Current Affairs MCQ 7th July 2019

0
505

Current Affairs MCQ 7th July 2019

Q1. Prime minister has constituted a high powered committee of chief ministers for transforming Indian agriculture and raising farmers’ income. Which state’s chief minister will be the convenor of the committee?

  1. Karnataka
  2. Maharashtra
  3. Kerala
  4. Haryana

S1. Ans. {b}

Sol. Prime minister has constituted a high powered committee of chief ministers for transforming Indian agriculture and raising farmers’ income. Maharashtra chief minister will be the convenor of the committee. The committee has been asked to submit its report within two months.

Q2. Name the Indian pro boxer who has become the WBC Asia Silver Welterweight Champion?

  1. Mary Kom
  2. Vijender Singh
  3. Vaibhav Yadav
  4. Hawa Singh

S2. Ans. {c}

Sol. . Indian pro boxer Vaibhav Yadav has become the WBC Asia Silver Welterweight Champion. He defeated Thailand’s Fahpetch Singmanassak in the title bout held in Pattaya, Thailand.

 

Q3. Who among the following will be awarded the SJFI Medal (Highest Honour) by Sports Journalists Federation of India for SJFI 2019 Awards?

  1. Prakash Padukon
  2. Pankaj Advani
  3. Bajrang Punia
  4. Saurabh Chaudhary

S3. Ans. {a}

Sol. Sports Journalists Federation of India 2019 Awards: SJFI Medal (Highest Honour): Prakash Padukone (Badminton); Sportsperson of the Year Award: Pankaj Advani (Billiards and Snooker) and Bajrang Punia (Wrestling); Emerging Talent of the Year Award: Saurabh Choudhary (Shooting); Team of the Year Award: Vidarbha Cricket Team.

 

Q4. The International Security Alliance’s first Joint Exercise ISALEX19 started in Abu Dhabi. The exercise is hosted by the UAE Ministry of Interior (MoI). In which year was ISALEX formed?

  1. 2017
  2. 2018
  3. 2019
  4. 2020

S4. Ans. {a}

Sol. The International Security Alliance’s first Joint Exercise ISALEX19 started in Abu Dhabi. The exercise is hosted by the UAE Ministry of Interior (MoI). Headquarters of International Security Alliance: Abu Dhabi, UAE; Founded: February 2017.

 

Q5. Name the country which has recently officially banned single-use plastic shopping bags.

  1. Australia
  2. New Zealand
  3. India
  4. Norway

S5. Ans. {b}

Sol. New Zealand has officially banned single-use plastic shopping bags. Under the new rules, thin plastic single-use shopping bags can no longer be supplied, but reusable carriers are allowed.

 

Q6. Who among the following has been appointed as the Chairman and Managing Director of Bharat Sanchar Nigam Ltd?

  1. Manoj Sinha
  2. Gopal Vittal
  3. Sunil Sood
  4. P.K. Purwar

S6. Ans. {d}

Sol. The GoI has appointed MTNL CMD P.K. Purwar as the Chairman and Managing Director of Bharat Sanchar Nigam Ltd. He has been appointed for a period of three months starting July 1. He will replace Anupam Shrivastava as the CMD of BSNL.

 

Q7. Which Navaratna Company has been selected for President’s award for utilisation of Corporate Social Responsibility fund in social development?

  1. National Aluminium Company Limited
  2. National Therman Power Corporation
  3. Oil and Natural Gas Corporation
  4. Coal India Limited

S7. Ans. {a}

Sol. National Aluminium Company Limited has been selected for President’s award for utilisation of Corporate Social Responsibility fund in social development.

 

Q8. Name the Professional motorcycle racer who recently passsed away after unfortunately suffering a fatal crash during Ducati Streetfighter V4 prototype run at Pikes Peak Hill Climb.

  1. Valentino Rossi
  2. Carlin Dunne
  3. Kenny Robertz
  4. Casey Stoner

S8. Ans. {b}

Sol. Professional motorcycle racer, Carlin Dunne passes away. He unfortunately suffered a fatal crash during Ducati Streetfighter V4 prototype run at Pikes Peak Hill Climb. He was also known as “The King of the Mountain”.

 

Q9. In which state Ministry of Home Affairs have extended The Armed Forces (Special Powers) Act (AFSPA) for another six months?

  1. Manipur
  2. Nagaland
  3. Assam
  4. Sikkim

S9. Ans. {b}

Sol. Ministry of Home Affairs have extended The Armed Forces (Special Powers) Act (AFSPA) for another six months in Nagaland.

 

Q10. The National Investment and Infrastructure Fund has signed a memorandum of understanding with which of the following bank to boost availability of capital for infrastructure projects?

  1. Punjab National Bank
  2. IDBI Bank
  3. State Bank of India
  4. Bank of Baroda

S10. Ans. {c}

Sol. The State Bank of India has signed a memorandum of understanding with National Investment and Infrastructure Fund to boost availability of capital for infrastructure projects. The scope of the agreement includes equity investments, project funding, bond financing, renewable energy support and take-out finance for operating assets.