Current Affairs MCQ 31st July 2019

0
278

Current Affairs MCQ 31st July 2019

Q1. India has rejected which among the following leader’s claim that PM Modi asked him to be the mediator in Kashmir issue?

a) Kim Jong Un
b) Donald Trump
c) Xi Jinping
d) Vladimir Putin

S1. Ans. (b)
Sol. India has sharply rejected US President Donald Trump’s claim stating that PM Modi asked for US mediation in Kashmir issue. India lodged a protest regarding the controversial claim with the US State Department.

Q2. What is the venue of 11th DefExpo India-2020?

a) New Delhi
b) Lucknow
c) Agra
d) Patna

S2. Ans. (b)
Sol. The 11th edition of DefExpo India- 2020 is scheduled to be held for 1st time in Lucknow, Uttar Pradesh. The biennial Expo will be a 4-day event, beginning from 5 to 8 February 2020. It offers an excellent opportunity for Indian defence industry to showcase its capabilities and promote its export potential.

Q3. What is the name of Bangladeshi author whose residence permit has been extended for one year by the Union Home Ministry?

a) Hamid Yusufzai
b) Ajitabh Ghosh
c) Taslima Nasreen
d) Waqib Ali Ansari

S3. Ans. (c)

Sol. Bangladeshi author Taslima Nasreen’s residence permit has been extended for one year by the Union Home Ministry, officials said on July 21. Nasreen, a citizen of Sweden, has been getting residence permit on a continuous basis since 2004.

Q4. How much fund has been sanctioned by government of India for cleaning 34 rivers in India?

a) Rs 1200 crore
b) Rs 1500 crore
c) Rs 3500 crore
d) Rs 5870 crore

S4. Ans. (d)
Sol. Out of the total of Rs. 5,870 crore sanctioned under the National River Conservation Plan (NRCP), the Centre has released its share of Rs. 2,522 crore to states. NRCP has covered polluted stretches of 34 rivers in 77 towns spread over 16 states at a sanctioned cost of Rs. Rs. 5870.55 crore.

Q5. Who among the following players has been rested for India’s tour of West Indies in August 2019?

a) Virat Kohli
b) Rohit Sharma
c) KL Rahul
d) MS Dhoni

S5. Ans. (d)
Sol. MS Dhoni is notably absent from the three Indian squads for upcoming West Indies tour after the former skipper made himself unavailable for the tour.

Q6. Who won the 2019 Sangita Kalanidhi award of Madras Music Academy?

a) S. Sowmya
b) Seetha Narayanan
c) M.S. Sheela
d) Aarti N. Rao

S6. Ans. (a)
Sol. Carnatic vocalist S. Sowmya won the 2019 Sangita Kalanidhi award of the Madras Music Academy. Resultantly, Sowmya will now preside over the 93rd annual conference of Academy which will be held between December 2019 and January 2020. 

Q7. Who is appointed as the Vice Chief of Indian Army?
a) Lt Gen Manoj Mukund Naravane
b) Lt Gen D Anbu
c) Lt Gen Bipin Rawat
d) Lt Gen Anil Chauhan

S7. Ans.  (a)
Sol. Lt Gen Manoj Mukund Naravane, the Commander of Eastern Army, was appointed as the Vice Chief of Indian Army. Naravane will succeed Lt Gen D Anbu, who will retire on August 31, 2019.

Q8. Which minister presented report card of 50 days of Modi 2.0 government?
a) Nirmala Sitharaman
b) Amit Shah
c) Piyush Goyal
d) Prakash Javadekar

S8. Ans. (d) 
Sol. Union Minister Prakash Javadekar presented a report card of the First Fifty Days of the Government on July 22, 2019. Javadekar said that the Modi government has strived to fulfil the goal of ‘SabkaSaath, SabkaVikas, SabkaVishwas’.

Q9. The Supreme Court recently ordered to cancel the RERA registration of which real estate company?

a) Gaur Sons
b) Sivertouch Group
c) Amrapali Group
d) Silver Touch Group

S9. Ans. (c)
Sol. The Supreme Court cancelled the registration of the Amrapali Group under the Real Estate Regulatory Authority and the lease of its properties granted by Noida and Greater Noida authorities. The bench said the home buyers’ money was diverted in violation of the Foreign Exchange Management Act (FEMA) and the foreign direct investment (FDI) norms.

Q10. Which government department has initiated ‘no bill, no payment’ campaign on complaints about vendors charging money arbitrarily?

a) Delhi Metro Rail Corporation
b) Indian Railways
c) Ministry of External Affairs
d) Ministry of Civil Aviation

S10. Ans. (b)
Sol. Indian Railway said that if you don’t get a bill for the food you buy at any railway station, you can get the food for free. This policy is an outcome of overpricing tactic of the vendors. To not get duped by them IRCTC has made sure that the passengers are not paying more than what they should pay.