Current Affairs MCQ 10th January 2021

0
87

 

Current Affairs 10th January 2021

Current Affairs of the morning are here with the top headlines of the morning. Current Affairs are very important for all competitive exams including Banking, SSC, RBI, NABARD, etc.

 

01. Prime Minister Narendra Modi
released a book on the life and
ideals of Sri Guru Nanak Dev ji.
Guru Nanak Dev ji was born in the
year ___________.

A. 1441
B. 1469
C. 1481
D. 1513

 

Answer:  B.

Explanation: Prime Minister has released a book on the life and ideals of
Sri Guru Nanak Dev.
● It is written by Kirpal Singh Ji.

02. Indian Constitution Day is celebrated
every year on ___________.
A. 24 November
B. 25 November
C. 26 November
D. 27 November

Answer: C.

Explanation: Constitution Day (National Law Day), also known as Samvidhan
Divas, is celebrated in India on 26 November every year to
commemorate the adoption of the Constitution of India.
● The Government of India under Prime Minister of India
Narendra Modi declared 26 November as Constitution Day on
19 November 2015.
● On 26 November 1949, the Constituent Assembly of India
adopted the Constitution of India, and it came into effect on 26
January 1950

03. According to a recent notice by the
Communications Ministry, all Fixed
to Mobile calls will be dialled with
prefix ___________ from 15th
January 2021.
A. 0
B. 1
C. 2
D. +1

Answer: A.

Explanation: The Communications Ministry has said all Fixed to
Mobile calls will be dialled with prefix ‘0’ from 15th
January next year.
● There will be no change in dialing plan from fixed to
fixed, mobile to fixed and mobile to mobile calls.

04. Recently, the Union Minister for
Food Processing Industries Shri
Narendra Singh Tomar virtually
inaugurated the Mega Food Park
(MFP) at Phagwara in __________.
A. Haryana
B. Rajasthan
C. Punjab
D. Bihar

Answer: C.

Explanation: The Union Minister for Food Processing Industries Shri
Narendra Singh Tomar virtually inaugurated the Mega Food
Park (MFP) at Phagwara in Kapurthala district of Punjab.
● The Phagwara Mega Food Park is built at a cost of Rs 107.83
crores.
● The park is expected to benefit about 25000 farmers and
generate employment of about 5000 persons.

05. Which of the following state/UT has
launched ‘Him Suraksha Abhiyan’?
A. Punjab
B. Himachal Pradesh
C. Jammu and Kashmir
D. Uttarakhand

Answer: B.

Explanation: Himachal Pradesh Chief Minister Jairam Thakur launched ‘Him Suraksha Abhiyan’.
● The campaign aims at sensitizing the people regarding Covid-19 pandemic and also to collect
information regarding symptoms of other diseases like TB, Leprosy, sugar and blood pressure.

06. Recently, the Uttar Pradesh
government has imposed ESMA in
the state. E in ESMA stands for
___________.
A. Employment
B. Education
C. Essential
D. Entertainment

Answer: C.

Explanation: Uttar Pradesh government has imposed Essential Services
Maintenance Act (ESMA) in the state.
● The order released in this regard says that the act will be
imposed for 6 months.
● As per the U.P ESMA, the state government now has the power
to prohibit strikes in workplaces for the next six months, after
which it may be extended for another six months.

07. Recently, Legendary footballer
Diego Maradona passed away. He
played football for which of the
following country?
A. Portugal
B. Brazil
C. Argentina
D. Chile

Answer: C.

Explanation: Legendary Argentine footballer, Diego Maradona, widely
regarded among the greatest football players of all time
passed away following a heart attack.
● Maradona was hospitalised after he complained of regularly
being fatigued.
● Maradona had begun his professional career with Argentinos
Juniors at the age of 16 and he went on to become one of
the greatest players to ever play the game of football.

08. Which of the following state/UT has
launched ‘Him Suraksha Abhiyan’?
A. Punjab
B. Himachal Pradesh
C. Jammu and Kashmir
D. Uttarakhand

Answer: B.

09. India’s first Moss Garden has been
inaugurated in ________.
A. Guwahati
B. Nainital
C. Dehradun
D. Kullu

Answer: B.

Explanation: The Uttarakhand forest department has
dedicated the country’s first moss garden
spreading over 10 hectares in Kumaon’s Nainital district.
● The state forest department had approved
research projects to study moss species,
considered the most significant indicator of
ecosystem fluctuations as they are more
sensitive towards habitat and climate
changes.

10. The national science film festival
2020 is being jointly by organized
Vigyan Prasar and ________.
A. Tripura
B. West Bengal
C. Bihar
D. Punjab

Answer: A.

Explanation: The tenth edition of National Science Film Festival
kicked off in a virtual mode.
● The national science film festival 2020 is being
jointly by organized Vigyan Prasar, and the Tripura
State Council of Science and Technology, Govt. of
Tripura.