Current Affairs MCQ 7th May 2019

0
151

Current Affairs MCQ 7th May 2019

Q1. India and _____will conduct their largest ever naval exercise ‘Varuna‘ in May 2019.

  1. USA
  2. Germany
  3. France
  4. Spain

S1. Ans. {c}

Sol. India and France will conduct their largest ever naval exercise ‘Varuna‘ in May 2019. It will witness the participation of aircraft carriers, destroyers, submarines, and fighters.

Q2. The Indian Navy will participate in the International Fleet Review (IFR) that is scheduled to take place in _________, China.

  1. Shanghai
  2. Qingdao
  3. Wuhan
  4. Beijing

S2. Ans. {b}

Sol. The Indian Navy will participate in International Fleet Review (IFR) that is scheduled to take place in Qingdao, China as part of 70th Anniversary celebrations of People’s Liberation Army Navy (PLA Navy).

Q3. Exim Bank has provided soft loans of USD 266.60 million to _____for various projects.

  1. Egypt
  2. Rwanda
  3. Mauritius
  4. Seychelles

S3. Ans. {b}

Sol. Exim Bank has provided soft loans of USD 266.60 million to Rwanda for various projects.

Q4. Scotland player Con de Lange who had been diagnosed with a brain tumour has passed away. He was a _____.

  1. Cricketer
  2. Tennis player
  3. Footballer
  4. Badminton Player

S4. Ans. {a}

Sol. Scotland cricket all-rounder Con de Lange who had been diagnosed with a brain tumour has passed away at the age of 38.

Q5. A book containing English translation of the 100-year-old classic Punjabi poem about Jallianwala Bagh massacre, ‘Khooni Vaisakhi’ has been released in Abu Dhabi. Who is the original poet of this poem?

  1. Vir Singh
  2. Mohan Singh
  3. Nanak Singh
  4. Dhani Ram

S5. Ans. {c}

Sol. The poem was translated by Mr. Suri whose grandfather, revolutionary poet and novelist Nanak Singh, a Jallianwala Bagh survivor, wrote it after witnessing first-hand the events of April 13, 1919.

Q6. Who among the following translated the poem ‘Khooni Vaisakhi’ in English?

  1. Jaswant Singh
  2. Mohan Bhandari
  3. Navtej Singh
  4. Navdeep Singh Suri

S6. Ans. {d}

Sol. The poem was translated by Mr. Navedeep Singh Suri whose grandfather, revolutionary poet and novelist Nanak Singh, a Jallianwala Bagh survivor, wrote it after witnessing first-hand the events of April 13, 1919.

Q7. America’s first female astronaut candidate, pilot________ passed away in Florida.

  1. Rachel Carlson
  2. Jerrie Cobb
  3. Mar jemison
  4. Gertrude B. Elion

S7. Ans. {b}

Sol. America’s first female astronaut candidate, pilot Jerrie Cobb passed away in Florida at the age of 88 following a brief illness. In 1961, Cobb became the first woman to pass astronaut testing.

Q8. Name the Capital city of Rwanda?

  1. Kigali
  2. Lusaka
  3. Dakar
  4. Harare

S8. Ans. {a}

Sol. Kigali is the capital city of Rwanda.

Q9. The Indian Navy would be represented in the IFR China by indigenously built stealth guided missile destroyer______and fleet support ship ______.

  1. INS Kolkata, INS Delhi
  2. INS Kolkata, INS Shakti
  3. INS Shakti, INS Viraat
  4. INS Viraat, INS Shivalik

S9. Ans. {b}

Sol. The Indian Navy would be represented in the IFR by indigenously built stealth guided missile destroyer INS Kolkata and fleet support ship INS Shakti.

Q10. India and France will conduct their largest ever naval exercise ‘Varuna‘ at_____.

  1. Mumbai
  2. Pune
  3. Goa
  4. Chennai

S10. Ans. {c}

Sol. India and France will conduct their largest ever naval exercise ‘Varuna‘ in May 2019 at Goa.