Current Affairs MCQ 6th August 2019

0
85

Current Affairs MCQ 6th August 2019

Q1. Who among the following has been appointed as the head coach of the Indian table tennis team by the Table Tennis Federation of India? 

  1. John McEnroe
  2. Dejan Papic
  3. Evan Lendl
  4. Stafen Edenbarg

S1. Ans. {b}

Sol. The Table Tennis Federation of India (TTFI) has appointed the Canadian Dejan Papic as the head coach of the Indian table tennis team. He has signed a one-year contract and will be the in charge through the 2020 Tokyo Olympics.

Q2. The International Monetary Fund has lowered its annual growth forecast for India from 7.3% to ……..% for financial year 2019-20. 

  1. 7.1
  2. 7.2
  3. 7.0
  4. 6.9

S2. Ans. {c}

Sol. The International Monetary Fund has lowered its annual growth forecast for India from 7.3% to 7% for financial year 2019-20.

Q3. The government has set a target for the installation of Rooftop Solar projects of 40,000 MegaWatt by 2022 in the country. Who is the Minister of State (Independent Charge) of the Ministry of New and Renewable Energy? 

  1. Raj Kumar Singh
  2. Rao Inderjit Singh
  3. Santosh Kumar Gangwar
  4. Hardeep Singh Puri

S3. Ans. {a}

Sol. The government has set a target for the installation of Rooftop Solar projects of 40,000 MegaWatt by 2022 in the country. Minister of State (Independent Charge) of the Ministry of New and Renewable Energy: Raj Kumar Singh.

Q4. Name the former Chinese premier and chairman of the National People’s Congress Standing Committee, who passed away recently. He was also known as the “Butcher of Beijing” for his role in the Tiananmen Square crackdown. 

  1. Li Peng
  2. Wen Jiabao
  3. Zhu Rongji
  4. Zhao Ziyang

S4. Ans. {a}

Sol. Former Chinese premier and chairman of the National People’s Congress Standing Committee, Li Peng passed away. He was also known as the “Butcher of Beijing” for his role in the Tiananmen Square crackdown.

Q5. Where was the “Non Aligned movement ministerial meeting” held in 2019? 

  1. Moroni, Comoros

b.New Delhi, India

  1. Caracas, Vanezuela
  2. Sana’a, Yemen

S5. Ans. {c}

Sol. The Non Aligned movement ministerial meeting was held in Caracas, Venezuela. The ministerial meeting brought together 120 member nations.

Q6. Who among the following has been appointed as the chief of Pentagon by the US Senate? 

  1. Mark Esper
  2. Ann E Dunwoody
  3. Martin E Dempsy
  4. James D Thurman

S6. Ans. {a}

Sol. The U.S. Senate has confirmed former soldier Mark Esper as the chief of Pentagon.

Q7. Name the “Virtual Museum software” developed by Human Centres Design and Computing Group, C-DAC, Pune, Maharashtra for the Digitization of Archaeological Museum. 

  1. Digital Murti
  2. Digi Dharohar
  3. Moorti Online
  4. Jatan

S7. Ans. {d}

Sol. JATAN: Virtual Museum software has been developed by Human Centres Design and Computing Group, C-DAC, Pune, Maharashtra for the Digitization of Archaeological Museum.

Q8. Who among the following has been appointed as the head of the ICC’s Finance and Commercial Affairs committee which assists the organisation in discharging its responsibilities in relation to all financial and commercial matters? 

  1. Shashank Manohar
  2. Ehsan Mani
  3. Indra Nooyi
  4. Manu Sawhney

S8. Ans. {b}

Sol. Pakistan Cricket Board’s chairman Ehsan Mani has been appointed as the head of the ICC’s Finance and Commercial Affairs committee which assists the organisation in discharging its responsibilities in relation to all financial and commercial matters.

Q9. Abhay Singh of Tamil Nadu won the men’s sixth Bengal Open squash tournament. Who is the President of Squash Rackets Federation of India? 

  1. Cyrus Poncha
  2. Debendranath Sarangi
  3. Binod Kankaria
  4. K Harish Kumar

S9.Ans. {b}

Sol. Abhay Singh of Tamil Nadu won the men’s sixth Bengal Open squash tournament. Debendranath Sarangi is the President of Squash Rackets Federation of India.

Q10. After the exit of Viral Acharya, Reserve Bank of India has assigned the responsibility of monetary policy portfolio and forecasting department to which of the following deputy governors? 

  1. M K Jain
  2. M S Vishwanathan
  3. B.P. Kanungo
  4. Dilip S Shanghvi

S10. Ans. {c}

Sol. After the exit of Viral Acharya, Reserve Bank of India has assigned deputy governor B.P. Kanungo to run the monetary policy portfolio and forecasting department.