged the Indian Sportswoman of the Year (Team Sports) award at the Indian Sports Honours (ISH) event held in Mumbai. Further, Mithali-led Indian team, which ended as runners-up in the World Cup, won the Team of the Year award. She shared a photo with the awards with the caption, “Double honours.”

10) Sebastian Vettel won the __________ Grand Prix title
a) Italian
b) Brazilian
c) Spanish
d) Australian
e) None of the above
Answer: b) Ferrari’s Sebastian Vettel overtook Mercedes’ Valtteri Bottas on the first turn of the circuit to go on and win his fifth race of the season in the form of the Brazilian Grand Prix. Mercedes’ Lewis Hamilton, who had clinched his fourth world title two weeks ago in Mexico City, began last but managed to finish fourth.

 

For Answers of Other Questions with Explanation Try the test on Our test App

IDIOM PHRASES QUESTIONS AND ANSWERS

 

 

 

(Visited 45 time, 1 visit today)