Current Affairs MCQ 13th November 2017

0
32
current affairs MCQ

Current Affairs MCQ 13th November 2017

Dear Sehpaathians

We are here with Multiple choice Questions based on Current affairs MCQ 13th November 2017

1) ________tops the list of Country’s Most Polluted city
a) Lucknow
b) Varanasi
c) Delhi
d) Mumbai
e) None of the above
Answer: b)
Explanation: Cities across North India continued to be ‘severe’ on the Air Quality Index (AQI) on Saturday, as per the report by the Central Pollution Control Board (CPCB). Varanasi topped the list at 491, followed by Gurugram at 480, Delhi at 468, Lucknow at 462 and Kanpur at 461, in the AQI.

2) _____________sixth most vulnerable country facing extreme weather events
a) India
b) Iran
c) Dubai
d) Saudi Arabia
e) None of the above

Answer: a)
Explanation: India is the sixth most vulnerable country in the world in terms of facing extreme weather events with Haiti, Zimbabwe, Fiji, Sri Lanka and Vietnam taking top five positions in the fresh list of nations facing climate risk.

3) A two-day seminar was held in ___________ to celebrate the 20th anniversary of Prasar Bharati
a) Assam
b) Shillong
c) Shimla
d) Mumbai
e) None of the above

Answer: (b)
Explanation: A two-day seminar was held in Shillong to celebrate the 20th anniversary of Prasar Bharati on the occasion of Public Broadcasting Day. Addressing the seminar Director General of All India Radio, Mr Fayyaz Sheheryar said AIR is the largest news-gathering and disseminating organisation in the world.

4) NASA receives over 1.3 lakh Indian names for ‘ticket’ to _________-
a) Jupiter
b) Moon
c) Space
d) MARS
e) None of the above
Answer: d) More than 1.3 lakh Indian space enthusiasts have submitted their names to NASA to be carried to Mars onboard the US space agency’s mission to the red planet next year.

5) MS Dhoni launches Global Cricket Academy in ___________-
a) Qatar
b) Dubai
c) Egypt
d) Israel
e) None of the above
Answer: b)
Explanation: The flamboyant Indian cricketer MS Dhoni unveiled his first global cricket academy in the effervescent city of Dubai. Named after the two-time world cup winning captain the MS Dhoni Cricket Academy (MSDCA) is a joint venture of Dubai-based Pacific Sports Club and Aarka Sports Club which has been in operation for a couple of months at the Springdales School in Al Quoz.

6). Public Service Broadcasting Day is being observed on ______
a) 11 November
b) 10 November
c) 12 November
d) 15 November
e) None of the above
Answer: c)
Explanation: Public Service Broadcasting Day is being observed on November 12. The day is observed every year to commemorate the first and last visit of the Father of the Nation Mahatma Gandhi to the studio of All India Radio, Delhi in 1947.

7) Air India has received a loan worth Rs 1,500 crore from ________
a) ICICI
b) SBI
c) Bank of India
d) Axis Bank
e) None of the above
Answer: c)
Explanation: Debt-laden Air India has received a loan worth Rs 1,500 crore from Bank of India to meet urgent working capital needs less than a month after floating a tender in this regard, an airline source said.

8) __________Governor inaugurates traditional Lavi Fair at Rampur
a) UP
b) Assam
c) Himachal Pradesh
d) Tamil Nadu
e) None of the above
Explanation: (c) Himachal Pradesh Governor Acharya Devvrat inaugurated the four-day traditional Lavi Fair, ending November 14, at Rampur, around 135 km from here. The state is known for its rich culture, customs and traditions, which was evident as people celebrate all religious and traditional festivals with great enthusiasm and fervor.

9) __________ to organise Military Literature Festival
a) Odisha
b) Assam
c) Arunachal Pradesh
d) Punjab
e) None of the above
Answer: (d)
Explanation : The Punjab government has announced that it will organise a Military Literature Festival in Chandigarh from December 7-9. The event aims to bring together Indian and foreign defence analysts and showcase the capabilities of the Army, the Navy and the Air Force.

10) _________ extends scholarships to economically backward students
a) Madhya Pradesh
b) Maharashtra
c) Gujarat
d) Assam
e) None of the above
Answer: b) Maharashtra government has decided that scholarships reserved for Other Backward Classes (OBC) students will be extended to students belonging to Economically Backward Classes (EBC) including the Maratha community.

 

For Answers of Other Questions with Explanation Try the test on Our test App

IDIOM PHRASES QUESTIONS AND ANSWERS

 

 

 

(Visited 26 time, 1 visit today)