Current Affairs MCQ 13th october 2020

0
63

 

Current Affairs 13th October 2020

Current Affairs of the morning are here with the top headlines of the morning. Current Affairs are very important for all competitive exams including Banking, SSC, RBI, NABARD, etc.

01. According to UNDP India, Which of
the following state has emerged as
the best performing state in
promoting inclusive and sustainable
economic growth and decent work
for all on Sustainable Development
Goals (SDG) India Index 2019?
A. Assam
B. Haryana
C. Telangana
D. Madhya Pradesh

Answer: C.

Explanation: Telangana has emerged as the best performing state in promoting inclusive and
sustainable economic growth and decent work for all on Sustainable
Development Goals (SDG) India Index 2019, according to UNDP India.
The state has improved its performance over 2018 in eight out of 17 SDGs

02. Which of the following bank has
recently launched tailor made
credit products for textile named
as Corporate Loan and Ind Surya
Shakthi?
A.State Bank of India
B. Indian Bank
C. Punjab National Bank
D. Bank of Baroda

Answer: B.

Explanation: Public sector Indian Bank announced the launch of two tailor-made credit products
for the benefit of the textile sector.
The products — Corporate Loan and Ind Surya Shakthi/ Indian Bank Solar — would be
available for all textile units across the country.

03. World Wetlands Day is observed
every year on ________.
A.30 January
B. 31 January
C. 01 February
D. 02 February

Answer: D.

Explanation: World Wetlands Day occurs annually on February 2, marking the date of the adoption of the
Convention on Wetlands on February 2, 1971.
On this day a small group of environmentalists signed an international agreement at the
Ramsar Convention in Iran.

04.  Who among the following has won the
won 2019 PEN Gauri Lankesh Award for
Democratic Idealism?
A. Shereen Bhan
B. Vikram Chandra
C. Yusuf Jameel
D. Karan Thapar

Answer: C.

Explanation: Kashmiri reporter Yusuf Jameel has received the second edition of an award set up
in the memory of journalist Gauri Lankesh.
Jameel was given the 2019-2020 award for showing an “exemplary commitment to
professional integrity and the ideals of democracy”.

05. Who among the following has been
appointed as the next Ambassador
of India to Nepal?
A. Vinay Mohan Kwatra
B.Ajay Bisht
C. Mohan Atri
D. Jagan Das Chaudhary

Answer: A.

Explanation: The Ministry of External Affairs appointed Vinay Mohan Kwatra as India’s
next ambassador to Nepal.
He will be replacing Manjeev Singh Puri, the current Indian ambassador to
Nepal.

06. Who among the following has
become the first Indian woman
footballer to get a professional
contract from Scottish Rangers FC?
A. Gurjit Kaur
B. Bala Devi
C. Neha Goyal
D. Navjot Kaur

Answer: B.

Explanation: Renowned Scottish club Rangers FC announced the signing of women’s national team
forward Bala Devi, a first in Indian football.
This will make Bala the first Indian woman to become a professional footballer anywhere
in the world and she also becomes Rangers’ first Asian international footballer.

07. Recently, Ajmal Sultanpuri passed
away. He was a famous ________.
A.Painter
B. Poet
C. Journalist
D. Actor

Answer: B.

Explanation: Noted Urdu poet Ajmal Sultanpuri passed away after a protracted illness.
He was awarded the Lifetime Achievement Award by Uttar Pradesh Urdu
Academy in March 2016 for his contribution to Urdu poetry.

08. Recently, Finance minister Nirmala
Sitharaman presented the Union
Budget 2020 in Parliament. Who
among the following has
presented the Union Budget for
maximum time?
A.Morarji Desai
B.Manmohan Singh
C. P Chidambaram
D. Pranab Mukherjee

Answer: A.

Explanation: Till day, Morarji Desai has presented 10 budgets which is the highest count followed by P Chidambaram’s 9 and Pranab Mukherjee’s 8.

09. The 12th edition of the annual South
Asia Conference was held in ________.
A. Chennai
B. Dhaka
C. New Delhi
D. Kathmandu

Answer: C.

Explanation: The 12th edition of the annual South Asia Conference was held on 28-29 January
2020 in New Delhi.
The theme of the South Asia Conference 2020 was India’s “Neighbourhood First”
Policy: Regional Perceptions.

10. Recently, Which of the following bank
has launched a unique self-service
delivery facility ‘iBox’ for its
customers?
A. HDFC Bank
B. ICICI Bank
C. Indian Bank
D. State Bank of India

Answer: C.

Explanation: The private lender ICICI Bank has launched a first-of-its-kind, unique self-service delivery
facility, called ‘iBox’.
This facility will enable its customers to collect their deliverables such as debit card, credit
card, cheque book and returned-cheques, in a hassle free manner, anytime any day.