Current Affairs MCQ 5th July 2019

0
105

Current Affairs MCQ 5th July 2019

Q1. Which regulatory has relaxed the leverage ratio (LR) to 4% for Domestic Systemically Important Banks (DSIBs) and 3.5% for other banks to help them boost their lending activities.? 

  1. IRDAI
  2. RBI
  3. SEBI
  4. TRAI

S1. Ans. {b}

Sol. The Reserve Bank relaxed the leverage ratio (LR) to 4% for Domestic Systemically Important Banks (DSIBs) and 3.5% for other banks. This has been done to help them boost their lending activities.

Q2. Reknowned Malayalam director …… recently passed away. He directed several Malayalam hits such as ‘Kudumba Vishesham’ and ‘Welcome to Kodaikanal’. 

  1. Sreenivasan
  2. Geetu Mohandas
  3. Babu Narayanan
  4. Ajayan

S2. Ans. {c}

Sol. Malayalam director Babu Narayanan passes away. He directed several Malayalam hits such as ‘Kudumba Vishesham’ and ‘Welcome to Kodaikanal’.

Q3. The Department of Higher Education of HRD Ministry has finalized and released a five year vision plan named Education Quality Upgradation and Inclusion Programme. Who is the Union Minister of HRD Ministry of India? 

  1. B C Khanduri
  2. Rajnath Singh
  3. Ramesh Pokhriyal Nishank
  4. Amit Shah

S3. Ans. {c}

Sol. The Department of Higher Education of HRD Ministry has finalized and released a five year vision plan named Education Quality Upgradation and Inclusion Programme. Union Minister of HRD Ministry of India: Ramesh Pokhriyal Nishank.

Q4. The GoI has reduced interest rates for small savings schemes by how much basis points for the July-September quarter of the 2019-20 financial year? 

  1. 10
  2. 20
  3. 30
  4. 40

S4. Ans. {a}

Sol. The GoI has reduced interest rates for small savings schemes by 10 basis points for the July-September quarter of the 2019-20 financial year.

Q5. Which among the following states have announced an annual financial assistance of Rs 5 lakh to “loktantra senanis” or their spouse? 

  1. Punjab
  2. Assam
  3. Odisha
  4. Haryana

S5. Ans. {d}

Sol. Haryana Chief Minister Manohar Lal Khattar announced an annual financial assistance of Rs 5 lakh to “loktantra senanis” or their spouse.

Q6. Who among the following has been selected as new president of Exporters body Federation of Indian Export Organisations (FIEO)? 

  1. Sharad Kumar Saraf
  2. The Hungry People of World
  3. Ganesh Kumar Gupta
  4. European Union and Several Special Invitees

S6. Ans. {a}

Sol. Exporters body Federation of Indian Export Organisations (FIEO) has elected Sharad Kumar Saraf as its new president. Sharad Kumar Saraf will replace renowned exporter Ganesh Kumar Gupta.

Q7. Which regulatory has allowed Asset Reconstruction Companies (ARCs) to buy financial assets from other ARCs. The transactions must be settled in cash between the 2 enitities? 

  1. RBI
  2. SEBI
  3. IRDAI
  4. NHI

S7. Ans. {a}

Sol. The Reserve Bank of India has allowed Asset Reconstruction Companies (ARCs) to buy financial assets from other ARCs. The transactions must be settled in cash between the 2 enitities.

Q8. Who among the following have been honoured with honorary doctorate by IIT Kanpur on the occasion of their 52nd convocation? 

  1. Prakash Padukon
  2. Pullela Gopichand
  3. Prannoy Kumar
  4. Srikanth Kidambi

S8. Ans. {b}

Sol. IIT Kanpur honours India’s chief national badminton coach Pullela Gopichand with honorary doctorate on the occasion of their 52nd convocation.

Q9. India has signed a loan agreement worth 400 million dollar with which international organization to help treat and eliminate Tuberculosis from the country? 

  1. WHO
  2. World Bank
  3. New Development Bank
  4. Asian Development Bank

S9. Ans. {b}

Sol. India has signed a loan agreement worth 400 million dollar with the World Bank to help treat and eliminate Tuberculosis from the country.

Q10. The United Nations observe ….. as International Day of the Tropics. 

  1. 26 June
  2. 23 June
  3. 29 June
  4. 30 June

S10. Ans. {c}

Sol. The United Nations observe 29 June as International Day of the Tropics. The International Day of the Tropics celebrates the extraordinary diversity of the tropics while highlighting unique challenges and opportunities the Tropical nations face.