Current Affairs MCQ 9th July 2019

0
306

Current Affairs MCQ 9th July 2019

Q1. Which state has achieved first rank in NITI Aayog launched “Agricultural Marketing and Farmer Friendly Reforms Index (AMFFRI)”?

  1. Odisha
  2. Maharashtra
  3. Haryana
  4. Kerala

S1. Ans. {b}

Sol. Maharashtra achieves first rank in NITI Aayog launched “Agricultural Marketing and Farmer Friendly Reforms Index (AMFFRI)”.

Q2. NBFC IndoStar Capital has partnered with which private sector bank to finance vehicles for small and medium fleet owners to buy new as well as old commercial vehicles?

  1. Axis Bank
  2. HDFC Bank
  3. ICICI Bank]
  4. Bank of Baroda

S2. Ans. {c}

Sol. ICICI Bank has tied up with NBFC IndoStar Capital for vehicle financing for small and medium fleet owners to buy new as well as old commercial vehicles.

 

Q3. Name the automobile industry legend from USA who was known for creating the iconic Ford Mustang and saving Chrysler from bankruptcy, recently passed away.

  1. Lee Lacocca
  2. Karl Benz
  3. Henry Ford
  4. Louis Chavrolet

S3. Ans. {a}

Sol. Automobile industry legend from USA Lee Iacocca passed away. He was known for creating the iconic Ford Mustang and saving Chrysler from bankruptcy.

 

Q4. Lord Jagannath Rath Yatra begins in Puri. The Rath Yatra marks the journey of Lord Jagannath along with his siblings Lord Balabhadra and Devi Subhadra from Jagannath temple to Gundicha temple. Puri is located in which state?

  1. Bihar
  2. Jharkhand
  3. West Bengal
  4. Odisha

S4. Ans. {d}

Sol. Lord Jagannath Rath Yatra begins in Puri, Odisha. The Rath Yatra marks the journey of Lord Jagannath along with his siblings Lord Balabhadra and Devi Subhadra from Jagannath temple to Gundicha temple.

 

Q5. Birla Group patriarch and an ace of the Indian industry ….., who was the chairman of Century Textiles and Industries passed away recently.

  1. Basant Kumar Birla
  2. Ghanshyam Das Birla
  3. Aditya Bikram Birla
  4. Baldeo Das Birla

S5. Ans. {a}

Sol. Birla Group patriarch and an ace of the Indian industry Basant Kumar Birla passed away in Mumbai. He was the chairman of Century Textiles and Industries and was active in business since the age of 15.

 

Q6. According to the GoI, the Indian Railways has set a target to install CCTV cameras in more than 7,000 coaches of mainline passenger trains. The target will be achieved by …..

  1. March 2021
  2. March 2020
  3. March 2019
  4. March 2023

S6. Ans. {a}

Sol. According to the GoI, the Indian Railways has set a target to install CCTV cameras in more than 7,000 coaches of mainline passenger trains by March 2021. Also, CCTV cameras have already been installed in coaches of premium, mail, express and suburban trains.

 

Q7. Who among the following will head the working group set up by Reserve Bank of India to review the regulatory and supervisory framework for core investment companies (CIC)?

  1. Shaktikanta Das
  2. Tapan Ray
  3. Sunil Mehta
  4. Rana Kapoor

S7. Ans. {b}

Sol. The Reserve Bank of India has set up a working group to review the regulatory and supervisory framework for core investment companies (CIC). The group will be headed by Tapan Ray.

 

Q8. Which Indian athlete has won the gold medal in women’s 200m in the Poznan Athletics Grand Prix?

  1. Saraswati Saha
  2. Tintu Luka
  3. Hima Das
  4. P.U. Chitra

S8. Ans. {c}

Sol. Hima Das, the under-20 World champion has won the gold medal in women’s 200m in the Poznan Athletics Grand Prix. Poznan Athletics Grand Prix is taking place in Poznan, Poland.

 

Q9. What is the loan amount approved by the IMF for over a period of 3 years for cash strapped Pakistan to help Pakistan address its balance of payment crisis?

  1. $5 billion
  2. $6 billion
  3. $7 billion
  4. $8 billion

S9. Ans. {b}

Sol. The IMF has approved a USD 6 billion loan over a period of 3 years for cash strapped Pakistan. The USD 6 billion financial aid includes an immediate disbursement of USD 1 billion to help Pakistan address its balance of payment crisis.

 

Q10. Name the Indian who have become the first IPS officer to complete Seven Summit challenge after scaling Mt Denali.

  1. R Sreelekha
  2. Roopa Moudgil
  3. Aparna Kumar
  4. Manish Shanker Sharma

S10. Ans. {c}

Sol. Aparna Kumar becomes first IPS officer to complete Seven Summit challenge by scaling Mt Denali. Mt Denali is the tallest mountain in North America.