Current Affairs MCQ 12th November 2017

0
60
current affairs MCQ

Current Affairs MCQ 12th November 2017

Dear Sehpaathians

We are here with Multiple choice Questions based on Current affairs MCQ 12th November 2017

Current affairs MCQ 12th November 2017

1) ________get new airport
a) Assam
b) Lakshadweep
c) Karnataka
d) Meghalaya
e) None of the above
Answer: b)
Explanation: The Island Development Agency (IDA) decided to develop an airport at Minicoy Island in an effort to unlock the potential of tourism and the tuna fishing industry in Lakshadweep. The decision was taken at the second meeting of the IDA, chaired by Union home minister Rajnath Singh.

2) Dubai bank Emirates NBD begins operations in _________
a) India
b) Iran
c) Dubai
d) Saudi Arabia
e) None of the above

Answer: a)
Explanation: Emirates NBD, the UAE’s second-largest lender has started operations in India with an aim to invest USD 100 million capital into its Indian operations. The Mumbai branch marks the bank’s fifth international branch outside of its UAE network.

3) __________government declares Urdu as second official language
a) Assam
b) Jammu and Kashmir
c) Telangana
d) Tamil Nadu
e) None of the above

Answer: (c)
Explanation: Telangana Chief Minister K Chandrashekar Rao declared Urdu as the state’s second official language. Every office in the state will now have an Urdu speaking officer. The people in Tealangana demand to make Urdu a second language had been there for a long time.

4) _________Bank tweaks norms for premium accounts
a) ICICI
b) SBI
c) Axis
d) HDFC
e) None of the above
Answer: d) HDFC Bank has tweaked the requirement for its premium customers by mandating that they now keep Rs 1-lakh balance a month from the earlier requirement of Rs 1-lakh balance a quarter.

5) ________ appoints women to Shura Council for first time
a) Qatar
b) Austria
c) Egypt
d) Israel
e) None of the above
Answer: a)
Explanation: For the first time in the country’s history, Qatar has appointed four women to the Shura Council, one of its most important consultative bodies. The women will be part of the 45-member council responsible for discussing draft laws, general government policy, and the state’s draft budget.Current affairs MCQ 12th November 2017

6). National Education Day is celebrated in India on ______
a) 11 November
b) 10 November
c) 12 November
d) 15 November
e) None of the above
Answer: a)
Explanation: National Education Day is celebrated in India on November 11 commemorating the birth anniversary of Maulana Abul Kalam Azad. The Indian scholar served as the first education minister of independent India from 1947 to 1958.

7) JEE Main, NEET likely to be conducted twice a year from ________
a) 2020
b) 2021
c) 2019
d) 2022
e) None of the above
Answer: c)
Explanation: After the Centre cleared the proposal for formation of the National Testing Agency (NTA), entrance examinations like JEE Main and NEET are likely to be conducted twice a year from 2019. The move is aimed at relieving the Central Board of Secondary Education from its duties of conducting entrance examinations and instead focuses on improving the quality of higher education.

8) Bike ambulances to be introduced in ________ from January
a) Delhi
b) Assam
c) Mumbai
d) Bangalore
e) None of the above
Explanation: (a) Starting January, bike ambulance facilities would be introduced on a pilot basis in three of Delhi’s 11 districts– East, North-east, and Shahdara. The facility of “First Responder Bike Ambulance” will be introduced, to tackle the congested roads during peak traffic hours, in three districts of Delhi from January next year.

9) __________government honours singer Bhupen Hazarika with a 10-foot statue
a) Odisha
b) Assam
c) Arunachal Pradesh
d) Delhi
e) None of the above
Answer: (c)
Explanation : The Arunachal Pradesh government has erected a statue of legendary music composer and singer Bhupen Hazarika at Bolung village in Dibang Valley district of the State. The ten-foot bronze statue, sculpted by Biren Singh of Guwahati, was erected in the village this year.

10) _________-is hosting grand India and World exhibition
a) Madhya Pradesh
b) Mumbai
c) Gujarat
d) Assam
e) None of the above
Answer: b) The Chhatrapati Shivaji Maharaj Vastu Sangrahalay along with the British Museum and the national Museum have put forward an array of sculptures and installations from across India to form nine narratives that describe the Indian and world history.

For Answers of Other Questions with Explanation Try the test on Our test App

IDIOM PHRASES QUESTIONS AND ANSWERS

 

 

 

(Visited 67 time, 1 visit today)