Current Affairs MCQ 11th January 2018

0
30
current affairs MCQ

Current Affairs MCQ 11th January 2018

Dear Sehpaathians

We are here with Multiple choice Questions based on Current affairs MCQ 11th January 2018Current Affairs MCQ 11th January 2018

1) Anchal Thakur Bags Bronze, India’s 1st International Medal in _________
a) Skiing
b) Boxing
c) Weightlifting
d) Cricket
e) None of the above
Answer: a)
Explanation: Aanchal Thakur made history as she won India’s first ever international medal in skiing. The 21-year-old Manali resident clinched bronze in the coveted Alpine Ejder 3200 Cup.

2) Dilip Asbe Appointed MD & CEO of___________
a) NPCI
b) NDMC
c) IARI
d) NHRC
e) None of the above
Answer: a)
Explanation: National Payments Corporation of India (NPCI) has appointed Dilip Asbe as Managing Director and CEO of the organisation.

3) World Bank Projects India’s Growth Rate at _______% in 2018
a) 7.3%
b) 7.7%
c) 7.5%
d) 6.7%
e) None of the above
Answer: (a)
Explanation: World Bank has projected India’s growth rate at 7.3 percent in 2018 and 7.5 for the next two years. According to the 2018 Global Economics Prospect release, despite initial setbacks from demonetisation and Goods and Services Tax (GST), India’s economy is estimated to have grown at 6.7 percent in 2017.

4) _______ Ties up with NSFDC for Assisting SC Families
a) ICICI
b) PNB
c) BOB
d) BOI
e) None of the above
Answer: b) Punjab National Bank (PNB) and National Scheduled Castes Finance and Development Corporation (NSFDC) have tied up to provide financial assistance for economic empowerment of persons belonging to Scheduled Caste (SC) families living below Double Poverty Line (DPL).

5) Flipkart’s PhonePe Inks Pact with_________
a) Airtel
b) Paytm
c) Mobikwik
d) Freecharge
e) None of the above
Answer: d)
Explanation: Flipkart’s payments arm PhonePe has partnered mobile wallet company FreeCharge to allow the latter’s customers pay for transactions at PhonePe’s partner merchants.Current Affairs MCQ 11th January 2018

6). India’s 1st All-Women Railway Station in ________ Enters Limca Records
a) Sikkim
b) Mumbai
c) Bangalore
d) Delhi
e) None of the above
Answer: b)
Explanation: The Matunga suburban station on the Central Railway (CR) has found its way into the Limca Book of Records for having an all-woman staff.

7) _________ Launches Investment Arm, to Invest $10 million
a) Airtel
b) Paytm
c) Mobikwik
d) Freecharge
e) None of the above
Answer: b)
Explanation: Paytm has set up a new entity called Paytm Money Ltd that will offer investment and wealth management products and will invest close to $10 million upfront in the new entity.

8) ____________ Tops States with Investment Intentions of Rs. 1.49 lakh crore
a) Sikkim
b) Maharashtra
c) Tamil nadu
d) Karnataka
e) None of the above
Explanation: (a) Karnataka topped all states with investment intentions of Rs. 1.49 lakh crore till October 2017, according to R V Deshpande, Karnataka Minister for Large, Medium Industries and Infrastructure Development

9) MoU between India and __________ for cooperation in the field of Science & Technology
a) Canada
b) China
c) Norway
d) Japan
e) None of the above
Answer: (a)
Explanation : MoU between India and Canada for cooperation in the field of Science & Technology. The MoU will provide a mechanism and help to foster scientific cooperation between R&D and academic institutions of India and Canada.

10) In the financial year 2016-17, total FDI of US ________ billion has been received
a) $ 60.08
b) $ 60.80
c) $ 40.08
d) $ 50.08
e) None of the above
Answer: a) In the financial year 2016-17, total FDI of US $ 60.08 billion has been received, which is an all-time high. The Cabinet chaired by PM Narendra Modi has approved amendments in FDI Policy and further liberalized few of the policies of FDI.

For Answers of Other Questions with Explanation Try the test on Our test App

IDIOM PHRASES QUESTIONS AND ANSWERS

 

 

 

(Visited 46 time, 1 visit today)