Current Affairs MCQ 3rd August 2019

0
138

Current Affairs MCQ 3rd August 2019

Q1. Name the Australian tennis player who passed away recently. He won the Wimbledon Championships twice in 1980 and 1982. 

  1. Rod Laver
  2. Peter McNamara
  3. Roy Emerson
  4. Ken Rosewall

S1. Ans. {b}

Sol. Australian tennis champion Peter McNamara passed away. McNamara won 5 singles titles and 19 doubles titles. He also won Wimbledon twice in 1980 and 1982.

Q2. India celebrates “National Broadcasting day” on …………… 

  1. 19 July
  2. 21 July
  3. 23 July
  4. 25 July

S2. Ans. {c}

Sol. India celebrates 23 July every year as the “National Broadcasting day”. On this day in 1927, the first ever radio broadcast in the country went on the air from the Bombay Station under the Indian Broadcasting Company.

Q3. Keshav Dutt will be the first sportsperson from outside the football fraternity to be bestowed with the Mohan Bagan Ratna. He represented India in which of the following sports? 

  1. Hockey
  2. Basketball
  3. Badminton
  4. Cricket

S3. Ans. {a}

Sol. Mohan Bagan club to confer awards in Various Disciplines. Keshav Dutt will be the first sportsperson from outside the football fraternity to be bestowed with the Mohan Bagan Ratna.

Q4. Name the American tennis player who recently won the Hall of Fame Tennis Championships title held in Newport, Rhode Island. 

  1. John Isner
  2. Roger Federer
  3. Novak Djokovic
  4. Rafael Nadal

S4. Ans. {a}

Sol. American tennis player John Isner wins Hall of Fame Tennis Championships title in Newport, Rhode Island. He defeated Alexander Bublik in straight sets by 7-6, 6-3 at the grass-court event.

Q5. The Indian Navy has recently commissioned its new Dornier Aircraft Squadron in ………… 

  1. Cochin
  2. Mumbai
  3. Kolkata
  4. Chennai

S5. Ans. {d}

Sol. The Indian Navy commissioned its new Dornier Aircraft Squadron in Chennai. This is Indian Navy’s 5th Dornier Aircraft squadron.

Q6. Name the International Atomic Energy Agency chief who oversaw Iran deal and led the International Atomic Energy Agency for a decade, passed away. 

  1. Guy Ryder
  2. Yukiya Amano
  3. Fang Liu
  4. Gilbert Houngbo

S6. Ans. {b}

Sol. IAEA chief Yukiya Amano who oversaw Iran deal dies. He led the International Atomic Energy Agency for a decade and was extensively involved in negotiations over Iran’s nuclear program.

Q7. Which of the following organizations has agreed to offer Rs 1.25 trillion Line of Credit by 2024, to fund highway projects. 

  1. Coal India Limited
  2. State Bank of India

c, Life Insurance Corporation of India

  1. Oil and Natural Gas Corporation

S7. Ans. {c}

Sol. Life Insurance Corporation of India has agreed to offer Rs 1.25 trillion Line of Credit by 2024, to fund highway projects. The borrowings will be in the form of bonds to be issued by the National Highways Authority of India.

Q8. Government of India will provide 10,000 scholarships for heirs of the liberation war fighters of Bangladesh over the next five years. “Liberation war fighters of Bangladesh” are also known as ………… 

  1. Azaadjodhas
  2. Muktijodhas
  3. Bhaktijodhas
  4. Swadesjodhas

S8. Ans. {b}

Sol. Government of India will provide 10,000 scholarships for heirs of the liberation war fighters of Bangladesh called ‘Muktijodhas’ over the next five years.

Q9. Which of the following companies has been selected as a strategic partner by United Technologies Corporation for Collins Aerospace? 

  1. Pentad Designs
  2. L&T Technology Services
  3. Airmodes LLC
  4. Senior Aerospace

S9. Ans. {b}

Sol. &T Technology Services has been selected as a strategic partner by United Technologies Corporation for Collins Aerospace, a subsidiary of UTC.

Q10. Who among the following has been appointed as the next Vice-Chief of the Army Staff who will replace Lt. Gen. D. Anbu. 

  1. Lieutenant General I.S. Ghuman
  2. Lieutenant General S S Hasabnis
  3. Lieutenant General M.M. Naravane
  4. Lieutenant General Ashwani Kumar

S10. Lieutenant-General M.M. Naravane, has been appointed as the next Vice-Chief of the Army Staff. He will replace Lt. Gen. D. Anbu.