Current Affairs MCQ 12th September 2017

0
116
current affairs MCQ

Current Affairs MCQ 12th September 2017

Dear Sehpaathians

We are here with Multiple choice Questions based on Current affairs MCQ 12th September 2017 Current Affairs MCQ 12th September 2017

1) Venkaiah Naidu laid the foundation stone for _______Smart City, Country’s First ‘Green-Field’ Smart City
a) Ranchi
b) Nainital
c) Jamshedpur
d) Agra
e) None of the above

Answer: a)
Explanation: Vice President M Venkaiah Naidu laid the foundation stone for Ranchi Smart City coming up on the Heavy Engineering Corporation (HEC) land. According to the Urban Development Minister CP Singh, this would be the country’s first ‘green-field’ smart city.

2). Second Indian Workers’ Resource Centre Inaugurated in________
a) US
b) UK
c) Australia
d) UAE
e) None of the above

Answer: d)
Explanation: Indian Ambassador in UAE Navdeep Singh Suri inaugurated the second Indian Workers’ Resource Centre (IWRC) in UAE to provide support and counseling to Indians in distress.

3) Prince Charles Becomes Longest-Serving Prince of _________
a) Wales
b) Georgia
c) England
d) Scotland
e) None of the above

Answer:(a)
Explanation: Prince Charles, the heir to Britain’s throne, became the longest-serving Prince of Wales in history.

4) ______Advisory Committee to Discuss Trading Hours Extension
a) SEBI
b) SBI
c) RBI
d) PFRDA
e) None of the above

Answer: a) An advisory committee of the Securities and Exchange Board of India is likely to discuss a proposal for extending stock market trading hours.

5) BSNL and _______ Join Hands for Mobile Wallet Speedpay Rollout
a) SBI
b) PNB
c) RBI
d) ICICI Bank
e) None of the above
Answer: b)
Explanation: Punjab National Bank and state-run firmBSNL teamed up to roll out open mobile wallet Speedpay across 10 states in the country.

Current Affairs MCQ 12th September 2017

6). ________Carries Out Successful Tests of Nag Missile
a) ISRO
b) DRDO
c) RAW
d) NASA
e) None of the above
Answer: b)
Explanation: India’s indigenously developed third generation anti-tank guided missile (ATGM) Naghas been successfully flight tested by Defence Research and Development Organisation (DRDO) in deserts of Rajasthan, marking the completion of development trials.

7) UIDAI Chief _______ Appointed Interim GSTN Chairman
a) Umesh Chandra
b) T R Narayan
c) A B Pandey
d) Amit Raj
e) None of the above

Answer: c)
Explanation: The Unique Identification Authority of India’s (UIDAI) chief executive officer (CEO) A.B. Pandey was appointed the interim chairman of the Goods and Services TaxNetwork (GSTN).

8) The air forces of ______ and Pakistan began a joint training exercise named “Shaheen VI
a) China
b) Australia
c) France
d) Russia
e) None of the above
Explanation: (a) The air forces of China and Pakistan began a joint training exercise named “Shaheen VI” and deployed their latest fighter jets and AWACS aircraft. China has dispatched J-11 fighters, JH-7 fighter-bombers, KJ-200 AWACS aircraft and ground forces including surface-to-air missile and radar troops.

9) ______Finishes 5th at Moscow Shotgun World Championships
a) India
b) Australia
c) USA
d) Italy
e) None of the above

Answer: (a)
Explanation: India has finished fifth in the medals tally with one gold and two silver medals at the Moscow Shotgun World Championships. Only 16 of the 76 participating nations got amongst the medals and Italy topped the tally with nine gold medals for a total of 17 medals in all.

10) The 2017 _______ Open was the fourth and final Grand Slam event of the year
a) Bangladesh
b) US
c) UK
d) Australia
e) None of the above

Answer: b) The 2017 US Open was the fourth and final Grand Slam event of the year. It was held on outdoor hard courts at the USTA Billie Jean King National Tennis Center in New York City, USA. The tournament is an event run by the International Tennis Federation (ITF).

 

(Visited 119 time, 1 visit today)