Current Affairs MCQ 12th January 2018

0
25
current affairs MCQ

Current Affairs MCQ 12th January 2018

Dear Sehpaathians

We are here with Multiple choice Questions based on Current affairs MCQ 12th January 2018

1) Dr Sivan K Appointed New ________ Chairman
a) ISRO
b) RAW
c) WHO
d) DRDO
e) None of the above
Answer: a)
Explanation: Noted rocket scientist Sivan K was appointed as the 9th chairman of Indian Space Research Organisation (ISRO). He has replaced A.S. Kiran Kumar.

2) Indian-Origin Businessman Sunny Verghese Appointed _________ Chairman
a) WBCSD
b) NDMC
c) IARI
d) NHRC
e) None of the above
Answer: a)
Explanation: Singapore-based Indian-origin businessman Sunny Verghese has been appointed as the Chairman of the Geneva-based World Business Council for Sustainable Development (WBCSD).

3) IOA Appoints Harjinder Singh as ‘Chef de Mission’ for Winter Olympics ____________
a) 2018
b) 2016
c) 2017
d) 2015
e) None of the above
Answer: (a)
Explanation: The Indian Olympic Association (IOA) appointed Harjinder Singh as the Chef De Mission for the 23rd Winter Olympic Games to be held in Pyeongchang, South Korea in February 2018.

4) _______ and GCCI Sign MoU for Business Cooperation
a) China
b) South Korea
c) Belarus
d) Japan
e) None of the above
Answer: b) An official delegation from South Korea and the Gujarat Chamber of Commerce and Industry (GCCI) signed a MoU for co-operation between industries in Gujarat and the East Asian country, with a focus on automobile, defence and textiles sectors.

5) Jeff Bezos, founder and CEO of ________ has become the richest man in the history
a) Amazon
b) Paytm
c) Mobikwik
d) Freecharge
e) None of the above
Answer: a)
Explanation: Jeff Bezos, founder and CEO of Amazon has become the richest man in the history, overtaking the wealth Bill Gates ever had to his name, according to the Bloomberg Billionaires Index. The Index showed that Bezos’ net worth had hit USD 105.1 billion.

6). Ministry of _______ Launches SFOORTI Application
a) Railway
b) Defence
c) Electronics
d) Environment
e) None of the above
Answer: a)
Explanation: The Ministry of Railways has launched Smart Freight Operation Optimisation & Real Time Information (SFOORTI) App for Freight Managers which provides features for monitoring and managing freight business using Geographic Information System (GIS) Views and Dashboard.

7) _________ Introduces ‘Virtual ID’ to Strengthen Privacy and Security of Aadhaar Data
a) Airtel
b) UIDAI
c) Mobikwik
d) Freecharge
e) None of the above
Answer: b)
Explanation: The Unique Identification Authority of India (UIDAI) has introduced a concept of ‘Virtual ID’ to further strengthen privacy and security of Aadhaar number holders. The Aadhaar number holder can use ‘Virtual ID’ in place of an Aadhaar number whenever authentication or KYC services are performed.

8) President Ram Nath Kovind Inaugurated 4th International Dharma Dhamma Conference in ________
a) Bihar
b) Maharashtra
c) Tamil nadu
d) Karnataka
e) None of the above
Explanation: (a) President Ram Nath Kovind inaugurated a three-day International Dharma-Dhamma conference at Rajgir in Bihar. The inaugural session was chaired by Mr Kovind. The conference was attended by Sri Lanka’s foreign Minister Tilak Marapana.

9) Piyush Goyal is the present __________ Minister of India
a) Railway
b) Electronics
c) Defence
d) Science & Technology
e) None of the above
Answer: (a)
Explanation : MoU between India and Canada for cooperation in the field of Science & Technology. The MoU will provide a mechanism and help to foster scientific cooperation between R&D and academic institutions of India and Canada.

10) In the financial year 2016-17, total FDI of US ________ billion has been received
a) $ 60.08
b) $ 60.80
c) $ 40.08
d) $ 50.08
e) None of the above
Answer: a) In the financial year 2016-17, total FDI of US $ 60.08 billion has been received, which is an all-time high. The Cabinet chaired by PM Narendra Modi has approved amendments in FDI Policy and further liberalized few of the policies of FDI.

For Answers of Other Questions with Explanation Try the test on Our test App

IDIOM PHRASES QUESTIONS AND ANSWERS

 

 

 

(Visited 24 time, 2 visit today)