Current Affairs MCQ 3rd July 2019

0
264

Current Affairs MCQ 3rd July 2019

Q1. The Asian Development Bank (ADB) has approved projects for infrastructure development worth Rs 1,650 crore ($235 million) in seven of the eight districts headquarter towns in-?

  1. Manipur
  2. Tripura
  3. Assam
  4. Sikkim

S1. Ans. {b}

Sol. The Asian Development Bank (ADB) has approved projects for infrastructure development worth Rs 1,650 crore ($235 million) in seven of the eight districts headquarter towns in Tripura. The ADB would give 80% of the amount as grant-in-aid and the Tripura Government would have to repay back only 20% loan in due course of time.

 

Q2. In 1994, the United Nations General Assembly declared June _____________ the “World Day to Combat Desertification and Drought” to promote public awareness of the issue.

  1. 11th
  2. 14th
  3. 17th
  4. 19th

S2. Ans. {c}

Sol. In 1994, the United Nations General Assembly declared June 17 the “World Day to Combat Desertification and Drought” to promote public awareness of the issue.

 

Q3. Who is the present President of Asian Development Bank?

  1. Jin Liqun
  2. Christine Lagarde
  3. Takehiko Nakao
  4. David Malpass

S3. Ans. {c}

Sol. Takehiko Nakao is the president of ADB.

 

Q4. What is the slogan of World Day to Combat Desertification and Drought 2019?

  1. Let’s Grow the Future Together
  2. Combat Desertification is a unique occasion
  3. Effectively tackled, that solutions are possible
  4. None of the given option is true

S4. Ans. {a}

Sol. In 1994, the United Nations General Assembly declared June 17 the “World Day to Combat Desertification and Drought” to promote public awareness of the issue. The slogan for World Day to Combat Desertification 2019 is Let’s grow the future together!.

 

Q5. Which of the following country will host the 14th session of Conference of Parties (COP-14) of the United Nations Convention to Combat Desertification (UNCCD), during 07th to 18th of October 2019?

  1. Russia
  2. India
  3. Japan
  4. Germany

S5. Ans. {b}

Sol. India will host the 14th session of Conference of Parties (COP-14) of the United Nations Convention to Combat Desertification (UNCCD), during 7 to 18 October 2019, at the Vigyan Bhavan, in New Delhi. In this 15 days-international event, representatives from 197 member countries are expected to participate.

 

Q6. The Jammu and Kashmir Bank will now come under the purview of Right to Information Act and CVC guidelines as per the decisions taken by the Board of Directors of the Jammu and Kashmir Bank to ensure greater transparency and accountability. What is the full from of CVC?

  1. Central Vigilance Council
  2. Central Verification Commission
  3. Central Vigilance Commission
  4. Central Verification Council

S6. Ans. {c}

Sol. The Jammu and Kashmir Bank will now come under the purview of Right to Information Act and Central Vigilance Commission (CVC) guidelines as per the decisions taken by the Board of Directors of the Jammu and Kashmir Bank to ensure greater transparency and accountability.

 

Q7. Which of the following space agency has opened its laboratories for Indian school students to undergo two-week training from this year recently?

  1. ISRO
  2. BARC
  3. NASA
  4. DRDO

S7. Ans. {a}

Sol. The Indian Space Research Organization (ISRO) has, for the first time, opened its laboratories for Indian school students to undergo two-week training from this year. The training module has been devised as part of its new Young Scientists Programme, or Yuva Vigyanik Karyakram, YUVIKA.

 

Q8. The _______________ meeting of the Governing Council of NITI Aayog was held under the chairmanship of the Prime Minister Shri Narendra Modi in New Delhi.

  1. Fifth
  2. Seventh
  3. Ninth
  4. Eleventh

S8. Ans. {a}

Sol. The fifth meeting of the Governing Council of NITI Aayog was held under the chairmanship of the Prime Minister Shri Narendra Modi in New Delhi.

 

Q9. Who is the interim Chairman of Jammu and Kashmir Bank?

  1. Parvez Ahmad
  2. RK Chibber
  3. Satish Chandra
  4. TS Vijayan

S9. Ans. {b}

Sol. The Jammu and Kashmir government has removed J&K Bank Chairman Parvez Ahmad and appointed RK Chibber as interim chairman of the lender. Parvez Ahmad, Chairman cum Managing Director, shall cease to be Director on the Board of Directors of the Bank and consequently be no longer the Chairman cum Managing Director of the board.

 

Q10. Union Power Minister RK Singh has participated in G20 Ministerial Meeting on Energy Transitions and Global Environment for Sustainable Growth in-

  1. China
  2. Thailand
  3. Japan
  4. Germany

S10. Ans. {c}

Sol. Union Power Minister participated in G20 Ministerial Meeting on Energy Transitions and Global Environment for Sustainable Growth in Karuizawa, Nagano Prefecture, Japan on 15-16 June, 2019.