Current Affairs MCQ 9th August 2019

0
86

Current Affairs MCQ 9th August 2019

Q1. Name the australian all-rounder who have became the first cricketer to reach the milestone of scoring 1000 runs and taking 100 wickets in the T20 format. 

  1. Nicole Bolton
  2. Ellyse Perry
  3. Glenn Maxwell
  4. Shane Watson

S1. Ans. {b}

Sol. Australia all-rounder Ellyse Perry became the first cricketer of either gender to reach the rare milestone of scoring 1000 runs and taking 100 wickets in the T20 format.

Q2. Name the West African country to which India extended the assistance of USD 500,000 to support the skill development and cottage industry projects in the country. 

  1. Benin
  2. Ghana
  3. Gambia
  4. Cape Verde

S2. Ans. {c}

Sol. India will extend the assistance of USD 500,000 to the West African country “Gambia” to support the skill development and cottage industry projects in the country.

Q3. Who has been given the additional charge of the post of Director General Narcotics Control Bureau by the Appointments Committee of Cabinet?

  1. P C Moody
  2. Arvind Kumar
  3. Anil Kumar Dashmana
  4. Rakesh Asthana

S3. Ans. {d}

Sol. The Appointments Committee on Cabinet has given the additional charge of the post of Director General Narcotics Control Bureau to Rakesh Asthana.

Q4. Name the Indian Air Force Wing Commander who has become the first Indian Air Force pilot to perform a wingsuit skydive jump. 

  1. Tarun Chaudhary
  2. V Anthem
  3. A Dhawade
  4. Bhopali Biswas

S4. Ans. {a}

Sol. Wing Commander Tarun Chaudhri has become the first Indian Air Force pilot to perform a wingsuit skydive jump.

Q5. Who has been appointed as the ombudsman and ethics officer of the Indian Federation of Sports Gaming (IFSG), country’s self-regulatory industry body for the online fantasy sports gaming sector? 

  1. Justice Arjan Kumar Sikri
  2. Justice Ranjan Gogoi
  3. Justice Dhananjaya Y Chandrachud
  4. Justice Dipak Misra

S5. Ans. {a}

Sol. The Indian Federation of Sports Gaming (IFSG), country’s self-regulatory industry body for the online fantasy sports gaming sector, announced the appointment of Justice Arjan Kumar Sikri as its ombudsman and ethics officer.

Q6. Which Indian news channel was awarded with the “Champions of Empathy Award” for spreading awareness about hepatitis? 

  1. ABP News
  2. DD News
  3. Aaj Tak
  4. India Tv

S6. Ans. {b}

Sol. DD News is awarded with “Champions of Empathy Award” for spreading awareness about hepatitis.

Q7. Name the renowned entrepreneur who was awarded the prestigious Entrepreneur Award of 2019 for his contributions and achievements in the business industry. 

  1. Mukesh Ambani
  2. KM Birla
  3. Ruhan Rajput
  4. Ratan Tata

S7. Ans. {c}

Sol. Ruhan Rajput, a renowned entrepreneur, co-founder and Director of Einfolge Technologies Pvt Ltd was awarded the prestigious Entrepreneur Award 2019 at New Delhi.

Q8. As per the Cabinet’s approval, where would ISRO set up its new unit “ISRO Technical Liaison Unit (ITLU)” which will support the ongoing bilateral programmes of cooperation in space technology and will act on behalf of ISRO. 

  1. Moscow, Russia
  2. Tokyo, Japan
  3. Paris, France
  4. Jerusalem, Israel

S8. Ans. {a}

Sol. Cabinet has approved the setting up of ISRO Technical Liaison Unit (ITLU) at Moscow in Russia. The unit will support the ongoing bilateral programmes of cooperation in space technology and will act on behalf of ISRO.

Q9. Which of the following technological institution has developed eco-friendly solar cells with the help of ‘kumkum dye’? 

  1. IIT Kanpur
  2. IIT Hyderabad
  3. IIT Delhi
  4. IIT Mumbai

S9. Ans. {b}

Sol. Scientists at IIT Hyderabad have developed low-cost, environment-friendly solar cells by employing an off-the-shelf dye used to make kumkum or vermilion.

Q10. Lok Sabha Speaker has announced that the Lower House will become paperless from the next session, which will save crores of rupees to the exchequer. Who is the speaker of Lok Sabha? 

  1. Meira Kumar
  2. Naryan Swamy
  3. Om Birla
  4. Sajda Ahmed

S10. Ans. {c}

Sol. Lok Sabha Speaker Om Birla has announced that the Lower House will become paperless from the next session, which will save crores of rupees to the exchequer.