Current Affairs MCQ 6th July 2019

0
405

Current Affairs MCQ 6th July 2019

Q1. Name the scheme according to which the poor migrant workers will be able to buy subsidised rice and wheat from any ration shop in the country as long as their ration cards are linked to Aadhaar.

  1. Antoyadya Anna Yojna
  2. One Nation One Ration Card
  3. Midday Meal Scheme
  4. National Food Scheme

S1. Ans. {b}

Sol. ‘One Nation One Ration Card’ scheme will be available across the country from July 1, 2020. The scheme will allow portability of food security benefits according to which the poor migrant workers will be able to buy subsidised rice and wheat from any ration shop in the country as long as their ration cards are linked to Aadhaar.

 

Q2. Who among the following is the Brand Ambassador of Tribes India?

  1. Priyanka Chopra
  2. Deepika Padukon
  3. MC Mary Kom
  4. Jwala Gutta

S2. Ans. {c}

Sol. The Minister of State for Tribal Affairs launched the ‘Go Tribal Campaign’ and ‘Tribes India’ for the Tribes of India in New Delhi. Brand Ambassador of Tribes India: MC Mary Kom.

 

Q3. India will celebrate 1st July as the “Goods & Services Tax DAY”. This year, it is the second anniversary of the implementation of historic tax reform of Goods & Services Tax. Who is the Chairperson of GST Council in India?

  1. Union Finance Minister
  2. NITI Aayog Chairman
  3. Prime Minister
  4. Union Minister of Coporate Affairs

S3. Ans. {a}

Sol. . India will celebrate 1st July as the “Goods & Services Tax DAY”. This year, it is the second anniversary of the implementation of historic tax reform of Goods & Services Tax. Chairperson of GST Council is Union Finance Minister of India.

 

Q4. Who among the following has took over as the Director-General of the Indian Coast Guard (ICG)?

  1. Karambir Singh
  2. K Natarajan
  3. Rajendra Singh
  4. Pooran Misra

S4. Ans. {b}

Sol. K. Natarajan took over as the Director-General of the Indian Coast Guard (ICG). He has become the 23rd chief of India’s coastal security force. He took over from Rajendra Singh.

 

Q5. Who among the following is Minister of State for Tribal Affairs in India?

  1. Smriti Irani
  2. Sushma Swaraj
  3. Mamta Banerjee
  4. Renuka Singh

S5. Ans. {d}

Sol. The Minister of State for Tribal Affairs launched the ‘Go Tribal Campaign’ and ‘Tribes India’ for the Tribes of India in New Delhi. Brand Ambassador of Tribes India is MC Mary Kom and Minister of State for Tribal Affairs is Renuka Singh.

Q6. Union Jal Shakti Minister has launched a water conservation campaign ‘Jal Shakti Abhiyan’ , with an emphasis on 1592 stressed blocks in 256 districts. The campaign will run through citizen participation during the monsoon 1st July-15th September. Union Jal Shakti Minister is

  1. Arun Jaitley
  2. Gajendra Singh Shekhawat
  3. Dharmendra Pradhan
  4. Piyush Goyal

S6. Ans. {b}

Sol. Union Jal Shakti Minister has launched a water conservation campaign ‘Jal Shakti Abhiyan’ , with an emphasis on 1592 stressed blocks in 256 districts. The campaign will run through citizen participation during the monsoon 1st July-15th September. Union Jal Shakti Minister of India: Gajendra Singh Shekhawat.

 

Q7. How much amount has India pledged to contribute to the UN Palestine refugee agency in 2019?

  1. USD 5 million
  2. USD 10 million
  3. USD 15 million
  4. Usd 20 million

S7. Ans. {a}

Sol. India has pledged to contribute USD 5 Million in 2019 to the UN Palestine refugee agency. The Indian Government is assisting 150 Palestinian professionals every year under the Indian Technical and Economic Cooperation programme.

 

Q8. New Zealand has officially banned single-use plastic shopping bags. Under the new rules, thin plastic single-use shopping bags can no longer be supplied, but reusable carriers are allowed. What is the capital of New Zealand?

  1. Auckland
  2. Christchurch
  3. Wellington
  4. Sydney

S8. Ans. {c}

Sol. New Zealand has officially banned single-use plastic shopping bags. Under the new rules, thin plastic single-use shopping bags can no longer be supplied, but reusable carriers are allowed. Capital of New Zealand: Wellington.

 

Q9. Prime minister has constituted a high powered committee of chief ministers for transforming Indian agriculture and raising farmers’ income. Maharashtra chief minister will be the convenor of the committee. The committee has been asked to submit its report within two months. Who among the following is the chief minister of Maharashtra ?

  1. HD Kumaraswamy
  2. Devendra Fadnavis
  3. Manohar Lal Khattar
  4. Jaggan Mohan Reddy

S9. Ans. {b}

Sol. Prime minister has constituted a high powered committee of chief ministers for transforming Indian agriculture and raising farmers’ income. Maharashtra chief minister will be the convenor of the committee. The committee has been asked to submit its report within two months. chief minister of Maharashtra: Devendra Fadnavis.

 

Q10. The State Bank of India has signed a memorandum of understanding with National Investment and Infrastructure Fund to boost availability of capital for infrastructure projects. The scope of the agreement includes equity investments, project funding, bond financing, renewable energy support and take-out finance for operating assets. Who among the following is the Chairman of SBI?

  1. Shikha Sharma
  2. Sunil Mehta
  3. Rajnish Kumar
  4. Rana Kapoor

S10. Ans. {c}

Sol. The State Bank of India has signed a memorandum of understanding with National Investment and Infrastructure Fund to boost availability of capital for infrastructure projects. The scope of the agreement includes equity investments, project funding, bond financing, renewable energy support and take-out finance for operating assets. Chairman of SBI: Rajnish Kumar.