Current Affairs MCQ 11th January 2021

0
78

 

Current Affairs 11th January 2021

Current Affairs of the morning are here with the top headlines of the morning. Current Affairs are very important for all competitive exams including Banking, SSC, RBI, NABARD, etc.

 

01. Recently, the Defence Research
Development Organization flagged off
the first the heavyweight torpedo
named as __________.
A. Inderjeet
B. Varunastra
C. Abhigyaan
D. Rakshak

Answer: B.

Explanation: The Defence Research Development Organization recently flagged
off the first Varunastra, the heavy weight torpedo.
● The torpedo was designed and developed by the BDL,
Visakhapatnam Unit of Indian Navy.

02. Maharashtra has announced the
setting up of a desalination plant
in____________.
A. Mumbai
B. Aurangabad
C. Nashik
D. Ratnagiri

Answer: C.

Explanation: Maharashtra announced the setting up of a
desalination plant in Mumbai, becoming the
fourth state in the country to experiment
with the idea.
● A desalination plant turns salt water into
water that is fit to drink.

03. Recently, India has announced the
Phase-IV of the High Impact
Community Development Projects
in ____________.
A. Bangladesh
B. Afghanistan
C. Nepal
D. Sri Lanka

Answer:  B.

Explanation:

India has announced Phase

-IV of the High Impact Community

Development Projects in Afghanistan.
● It was announced by the External Affairs Minister Dr S
Jaishankar during the 2020 Afghanistan Conference organized
in Geneva through video

– conference.

● The conference was co

-hosted by UN, the Government of

Afghanistan, and the Government of Finland.

04. International Day for the Elimination of
Violence against Women is observed
every year on _________.
A. 22 November
B. 23 November
C. 24 November
D. 25 November

Answer: D.

Explanation: The United Nations designated International Day for
the Elimination of Violence Against Women is
celebrated worldwide on November 25.
● The day aims to raise awareness of the fact that
women around the world are subject to various forms
of violence and the true nature of the issue is often
hidden.
● 2020 Theme “Orange the World: Fund, Respond,
Prevent, Collect!”.

05.  President Ram Nath Kovind
boarded the Air India One- B777
aircraft for the inaugural flight
to___________.
A. Bhutan
B. Chennai
C. Andaman and Nicobar
D. Nepal

Answer:  B. 

Explanation: President Ram Nath Kovind boarded the Air India One- B777
aircraft for the inaugural flight to Chennai.
● The President will be visiting Tirupati, Andhra Pradesh to offer
prayers at the Sri Venkateswara Swamy Temple.

06. Recently, Indian army has
successfully test-fired a land-attack
version of the which of the following
supersonic cruise missile?
A. Dhanush
B. Agni-5
C. BrahMos
D. Nirbhay

Answer: C.

Explanation:

India successfully test

-fired a land

-attack version of the BrahMos

supersonic cruise missile.
● The supersonic cruise missile successfully hit its target, which
was on another island.
● The BrahMos supersonic cruise missile is the world’s fastest
operational system in its class.
● DRDO has recently extended the range of the missile system
from the existing 298 km to around 450 km.

07. Which of the following has became
the first web-series from India to
win an International Emmy Award?
A. Delhi Crime
B. Jamtara
C. She
D. Made in Heaven

Answer: A.

Explanation: The Netflix show, Delhi Crime, has won the Best Drama Series award at the 48th International
Emmy Awards 2020.
● Delhi Crime is the first web-series from India to win an International Emmy Award.
● The show is written and directed by Richie Mehta and features actress Shefali Shah as the main
character.

08.  Recently, Ashiesh Roy passed away.
He was a/an ___________.
A. Singer
B. Actor
C. Tabla Player
D. Politician

Answer: B.

Explanation: Television actor Ashiesh Roy has passed away.
● The actor had appeared in a number of TV shows and films in
his long acting career which began in 1997
● Ashiesh Roy was also a voice actor who has been dubbing for
foreign films.

09.  Ahmed Patel passed away. He was
a/an ___________.
A. Politician
B. Actor
C. Singer
D. Writer

Answer: A.

Explanation: Senior Congress leader and Rajya Sabha MP, Ahmed Patel
passed away.
● He was Lok Sabha MP for three terms from 1977 to 1989 and
Rajya Sabha MP since 1993 representing Gujarat.
● He also served as the political secretary to Congress president
Sonia Gandhi and was one of the party’s top negotiators during
the UPA regime.

10. Cyclone Nivar has been selected
from the list of names given by
_________.
A. Iran
B. Vietnam
C. Laos
D. Japan

Answer: A.

Explanation:

North Indian Ocean Region covers tropical cyclones formed
over Bay of Bengal and Arabian Sea.
● The 13 members, which come under the region, are
Bangladesh, India, Maldives, Myanmar, Oman, Pakistan, Sri
Lanka and Thailand.
● In 2018, five more countries were added. These are Iran,
Qatar, Saudi Arabia, the UAE and Yemen.
● The name Nisarga was given by Bangladesh, Gati was taken
from India

’s suggested names. Nivar has been selected from

the list of names given by Iran.