Current Affairs MCQ 13th January 2021

0
87

 

Current Affairs 13th January 2021

Current Affairs of the morning are here with the top headlines of the morning. Current Affairs are very important for all competitive exams including Banking, SSC, RBI, NABARD, etc.

 

01. Recently who among the following Padma Shri Awardee Telugu Journalist Turlapati Kutumba Rao passed away?

A. Turlapati Kutumba Rao

B. AMIT SAH

C. Dinesh Goyal

D. Amit Deshmukh

Answer: A.

Explanation: Veteran journalist and orator (public speaker) Sri Turlapati Kutumba Rao has passed away. He is known for his service to journalism in the Telugu language. He has written over 4000 biographies and delivered over 16000 public speeches which have been recorded by the Telugu Book of Records as a world record

02. Which of the following person  launch “Khadi Prakritik Paint” developed by KVIC

A. Nitin Gadkari 

B. ANIL PANDEY

C. SRINATH DAS

D. ANAMIKA CHOBE

Answer: A.

Explanation: Union Road Transport and Highways Minister Nitin Gadkari will be launching an innovative new paint developed by Khadi and Village Industries Commission.

  • The eco-friendly, non-toxic paint, called “Khadi Prakritik Paint” is a first-of-its-kind product, with anti-fungal, anti-bacterial properties.
  • Based on cow dung as its main ingredient, the paint is cost-effective and odourless and has been certified by the Bureau of Indian Standards.
  • Khadi Prakritik Paint is available in two forms – distemper paint and plastic emulsion paint.
  • Production of Khadi Prakritik Paint is aligned with Prime Minister’s vision of increasing farmers’ income.

03. Which of the following person secured the fourth position in the Dhaka Marathon 2021?.

A. Jigmet Dolma

B. ANIT DAS

C. AMIT SIGN

D. SERESH RANA

Answer: A.

Explanation: Jigmet Dolma from India secured the fourth position in the Dhaka Marathon 2021. Jigmet Dolma is an SPO of Ladakh police. In the marathon, Hicham Lakohi of Morocco came first in the elite competition of the marathon in men’s category while Angela Jim Asunde from Kenya won the women’s category in the same event.

  • In the full marathon, among the SAARC and local runners, Bahadur Singh of India became the champion in the men’s category and Pushpa Bhandari of Nepal became the champion in the women’s category.
  • The marathon was organized to commemorate the return of Bangabandhu Sheikh Mujibur Rahman from Pakistan jail to Bangladesh in 1972.

04.National Road Safety Month observe in the week of 2021

A. : 18 march – 17 February

B. : 18 January – 17 February

C. : 18 april – 17 February

D. : 18 June – 17 February

Answer: B.

Explanation:

  • The Ministry of Road Transport & Highways observes the National Road Safety Week every year in the second week of January.
  • However, in 2021, the Government has decided to observe National Road Safety Month instead of National Road Safety Week.
  • Accordingly, the National Road Safety Month will be observed from 18th January, 2021′ to 17th February’ 2021.
  • During this period nation-wide various activities will be conducted throughout the country in association with the Central/ State Governments/ UT administrations, and other stakeholders.

05. Which of the following  country of focus at 51st International Film Festival of India

A. Bangladesh

B. Bhutan

C. India

D. Myanmar

Answer: A.

Explanation:

Bangladesh will be the country of focus at the 51st International Film Festival of India (IFFI) starting at Goa on January 16.

  • Four films from Bangladesh have been included in this section to recognise the cinematic excellence and contribution of the country.
  • The country of focus section will include Jibandhuli directed by Tanvir Mokammel, Meghmallar directed by Zahidur Rahman Anjan, Under Construction by Rubaiyat Hossain and Sincerely Yours, Dhaka by Nuhash Humanyun, Syed Ahmed Shawki and 9 other individual directors.
  • The festival will conclude on 24th January. It is being organised in a hybrid format considering the Corona pandemic.

06. who among the following inaugurates the Single Window Clearance System for coal mines?

A. Amit shah

B. Amit das

C. Sunita pal

D. Ajay Sing

Answer: A.

Explanation:

Union Home Minister Amit Shah launched the ‘Single Window Clearance System’ for smooth and transparent operationalisation of coal mines.

  • It is an online platform to obtain clearances for smooth operationalisation of coal mines.
  • The single window clearance system in mining will drastically reduce the time taken to grant approvals in the sector.

07. Which of the following organization adopt 100 Atal Tinkering Labs across country to promote education?

A. ISRO

B. BPCIL

C. HPL

D. IOCL

Answer: A.

Explanation: Indian Space Research Organisation, ISRO will adopt one hundred Atal Tinkering Labs across the country to promote education in the field of Space Education and Space Technology related innovations for school students.

  • This will help in promoting innovation and the spirit of experiential learning among the school kids compared to traditional learning.
  • This project-based learning will improve the attitude towards research right from the school days.
  • To foster entrepreneurship and innovation, Atal Innovation Mission, NITI Aayog has established over seven thousand Atal Tinkering Labs across the country.

08. Which of the following CM Launches Bindu Sagar Cleaning Project?

A. Naveen Patnaik

B. anna ram

C. Radhe Shyam

D. anup Kumar

Answer: A.

Explanation:

Chief Minister Naveen Patnaik launched Bindu Sagar Cleaning Project in presence of Union Minister for Petroleum and Natural Gas and Steel, Dharmendra Pradhan in Bhubaneswar.

  • Indian Oil Corporation Ltd. (IOCL) will spend Rs 70 lakh for the revival and cleaning of the lake, through the CSR Fund which is one of the natural heritage sites in the State Capital.
  • Indian Oil Corporation, Institute of Chemical Technology, Bhubaneswar in collaboration with Odisha Bridge Construction Company will jointly carry out the Project.
  • The holy Bindusagar lake is believed to have originated in the 7th century AD. Surrounded by historic temples and architectural treasures.
  • This lake near the Lingaraj Temple has immense mythological, religious as well as cultural significance for the people of Odisha.

09. Which of the following organization Sign MoU With NHPC for Developing Renewable Projects?

A. IREDA

B. IOCL

C. HPCL

D. BSNL

Answer: A.

Explanation:

The Indian Renewable Energy Development Agency (IREDA), under the administrative control of Ministry of New & Renewable Energy (MNRE), has signed a Memorandum of Understanding (MoU) with NHPC Ltd.

  • The MoU has been signed for providing its technical expertise in developing renewable energy projects.
  • Under the (MoU), IREDA will undertake Techno-Financial due diligence of Renewable energy and Energy Efficiency & conservation projects for NHPC.
  • IREDA will assist NHPC in developing an action plan to create and acquire Renewable Energy projects for the next 5 years.

10. Renowned astrophysicist Professor has died, what is his name?

A. Shashikumar Madhusudan

B. Anil kapur

C.  Sonam Kapur

D. Akshay Kumar

Answer:A.

Explanation:

Renowned astrophysicist Professor Shashikumar Madhusudan Chitre passed away.

  • A recipient of Padma Bhushan, he was a stalwart of the Indian astronomy community, particularly solar physics.
  • He retired as a senior professor from the Tata Institute of Fundamental Research, Mumbai, in 2001.
  • He was the driving force behind the establishment of the University of Mumbai – Department of Atomic Energy Centre for Excellence in Basic Sciences (UM-DAE CEBS).
  • Prof. Chitre also served on the boards of the Nehru Centre trust and the JN Tata trust for several years.